Back to Top

Fairphone smartphones vergelijken

Op deze pagina vind je een overzicht van alle smartphones van Fairphone, inclusief de belangrijkste specificaties (de kleuren en het aantal GB’s). Je kunt alle smartphones en abonnementen op prijs vergelijken, en op andere eigenschappen. Klik desgewenst door naar de abonnementen en/of losse toestel vergelijker voor de smartphone van jouw keuze.

3 Plus

Abonnementen:

Losse toestellen: (Vanaf )

4

Abonnementen:

Losse toestellen: (Vanaf €482.00)

2

Abonnementen:

Losse toestellen: (Vanaf )

Wat maakt de smartphones van Fairphone zo uniek?

Fairphone is een interessant bedrijf tussen de vele smartphonefabrikanten. Het doel van Fairphone is namelijk om op een eerlijke manier smartphones te produceren. Zo doet het bedrijf er alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Grondstoffen en middelen die gebruikt worden om de telefoons te maken, moeten op een eerlijke en ethische manier gewonnen worden. De telefoons moeten ook zo lang mogelijk werkend blijven, zodat je niet ieder jaar een nieuw toestel nodig hebt. Het Nederlandse bedrijf Fairphone is dus erg bijzonder, met een uniek doel. De telefoons maken in principe gebruik van het Android besturingssysteem, maar er zijn ook andere opties beschikbaar. Onderdelen in het toestel kun je op de officiële website zelfs los bestellen. Zo kun je jouw telefoon zelf veilig en effectief repareren, zonder dat je hiervoor een derde partij hoeft te gebruiken. Door de hoge modulariteit en flexibiliteit in het design, is het een stuk gemakkelijker om onderdelen te vervangen.

Wat Fairphone ook uniek maakt, is dat je de telefoons kunt huren. De nieuwste Fairphone 4 heb je zo al voor 21 euro per maand. Hierbij ontvang je ook hele goede service. Zo heb je op de toestellen levenslange garantie. Je kunt deze opsturen voor gratis reparatie. Ook onderdelen kunnen gratis worden vervangen. Is je telefoon stuk? Dan kun je een nieuwe laten opsturen, die je binnen 48 uur zult ontvangen. De toestellen kun je huren voor minimaal 3 maanden, met een maximum van wel 60 maanden. Heb je jouw telefoon al een jaar en heb je geen schade? Dan gaan je maandelijkse kosten zelfs omlaag. Dit geldt voor ieder schadevrij jaar. Duurzaamheid en voorzichtig omgaan met je toestel wordt op deze manier dus ook beloond.

Smartphones van Fairphone

Het bedrijf Fairphone is gevestigd in Nederland door Tessa Wernink. Medeoprichters van het project zijn Bas van Abel en Miquel Ballester. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en de onderneming is opgericht in 2013. De drie jaar hiervoor er al wel gewerkt aan dit project, in de vorm van een campagne. Het bedrijf is opgericht met een duidelijk doel: het produceren van smartphones op een zo duurzaam mogelijke wijze. Dit betekent een minder grote ecologische voetafdruk, maar ook eerlijke en veilige werkomstandigheden voor werknemers. Voor de productie van de telefoons werd er een fabriek in China benaderd. Na onafhankelijke rapporten bleek dat er nog vele problemen waren binnen het productieproces, waaronder kinderarbeid en gevaren voor brand. Nadat dit naar buiten kwam, werden er nieuwe afspraken gemaakt met de fabriek. Hiervoor moeste en arbeidersfonds worden opgericht, omdat er in China alleen maar communistische vakbonden opgericht mogen worden.

Volgens oprichter Bas van Abel is het niet mogelijk om een 100% eerlijke, duurzame smartphone te maken. Volgens hem is het dan ook beter om de smartphones “eerlijker” en “duurzamer” te noemen. In februari 2022 had het bedrijf Fairphone al zo’n 400.000 telefoons verkocht. Voor de inzet heeft het bedrijf al verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Deutscher Umweltpreis in 2016. Door de focus op eerlijkheid, transparantie en duurzaamheid, is Fairphone een uniek experiment binnen de smartphonemarkt. Verder zet het bedrijf zich in voor betere service en reparatie van mobiele telefoons, zodat de toestellen een stuk langer meegaan.

Verschillende modellen van Fairphone

In tegenstelling tot andere smartphonemerken, heeft Fairphone geen verschillende series waarin zij hun modellen uitbrengen. Tot nu toe heeft het bedrijf ook slechts 5 telefoons uitgebracht, waarvan de eerste de Fairphone 1 was, die eind 2013 op de markt verscheen. Heb je besloten dat je een toestel van Fairphone wilt nemen? Dan zul je dus niet lang hoeven te zoeken. Je hebt via de website nu de keuze tussen de Fairphone 3+ en de Fairphone 4. De Fairphone 3 wordt niet meer geproduceerd. Losse onderdelen worden uiteraard nog wel gemaakt, zodat je oude toestellen nog gewoon kunt (laten) repareren. Voor een nieuwe Fairphone 4 betaal je momenteel 580 of 650 euro. De Fairphone 3+ is inmiddels een stuk goedkoper geworden, met een prijskaartje van 440 euro.

Wat zijn de prestaties en specificaties van de Fairphone 4? De telefoons van Fairphone kun je zien als echte middenklassers. Dit zijn telefoons die ergens tussen de duurste series en de goedkope budgettelefoons in zitten. De Fairphone 4 maakt gebruik van Android 11, maar je kunt ook kiezen voor ander besturingssoftware. Je kunt met deze telefoon gebruikmaken van 5G verbinding. Koop je een toestel in plaats van deze te huren? Dan is de garantie hierbij 5 jaar geldig. Wel is er langdurige ondersteuning in de vorm van reparatie en software updates. De Fairphone 4 is verkrijgbaar in twee varianten: een variant met 6 GB geheugen en 128 GB opslag en een variant met 8 GB RAM en een opslag van 256 GB. Het verschil tussen deze varianten is 70 euro. De selfie camera heeft 25 MP met HDR opties. De camera aan de achterkant heeft maar liefst 48 MP. Koop je de duurdere variant? Dan kun je kiezen uit extra kleuren naast grijs, namelijk groen en gespikkeld groen. Of je beter voor de duurdere of de goedkopere variant kunt kiezen, hangt er vanaf hoe je jouw telefoon wilt gaan gebruiken. Wil je veel foto’s en video’s maken en bestanden downloaden? Dan zal je opslag sneller volraken. In dit geval kun je beter iets meer betalen, zodat je een dubbel zo grote opslagcapaciteit kunt gebruiken.

Accessoires en onderdelen van Fairphone

Zoals eerder genoemd, verkoopt Fairphone ook losse onderdelen van hun telefoons. Denk hierbij aan camera’s, luidsprekers, USB-C poorten, modules en meer. Je kunt jouw telefoon zo zelf repareren, maar je kunt de modellen ook opsturen voor reparatie. Naast de losse onderdelen, kun je op de website ook nog accessoires kopen. Hoesjes, adapters, draadloze oordopjes, screenprotectors en verschillende opladers kun je allemaal online bestellen. Je kunt zelfs een goedkope schroevendraaier kopen voor het apparaat, om je te helpen bij de reparatie. Ook bij deze overige producten staat duurzaamheid en eerlijkheid voorop.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ