Back to Top

eSIM: wat is dat, en is het een overweging waard? - androidtoestel.nl

Wat is eSIM, en wat zijn de voordelen? En is het aan te raden om het aan te schaffen? Daar geven we in dit artikel antwoord op. Steeds meer providers zijn begonnen met de introductie van eSIM. Dit is een digitale simkaart. In plaats van een fysieke simkaart in je smartphone te stoppen, hoef je alleen maar een QR-code te scannen. Aan de hand van deze code wordt een digitale simkaart op je smartphone geïnstalleerd. Het voordeel ervan, is dat je meerdere simkaarten tegelijkertijd kunt gebruiken. Handig als je smartphone maar één aansluiting voor een fysieke simkaart heeft, maar je bijvoorbeeld ook de zakelijke lijn op eSIM op hetzelfde toestel wilt gebruiken. Zo hoef je maar één telefoon mee te nemen in plaats van twee. Maar zijn we al zover om echt over te stappen op eSIM, of kun je beter nog even wachten?

Dit kun je met eSIM doen

eSIM is de opvolger van de fysieke simkaart en biedt behoorlijk wat mogelijkheden. eSIM staat voor ‘embedded sim’ en is in principe bedoeld als de opvolger van de bekende plastic fysieke simkaart, zoals de Dual Sim kaart. Een e-sim doet hetzelfde als een fysieke simkaart, maar wordt geïnstalleerd op de software van je telefoon. Het digitale kaartje heeft nog steeds dezelfde gegevens nodig als het plastic kaartje om verbinding te maken. eSIM werkt aan de hand van een ingebouwde simkaart in je smartphone. Je hoeft dus zelf geen kaartje meer in je smartphone te stoppen. Alleen het profiel van de digitale simkaart downloaden en installeren is voldoende.

Steeds meer fabrikanten van smartphones maken het mogelijk om gebruik te maken van eSIM. De meest bekende fabrikanten zoals bijvoorbeeld Samsung en Google maken gebruik van deze nieuwe technologie in hun duurdere smartphones. Dat de fabrikanten deze technologie ondersteunen is één, maar hoe zit het eigenlijk met de providers in Nederland? Heb je er wel al echt iets aan?

eSIM in Nederland

Wereldwijd lopen we in Nederland redelijk achter met eSIM. De meeste providers in de Verenigde Staten maken al lang en breed gebruik van deze nieuwe technologie. Het is ook handig om te hebben. Als je bijvoorbeeld voor je particuliere verbinding al gebruikmaakt van een fysieke simkaart, kun je een eSIM-kaart installeren voor je zakelijke verbinding. Voorwaarde is dan wel dat je provider dit ondersteunt. Je hebt namelijk een eSIM-profiel nodig van je telecomaanbieder. Deze dien je te downloaden en te installeren. Als je voor het eerst klant wordt van een provider en kiest voor eSIM, krijg je een briefje toegestuurd met daarop een QR-code die je kunt scannen.

In je klantomgeving kun je vervolgens je abonnement activeren. Op die manier kan misbruik voorkomen worden en weet de provider zeker dat je de eSIM-informatie bij de juiste klant terecht is gekomen. Maar nog lang niet alle providers in Nederland bieden eSIM aan. Momenteel is het alleen mogelijk om deze kaart te bestellen bij KPN, Odido, Vodafone en Simyo. Als je klant bent bij een provider die eSIM nog niet aanbiedt, kun je er geen gebruik van maken. Er zijn dus een aantal zaken waar je aan moet voldoen: je provider moet eSIM ondersteunen, je smartphone moet geschikt zijn om eSIM te kunnen gebruiken en bovendien zijn lang niet alle toestellen geschikt voor deze technologie. Er zijn soms ook extra kosten aan verbonden.

De voordelen van eSIM

Het gebruik van eSIM heeft verschillende voordelen. Zo hoef je geen fysieke simkaart meer in je telefoon te stoppen. Het gebruik van paperclips en andere metalen voorwerpen om de sim tray van je smartphone los te wrikken, is niet meer nodig. Je hebt ook geen dualsim smartphone meer nodig, want dankzij het virtuele kaartje kun je meerdere abonnementen gebruiken, zonder dat je twee fysieke simkaart aansluitingen in je smartphone hoeft te hebben.

Dat zorgt er ook voor dat het overstappen naar een andere provider een stuk gemakkelijker is. Je hoeft alleen maar een abonnement af te sluiten bij een provider die eSIM ondersteunt en het profiel te downloaden en te installeren. Daarnaast is het een zeer geschikte oplossing voor iedereen die nu nog met twee smartphones rondloopt om zowel een zakelijk als privéabonnement tegelijkertijd te gebruiken. Het virtuele kaartje is handig, want zo kun je twee telefoonnummers tegelijkertijd gebruiken.

Een ander voordeel van eSIM is de veiligheid. Zo’n kaartje kan niet worden gestolen en werkt eenmalig na installatie op specifiek jouw smartphone. Je kunt de eSIM-kaart in Nederland ook niet zomaar overzetten naar een ander toestel. Daarnaast kunnen fabrikanten de ruimte voor een fysieke simslot voor een andere toepassing zoals een grotere accu gebruiken. eSIM is dus erg handig voor het gebruik van je smartphone. We kunnen daardoor steeds vaker meteen en virtueel verbinding maken, zonder dat we steeds meer plastic hoeven te gebruiken. Dat is ook een stuk beter voor de planeet.

Hoe zit het met de smartwatch?

Een andere leuke bijkomstigheid van eSIM, is dat je deze ook op je smartwatch kunt gebruiken. Er zijn steeds meer providers die het mogelijk maken om je abonnement op je Androidtoestel te delen met bijvoorbeeld je slimme horloge. De providers noemen deze functionaliteit vaak ‘multisim’. Eerlijk is eerlijk, er zijn nog maar weinig providers die dit nu al mogelijk maken. Toch is een provider als KPN er al druk mee bezig en hoef je dus niet altijd meer je smartphone mee te nemen als je notificaties wilt ontvangen terwijl je zonder smartphone op pad bent.

Wear OS is namelijk ook geschikt voor eSIM-ondersteuning. Onder meer de nieuwste smartwatches van Samsung werken ermee samen. Je kunt de toestellen kopen als Wifi-model, maar de horloges zijn voor een paar tientjes meer ook geschikt om zelfstandig verbinding te maken aan de hand van je eSIM-profiel. Op die manier kun je je smartphone thuis laten. Op die manier kun je gemakkelijk bellen, internetten en chatten via WhatsApp, zonder tussenkomst van je smartphone.

Bijkomende kosten

Goed om te weten: over het algemeen moet je bij de providers nu nog extra betalen voor eSIM. Zo betaal je bij Odido eenmalig 5 euro extra als je overstapt van fysieke sim naar eSIM. Als je gebruik wilt maken van multisim, betaal je bij KPN en Odido een vaste maandelijkse vergoeding van 5 euro extra. Het is dus belangrijk om op de kosten te letten.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ