Back to Top

Problemen met WiFi op je Android smartphone? Zo los je het op - androidtoestel.nl

WiFi problemen oplossen op je Android smartphone is goed te doen!

Als je thuis bent, gebruik je het liefst Wi-Fi op je Android smartphone. Op die manier kun je voorkomen dat je te veel data uit je databundel gebruikt. Bovendien is de verbinding vaak ook een stuk sneller dan de mobiele verbinding van je telecomprovider. Maar dan moet wel alles correct werken. Helaas kan het voorkomen dat je snelheden tegenvallen, dat je helemaal niet kunt verbinden of dat de verbinding om de haverklap wegvalt. Er zijn verschillende oorzaken die de problemen met WiFi veroorzaken. We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Problemen met WiFi op Android

Op Android kunnen er verschillende problemen voorkomen met WiFi. Als je bijvoorbeeld een oudere router gebruikt met een nieuwere smartphone, kan het gebeuren dat je het draadloze netwerk helemaal niet ziet. Draadloos internet werkt namelijk aan de hand van frequentiebanden. Als je draadloze router nog oudere banden gebruikt terwijl je smartphone alleen maar de nieuwste banden ondersteunt, kun je geen verbinding maken. Het kan ook zijn dat het netwerk onbedoeld verborgen is of dat je draadloze internet erg traag is omdat je niet genoeg bereik hebt.

Je ziet je netwerk helemaal niet verschijnen

Wil je verbinding maken met je draadloze netwerk, maar zie je deze helemaal niet verschijnen? Dan kan de oorzaak een verschil in de frequentieband zijn. Over het algemeen zijn er drie banden: 802.11/a/b/g, 802.11n en 802.11ac. De eerste frequentieband komt vooral voor bij oudere routers: dit is de 2.4 GHz band. De andere twee gebruiken meestal 5 GHz als band. Als je smartphone dus alleen uitgerust is met een 5 GHz band, zie je het 2.4 GHz netwerk niet. Andersom kan ook: heb je een oude smartphone en een nieuwere router? Dan zie je alleen de oudere netwerken en niet je nieuwe, snellere netwerk.

Het is wel goed om van tevoren even te testen of je überhaupt wel netwerken bij het zoeken van netwerken ziet verschijnen. Zie je ook het netwerk van de buren niet en blijft het lijstje leeg? Dan is er waarschijnlijk een probleem met je Android smartphone. Het helpt vaak om even de smartphone in vliegtuigmodus te zetten of anders helemaal opnieuw op te starten.

Inloggen op en verborgen netwerk

In sommige gevallen is het netwerk verborgen. Op die manier verschijnt het draadloze netwerk niet in de resultaten als je naar draadloze netwerken gaat zoeken. Om deze reden kun je gebruikmaken van de optie ‘handmatig netwerk toevoegen.’ In zo’n geval kun je dan met de hand de naam van het netwerk intypen. Daarna geef je het wachtwoord in. Als de beide gegevens correct zijn, wordt er een verbinding opgezet. Type je het wachtwoord of de naam van het netwerk verkeerd? Dan kan er geen verbinding worden opgezet. Het nadeel van inloggen op verborgen netwerken is dat het vaak maar moeilijk te achterhalen is wat er precies fout gegaan is.

Slecht bereik van de WiFi-verbinding

WiFi is draadloos internet. Dat betekent dat je goed bereik van zowel je router als je smartphone moet hebben om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Als het bereik niet voldoende is, is de kans groot dat de verbinding niet al te stabiel zal zijn. Om deze reden schakelt je smartphone steeds over van WiFi naar een mobiele verbinding. Als je router in de meterkast staat, is de kans groot dat je op zolder of in de tuin amper bereik hebt. Dit gaat ook ten koste van de snelheden die je haalt als je ingelogd bent op het draadloze netwerk. Zorg er daarom voor dat je relatief dichtbij de router bent en dat er geen grote voorwerpen (zoals betonnen muren) tussen de smartphone en de draadloze router zitten.

Het kan ook gebeuren dat andere apparaten storen op het WiFi-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan slimme koelkasten of magnetrons. Daardoor is het signaal van de verbinding zwakker. Zet deze apparaten tijdelijk uit om te achterhalen of dit het geval is.

Valt je WiFi zomaar weg?

Als je WiFi-zomaar wegvalt, betekent dit meestal een probleem met de router. Toch kan het ook zo zijn dat er een instelling in je Android smartphone verkeerd staat. Dit noemen we de Wi-Fi Sleep Policy. Het betekent dat je verbinding wegvalt als de smartphone in slaapstand gaat.

  • Ga naar de Instellingen;
  • Kies voor het draadloze netwerken menu;
  • Klik op de verbinding en klik daarna op ‘geavanceerd’;
  • Controleer de optie ‘houd wifi aan tijdens de slaap’;
  • Kies nu voor ‘altijd’.

De verbinding blijft nu altijd actief, ook als de smartphone in slaapstand gaat. Het voordeel is dat je verbinding niet meer zomaar wegvalt, maar het nadeel is dat dit ten koste kan gaan van je batterijduur. Mogelijk moet je je smartphone dus sneller opladen.

Slechte prestaties

Heb je last van allerlei slechte prestaties zoals een trage verbinding en wegvallende verbindingen? Dan kan het zo zijn dat de frequentiekanalen waarop je de router hebt ingesteld, mogelijk ook in gebruik zijn door andere routers in de buurt. Heb je een relatief zwakke router en hebben de buren routers met sterkere antennes? Dan is de kans groot dat dit ten koste gaat van je bereik. Je doet er dan goed aan om de kanalen van de draadloze netwerkverbinding te veranderen. De meeste software verandert de kanalen steeds zelf om zo een optimaal mogelijke verbinding te bieden. Maar als je dit met de hand moet instellen, doe je er goed aan om gebruik te maken van de ‘aanbevolen banden’ van de fabrikant van de router.

Allerlei problemen met WiFi

Heb je allerlei problemen met WiFi? Zie je bijvoorbeeld helemaal geen netwerken meer, is je WiFi altijd traag of heb je andere onverklaarbare problemen? Dan hoeft het probleem niet altijd veroorzaakt te worden door je router. Het kan ook voorkomen dat je Android smartphone last heeft van vastgelopen instellingen. De beste manier om dit probleem op te lossen is door je netwerkinstellingen te resetten.

  • Ga naar de Instellingen;
  • Klik op ‘Netwerk en internet’;
  • Klik nu op ‘Opnieuw instellen’;
  • Voer je toegangscode of vingerafdruk in.

Hierna worden alle Wi-Fi en bluetoothgegevens gewist. Houd er rekening mee dat je je wachtwoorden voor je draadloze netwerk dus opnieuw moet invoeren. Als alles is gelukt, is het probleem waarschijnlijk opgelost.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ