Back to Top

Apps updaten lukt niet (Android): de oplossing - androidtoestel.nl

Je hebt verschillende apps op je Android toestel geïnstalleerd. Bij sommige apps is het heel belangrijk dat deze regelmatig een update ontvangt. Dit verhoogt de veiligheid en snelheid van de applicatie. Soms wil het updaten van apps niet lukken. Dit heeft verschillende oorzaken die niet altijd te achterhalen zijn. Hieronder vind je tips om dit probleem op te lossen.

Is updaten nodig?

Allereerst iets over het updaten van apps, want is dit wel nodig? Ja, in veel gevallen is dit wel aan te raden. De appontwikkelaar blijft aan nieuwe functionaliteiten werken. Met een update ontvang je de nieuwste functionaliteiten. Bovendien werkt een app vaak sneller en veiliger wanneer je een updates doorvoer.

Niet voor alle apps is die updates zo belangrijk. Slaat de app persoonlijke gegevens op zoals je adresgegevens of bankgegevens? Dan is het zeker belangrijk om deze applicatie van de nieuwste updates te voorzien. Ook voor een game app is dit verstandig omdat de game dan sneller en beter werkt. In andere gevallen moet je zelf even uitmaken of je wel een update wil ontvangen.

Apps updaten lukt niet: de oorzaak

Het is niet zomaar te zeggen waarom apps updaten niet lukt. Ten eerste moet je verbinding hebben met internet, anders kun je helemaal niks updaten. Een andere oorzaak ligt in het cachegeheugen, je Google account of bepaalde instellingen. Bekijk de beste oplossingen.

Verbinding maken met het internet

Het is misschien een open deur maar je kunt alleen een app updaten wanneer je verbinding hebt met het internet. Zorg dus dat je Android toestel is verbonden met een wifinetwerk of het mobiele internet. Maak je gebruik van mobiel internet houd er dan wel rekening mee dat het updaten mogelijk kosten met zich meebrengt. Een en ander is afhankelijk van je mobiel abonnement.

Problemen met je Google account

Een app updaten verloopt vanuit de Google Play store. Hiervoor moet je zijn aangemeld met je Google account. Misschien heb je dit account per ongeluk uitgelogd, controleer dit even. Ga naar instellingen en vervolgens naar Google account. Hier zie je met welk account je bent ingelogd (of juist niet).

Wil het updaten van apps helemaal niet lukken, dan kun je beter je Google account verwijderen. Dit doe je ook weer via instellingen en dan account. Wis het Google account en schakel je Android toestel in zijn geheel uit. Start hem vervolgens opnieuw op. Ga nu weer terug naar instellingen en de optie apps. Via Google Play Services wis je de cachedata. Vervolgens voeg je het Google account weer opnieuw toe. Probeer of je de apps nu wel weer kunt updaten.

Automatische updates staan uit

Verwacht je dat applicaties vanzelf voorzien worden van een nieuwe update? In veel gevallen gebeurt dit ook, maar het kan ook dat je automatische updates uit hebt staan. Open de Google Play Store en ga naar instellingen. Dit doe je via het menu linksboven. Selecteer de optie Apps automatisch updaten. Schakel deze functie in of, indien gewenst, uit. Wanneer automatisch updaten uit staat geschakeld dan zul je applicaties handmatig moeten updaten. Dit doe je het beste door de app in de Google Play store op te zoeken, je ziet dan direct of er een update beschikbaar is.

Google Play stoppen

Soms is het nodig om Google Play in zijn geheel te stoppen. Hiervoor ga je naar instellingen en vervolgens naar apps. Ga nu naar Google Play en kies voor Gegevens wissen. Hierna is het belangrijk dat je Google Play stopt. Vervolgens sluit je alle nog draaiende applicaties af. Nu start je de Google Play applicatie weer opnieuw op. Als het goed is kun je nu weer apps updaten.

De cache legen

Een vrij eenvoudige oplossing wanneer apps updaten niet lukt is het legen van het cachegeheugen. Open eerst de instellingen app en ga naar apps of applicatiebeheer. Hoe dit staat aangegeven hangt af van je Android toestel. Hierna ga je naar Google Play. Kijk of je het gedeelte opslagruimte ziet staan. Op dit gedeelte moet je ‘Cache legen’ selecteren.

Een reset naar fabrieksinstellingen

Je hebt alles hierboven geprobeerd maar het lukt nog steeds niet om apps te voorzien van updates. Als laatste redmiddel kun je voor een reset naar fabrieksinstellingen kiezen. Hiermee weet je alle gegevens en instellingen. Vervolgens krijg je een smartphone die eruit ziet alsof hij net uit de fabriek komt.

Een reset naar instellingen moet je niet zomaar uitvoeren. Zoals eerder gezegd gaan alle instellingen en gegevens verloren. Daarom is het belangrijk om vooraf een back-up te maken. Open de instellingenapp en kies voor Back-up maken en terugzetten. Zorg dat je dit als eerste hebt gedaan.

Hierna ga je via instellingen en Back-up maken en terugzetten naar de optie Fabrieksinstellingen herstellen (resetten). Wanneer je hierop klikt dan zal je toestel zich uitschakelen. Vervolgens zie je deze weer opnieuw opstarten terwijl hij op de achtergrond met van alles bezig is. Het terugzetten naar fabrieksinstellingen kan enkele minuten duren. Hierna moet je de smartphone opnieuw instellen. Heb je eerder een back-up je maakt dan is het zeker verstandig om hier gebruik van te maken.

Houd er rekening mee dat er bij een reset ook sommige applicaties verloren gaan. Deze zul je misschien opnieuw moeten installeren. Vaak lukt het dan wel om deze apps te voorzien van de nieuwste updates.

Updates installeren: hoe lang duurt dit?

Soms maak je je zorgen over het installeren van updates. Bijvoorbeeld omdat het lang duurt en je ondertussen niets anders kan. Toch valt dit in de praktijk echt wel mee. Apps voorzien van updates duurt doorgaans tussen de 10 seconden en 1 minuut. Alleen wanneer je internetverbinding slecht is kan dit veel langer duren. Soms beginnen apps zich tegelijkertijd te updaten. Dit kan je toestel wel vertragen. Heb je hier vaker last van dan is het aan te raden om automatische updates uit te schakelen.

Waar vind ik updates in de Google Play store?

Wil je applicaties voorzien van updates vanuit de Play store? Open hiervoor de Google Play store applicatie. Ga naar het menu en tik op Mijn apps en games. Je ziet nu of er updates beschikbaar zijn voor de apps die je geïnstalleerd hebt.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ