Back to Top

Zo stap je over van een iPhone naar een Android smartphone - androidtoestel.nl

Hier leggen we uit hoe je van een iPhone naar een Android gebaseerde smartphone kunt overstappen. Heb je jarenlang een iPhone gebruikt en stap je nu voor het eerst over naar Android? Dan kan dat best even wennen zijn. Bovendien wil je het liefst al je gegevens van je iPhone meenemen naar je nieuwe Androidtoestel. Denk bijvoorbeeld aan je contactpersonen, je sms’jes en je chats op WhatsApp of Telegram. We hebben al een gids waarin staat hoe je WhatsApp van je iPhone over kunt zetten naar je nieuwe Android smartphone, maar we gaan nu een stap verder. Afhankelijk van welk merk Androidtoestel je hebt gekozen, kun je namelijk je hele iPhone over laten zetten. Dat kan door gebruik te maken van een USB-kabel of door de gegevens over te zetten via wifi. Je mist dan wel een paar gegevens.

We hebben al een gids waarin staat hoe je WhatsApp van je iPhone over kunt zetten naar je nieuwe Android smartphone, maar we gaan nu een stap verder. Afhankelijk van welk merk Android toestel je hebt gekozen, kun je namelijk je hele iPhone over laten zetten. Dat kan door gebruik te maken van een USB-kabel of door de gegevens over te zetten via wifi. Je mist dan wel een paar gegevens.

Van iOS naar Android

De overstap van iPhone naar Android kan best groot zijn, maar als je er eenmaal aan gewend bent, loopt alles weer op rolletjes. Je zult dan ook zeker geen spijt krijgen van je overstap naar Android. Maar het overzetten van alle gegevens kan best een klus zijn. Zo wil je niet alleen je contactpersonen, maar bijvoorbeeld ook je volledige agenda en al je sms’jes overzetten naar je nieuwe toestel. Dat vergt wel enige voorbereiding. Zorg er dus voor dat je beide toestellen bij de hand hebt: je nieuwe Android smartphone en je oude iPhone.

Beide toestellen dien je eerst goed op te laden. Om het proces goed te laten verlopen, heb je minimaal 80 procent batterijdekking nodig. Verder heb je op je oude iPhone en je nieuwe Android smartphone een Google Account nodig. Op die manier kun je snel alle gegevens overzetten.

De toestellen koppelen: je gegevens overzetten vanaf je iPhone naar je Android smartphone

Je kunt op verschillende manieren de gegevens van iPhone overzetten naar Android. Het gemakkelijkst en snelst gaat dat via een USB-kabel. Sluit de Lightning-kabel op je iPhone aan en koppel deze met de USB-poort op je nieuwe Androidtoestel. Je smartphone herkent dan dat je een iPhone probeert te koppelen en laat een scherm zien waarin je kunt kiezen welke gegevens je precies wilt overzetten.

Het gebruik van een USB-kabel heeft niet alleen als voordeel dat het sneller is, maar zorgt er ook voor dat je veel meer gegevens kunt overzetten dan als je gebruikmaakt van wifi. Met een kabel is het mogelijk ook je sms’jes, contactpersonen en andere gegevens zoals foto’s en apps over te zetten. Let wel: sommige apps zijn alleen gemaakt voor iPhone en niet geschikt voor Android. Deze apps moet je dan missen of je moet er op een later moment een alternatief voor zoeken.

Als je geen kabel in huis hebt, kun je gebruik maken van een draadloze verbinding via wifi. Het gebruik van draadloos internet heeft verschillende nadelen, waardoor je er beter aan doet om toch gebruik te maken van een kabel. Zo’n kabel heb je al voor een paar euro en zorgt ervoor dat het overzetten veel gemakkelijker gaat. Via wifi overzetten betekent dat het langer duurt om alle gegevens over te zetten en bovendien kunnen gevoelige berichten zoals Sms-berichten en notities meestal niet overgezet worden.

Kopiëren starten

Hierna kun je beginnen met het starten van het kopiëren van je gegevens. Dat kan wel even duren. Je bent dus zo een paar minuten tot een paar uren verder, afhankelijk van de gebruikte verbinding en hoeveel gegevens je precies wilt overzetten. Het voortgangsbalkje laat zien hoelang het nog ongeveer duurt totdat het kopiëren klaarzet. Je raakt je gegevens op je iPhone dus niet kwijt. Laat beide toestellen wel aan de oplader liggen, want het kan best even duren totdat het proces klaar is. Als een van beide toestellen tijdens het kopiëren uitvalt, kun je weer opnieuw beginnen. Het is dus verstandig om altijd beide laders in de buurt te hebben wanneer je met het overzetten begint.

Een gemakkelijkere ervaring met Google One

Heb je problemen met het overzetten van je iPhone-gegevens naar je nieuwe Androidtoestel? Dan kun je eens proberen om je gegevens over te zetten aan de hand van de Google One-app. Deze dien je eerst op je oude iPhone te installeren. Hierna krijg je een scherm te zien met aanwijzingen die je kunt volgen. Daarbij kun je onder meer je berichten en gesprekken uit je iPhone kopiëren naar je nieuwe Androidtoestel. Daarvoor dien je wel eerst iMessage uit te zetten op je oude iPhone:

  • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone;
  • Klik op ‘Berichten’;
  • Zet iMessage uit.

Vervolgens zet je je nieuwe Android smartphone aan en kun je inloggen met je Google-account. Je kunt dan direct de back-up die je iPhone hebt gemaakt, herstellen op je Androidtoestel. We raden je wel aan om beide toestellen dichtbij elkaar te houden. Het herstellen van de reservekopie gaat erg gemakkelijk. Je hoeft alleen de aanwijzingen van het programma te volgen en aan te klikken welke gegevens je wilt overzetten. Ook hier geldt: geduld is een schone zaak, het kan dus best even duren. Als het proces is afgerond, zie je alle gegevens weer die je ook op je iPhone had staan. Uiteraard niet met alle apps, want niet alle apps voor iPhone zijn ook geschikt voor Android.

Nog meer gegevens overzetten van je iPhone naar je Android toestel

Wil je nog meer gegevens overzetten, zoals bijvoorbeeld de chats van WhatsApp? Deze gegevens worden meestal niet in een standaard back-up meegenomen, maar kun je apart via WhatsApp kopiëren. Het overzetten van de chats werkt alleen als je een nieuwere Android smartphone met tenminste Android-versie 12 hebt aangeschaft. We hebben een aparte gids online gezet voor als je je gegevens van WhatsApp toch graag over wilt zetten.

Heb je nog andere gegevens die je nu mist? Probeer dan de Data Transfer Tool-app op je Android-telefoon te installeren. Daarmee kun je nog meer gegevens overzetten. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een flink aantal apps opnieuw moet installeren. Voor sommige apps zul je alternatieven moeten zoeken, voor andere apps moet je opnieuw inloggen. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw koppelen van je DigiD, opnieuw inloggen bij je verschillende bankrekeningen of het overzetten van tweestapsverificatie zoals Authy of Google Authenticator. Doe dit als eerste, zodat je de toegang tot deze apps niet kwijtraakt!

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ