Back to Top

Zo los je problemen met bluetooth op je Android smartphone op - androidtoestel.nl

Heb je op je Android smartphone problemen met bluetooth? Dan weten wij raad, en kunnen we je helpen!

Voor best wat toepassingen gebruiken we dagelijks bluetooth. Bijvoorbeeld om muziek op de smartphone te koppelen aan de autoradio. En ook het bellen terwijl je aan het rijden bent, werkt aan de hand van bluetooth. Je mag het toestel immers niet in je hand houden. Daarnaast heb je bluetooth ook nodig voor het uitwisselen van bestanden of het gebruik van je draadloze oordopjes. Het is dus best vervelend als bluetooth opeens niet meer werkt op je Android toestel.

Als bluetooth niet meer werkt op je Android toestel, of problemen geeft

Als bluetooth niet meer werkt, kan dat een aantal oorzaken hebben. Meestal gaat het om problemen met de software. Het komt maar zelden voor dat het toestel echt hardwarematig defect is en bluetooth daarom niet meer werkt, maar het komt weleens voor. Om deze reden kun je eerst zelf een aantal zaken proberen om het probleem op te lossen. Meestal is het controleren van de instellingen of opnieuw opstarten van je smartphone al voldoende om het probleem op te lossen.

Telefoon instellingen controleren

Ten eerste kun je het best controleren of de bluetooth-functie wel aan staat. Het gebeurt vaker dat je door te swipen over het scherm per ongeluk een functie hebt uitgeschakeld. Door in het bedieningspaneel te kijken, zie je onder meer het bluetooth-icoontje. Controleer of dit icoon inderdaad blauw is. Is dat het geval, dan staan deze instellingen goed, maar anders kun je bluetooth zelf weer inschakelen. Het probleem zou dan opgelost moeten zijn.

Als je net bent geland na een vliegreis en vliegtuigmodus hebt ingeschakeld, werkt bluetooth hoe dan ook niet. Dit om te voorkomen dat er zich storingen op apparatuur in het vliegtuig voor doen. Om deze reden kun je het best controleren of het vliegtuig icoon wel is uitgeschakeld. Als je op een grotere afstand dan 10 meter met je smartphone wilt verbinden, zal dit sowieso niet lukken. Daarnaast doe je er goed aan om te controleren of je smartphone niet met een ander apparaat is verbonden.

Verbinding verbreken

De meeste smartphones kunnen maar met één apparaat tegelijkertijd verbonden zijn. In de instellingen vind je onder ‘bluetooth’ een overzicht van alle apparaten die bij de smartphone bekend zijn. Daarbij vind je ook welk apparaat momenteel verbonden is met je toestel.

Blijkt dat er al een apparaat verbonden is, maar dat dit niet het apparaat is dat je wilt gebruiken, dan kun je het best eerst de verbinding met dat apparaat verbreken. Probeer daarna opnieuw om het juiste apparaat weer te koppelen. De meeste bluetooth apparaten kunnen maar met één apparaat tegelijkertijd verbonden zijn. Als er al een verbinding is, is de kans groot dat deze de verbinding ‘bezet’ houdt.

Opnieuw opstarten

Smartphones werken vooral op software en het kan wel eens gebeuren dat er achter de schermen wat niet goed meer werkt. Bijvoorbeeld omdat de software die de bluetooth-afhandeling doet, is vastgelopen. In zulke gevallen kun je meestal bluetooth niet inschakelen, ziet bluetooth geen apparaten meer of zie je geen koppelingsverzoek. Je hoeft dan niet het hele toestel te resetten, want opnieuw opstarten is vaak voldoende. Dit noemen we een soft reset. Even opnieuw opstarten is dan voldoende. Je kunt dit doen door de aan/uitknop vast te houden en dan over ‘uitzetten’ of ‘opnieuw opstarten’ te swipen.

Is je Android toestel helemaal vastgelopen? Dan kun je de uitknop en volume omlaagknop tegelijkertijd ingedrukt houden en loslaten als het toestel uit is. Daarna kun je de aanknop weer ingedrukt houden. Het toestel start dan vanzelf weer opnieuw op.

Testen met een ander apparaat

Je kunt ook proberen of de smartphone nog wel goed werkt, maar het apparaat waarmee je probeert te koppelen niet juist werkt. Sluit dus uit dat het probleem aan het apparaat in plaats van je smartphone ligt. Volg daarvoor onderstaande stappen:

 • Zet bluetooth op je eigen smartphone uit;
 • Gebruik een andere smartphone en zet bluetooth aan;
 • Probeer verbinding te maken met het apparaat dat op je eigen toestel problemen geeft;
 • Lukt het niet om verbinding te maken? Dan is de oorzaak van het probleem niet je smartphone, maar het apparaat waarmee je kunt koppelen. Kun je wel koppelen? Probeer dan de andere stappen hieronder.

Smartphone updaten

Smartphonefabrikanten brengen regelmatig updates uit om bluetooth beter te laten werken of beter te beveiligen. Daarom doe je er goed aan de updates te installeren. Zorg ervoor dat je toestel minstens 60 procent is opgeladen, of leg deze anders aan de lader. Ga daarna naar de Instellingen-app op je smartphone en kies voor ‘Software-update’. Klik daarna op ‘Downloaden en installeren’. Na het installeren start je smartphone opnieuw op. Check of het probleem is opgelost.

Netwerkinstellingen wissen

Soms is het nodig om je netwerkinstellingen even helemaal te wissen. Je moet dan wel al je bluetooth-apparaten en wifiverbindingen opnieuw koppelen op je smartphone. Volg onderstaande stappen uit:

 • Ga naar de Instellingen;
 • Kies voor ‘Algemeen’;
 • Kies voor ‘Resetten’;
 • Klik op ‘Netwerkinstellingen resetten’;
 • Bevestig door je wachtwoord in te voeren en druk op resetten.

Fabrieksinstellingen terugzetten

Heeft het resetten van je netwerkinstellingen niet geholpen, dan kun je proberen om alle instellingen te resetten naar hoe het toestel uit de fabriek kwam. Dit wordt ook wel terugzetten naar de fabrieksinstellingen genoemd. Zorg er wel voor dat je eerst een back-up van je apps, foto’s en bestanden hebt. Deze raak je namelijk kwijt. Zorg er ook voor dat je toestel minstens 60 procent is opgeladen of leg hem aan de lader. Volg daarna de volgende stappen:

 • Ga naar de Instellingen;
 • Klik op ‘Algemeen’;
 • Klik op ‘Resetten’;
 • Klik op ‘Fabrieksinstellingen herstellen’;
 • Klik op ‘resetten’ en vul je pincode ter bevestiging in.

Na het resetten ben je al je apps, bestanden en foto’s kwijt en dien je alles opnieuw in te stellen. Probeer eerst of bluetooth nu wel werkt, voordat je een back-up herstelt.

Naar de reparateur

Blijkt dat je wel kunt koppelen met je apparatuur via een ander telefoon, maar werkt bluetooth op je eigen toestel helemaal niet meer? In sommige gevallen is de hardware defect. Er zit dan maar één ding op: aanbieden bij een reparateur. Dat kan door in het eerste jaar aan te kloppen bij de fabrikant van het toestel. In het tweede jaar van je consumentengarantie dien je je te wenden tot de verkoper van het toestel.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ