Back to Top

Werkt Chromecast niet goed? Dit kun je doen! - androidtoestel.nl

Wat kun je doen als Chromecast niet meer goed werkt, daar geven we je in dit artikel goede tips voor. Als je de vrijheid van zelf series en films kijken wilt proeven, haal je een Google Chromecast in huis. Het apparaatje is voor een paar tientjes te koop en is dan ook een geliefd apparaat onder veel Androidgebruikers. Daarmee is het extra vervelend als de Chromecast het niet helemaal doet zoals je bedacht had. Bijvoorbeeld als het toestel niet gevonden kan worden en je daardoor geen films of series van Netflix of Amazon Prime kunt casten naar je Chromecast. Deze problemen zijn erg vervelend, maar wij hebben een paar tips voor je om het apparaatje weer tot leven te wekken.

Problemen met Chromecast bij de werking ervan

Heb je problemen met Chromecast? Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Toch komt het maar zelden voor dat je Chromecast echt stuk is en dus aan vervanging toe is. Meestal kan de oorzaak van een haperende verbinding gevonden worden in een vastloper van de software van het apparaatje, problemen met je internetverbinding of bijvoorbeeld het gebrek aan updates. Google brengt regelmatig updates voor de Chromecast uit, zodat je ongestoord televisie kunt kijken. Er zijn verschillende oplossingen die je kunt proberen om dit handige apparaat weer aan de praat te krijgen.

Begin met een herstart

Wellicht de meest gehoorde tip van allemaal: heb je al geprobeerd om het toestel even uit en weer aan te zetten? Het is echt waar: het opnieuw opstarten van je Chromecast kan wonderen verrichten. Het enige wat je hoeft te doen, is het toestel even van stroom te ontdoen. Je kunt de stekker gewoon uit het stopcontact halen en deze daarna weer aansluiten. Het komt wel eens voor dat de software van dit apparaat even vastloopt, waardoor je de meest vreemde problemen kunt verwachten. Even de stekker eruit en er weer in is meestal voldoende. Zorg er wel voor dat je de HDMI-kabel van tevoren uit de televisie haalt, voordat je de Chromecast afkoppelt.

Mocht je problemen hebben met het casten van content vanaf je laptop, smartphone of tablet naar je Chromecast, dan doe je er ook goed aan om dit apparaat voor de zekerheid ook even opnieuw op te starten. Zo weet je zeker dat het probleem niet daardoor veroorzaakt wordt.

Zie je foutcodes?

In sommige gevallen heeft de Chromecast echt een probleem waardoor hij niet meer verder kan. Je krijgt dan een blauw scherm te zien met een foutcode. Het is vervelend als je begroet wordt door zo’n scherm, maar het kan ook erg handig zijn. Deze foutcode kun je namelijk opzoeken, want Google heeft er verschillende gidsen over geschreven. Zo kun je er precies achter komen wat een foutcode betekent en wat je moet doen om het probleem op te lossen. Door de foutcode te googlen vind je meestal topics van andere gebruikers die hetzelfde probleem hebben. Je kunt met deze code ook ondersteuning van Google vragen.

Je kunt met deze codes gemakkelijk terugvinden wat andere gebruikers hebben gedaan om het probleem op te lossen.

Check je verbindingen

Chromecast werkt via een draadloze verbinding. Als er iets mis is met deze verbinding, zal je Chromecast ook onverklaarbare problemen vertonen. Als bijvoorbeeld regelmatig de verbinding even wegvalt en je het gevoel hebt dat het apparaat hapert, ligt dit meestal aan de verbinding. Probeer je bijvoorbeeld een serie of film vanaf je toestel naar je Chromecast te streamen en valt de verbinding steeds weg? Dan is de kans groot dat het komt door je draadloze verbinding. Chromecast werkt aan de hand van wifi (draadloos internet). Als de verbinding tijdelijk niet snel genoeg is of steeds wordt onderbroken, merk je dat aan de prestaties van je Chromecast.

Een van de symptomen die erop duiden dat je problemen hebt met je draadloze verbinding, is als je op je smartphone, tablet of laptop geen cast-icoontje meer ziet. Je toestel kan dan tijdelijk je Chromecast niet vinden. De meest gemakkelijke manier om dit probleem op te lossen is door de router even opnieuw op te starten. De meeste huishoudens hebben een router van de provider gekregen en verbinden via die manier met wifi. Heb je zelf access points opgehangen? Dan doe je er goed aan ook deze even opnieuw op te starten. Extra tip: controleer goed of je Chromecast en al je andere apparaten wel met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Anders zien de apparaten elkaar niet en kun je niet streamen.

Je kunt gemakkelijk terugvinden met welk netwerk je Chromecast is verbonden door naar je Google Home-app te gaan en op je Chromecast te tikken. Onder ‘Apparaatgegevens’ staat weergegeven met welk netwerk het apparaat verbonden is.

Chromecast werkt niet goed meer - Als niets meer helpt…

Heb je echt problemen met je Chromecast die je maar niet kunt oplossen? Dan kun je nog twee dingen doen. Ten eerste kun je proberen om je Chromecast eens te updaten. Google brengt regelmatig nieuwe updates voor het apparaatje uit. Op die manier kun je profiteren van de nieuwste functies, maar worden er ook verbeteringen aan de stabiliteit van de Chromecast doorgevoerd. Zorg er dus voor dat je altijd de laatste softwareversie van Google Chromecast hebt, maar ook van de app waarmee je probeert te casten.

Controleer in de Google Play Store-app of er een update beschikbaar is voor de app. Dit kun je controleren door op je profielicoon in de Play Store-app te klikken en vervolgens op ‘Apps en apparaat beheren’ te klikken. Je kunt je Chromecast updaten via het instellingenscherm van je Google Home-app. Hierna kun je je Chromecast aantikken en naar het instellingenscherm gaan. Klik vervolgens op ‘Apparaatgegevens’. Controleer of de firmwareversie overeen komt met de nieuwste versie van Google. De Chromecast haalt de updates doorgaans automatisch op. Mocht dat mislukt zijn, dan kun je nog maar één ding doen.

Niet werkende Chromecast: je laatste optie...

De laatste optie is zeker niet de prettigste optie: fabrieksinstellingen herstellen. De Chromecast installeert dan zelf de laatste versie van Google. Het apparaat denkt daardoor dat hij voor het eerst uit de doos wordt gehaald. Je moet daardoor alles op je Chromecast weer opnieuw instellen. Het resetten zelf is erg gemakkelijk. Houd de knop op de achterkant van de Chromecast ingedrukt. Er begint dan een lampje geel te knipperen. Als deze wit wordt, laat je los. De Chromecast wordt dan gereset. Als de fabrieksinstellingen zijn teruggezet, moet je weer opnieuw beginnen met instellen. Hopelijk is het probleem dan wel verholpen! Tot slot nog het volgende: uiteraard is het ook aan te raden om even het helpcentrum van Google Chromecast te raadplegen.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ