Back to Top

Een beller is niet te verstaan: zo los je het op - androidtoestel.nl

Tijdens een telefoongesprek kan het voorkomen dat je je gesprekspartner niet goed kunt verstaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een laag volume op de smartphone, problemen met de netwerkverbinding of een kapotte luidspreker. In de meeste gevallen is het mogelijk om het probleem zelf op te lossen. Het laten repareren van je smartphone is daarom in de meeste gevallen niet nodig.

Gesprekspartner niet te verstaan

Ben je aan het bellen en merk je dat je je gesprekspartner niet kunt verstaan? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Er zijn een paar mogelijkheden die je kunt proberen om het probleem op te lossen. Zo kun je het volume van je smartphone controleren, zodat je zeker weet dat het gesprek niet te zacht is. Ook het updaten van de software en het herstellen van de fabrieksinstellingen kunnen het probleem oplossen.

Het volume van je smartphone controleren

Wanneer je je gesprekspartner wel kunt horen, maar in de verte kunt verstaan, is het mogelijk dat je het volume per ongeluk te zacht hebt gezet. Dat kan ook onbewust gebeuren. De knoppen aan de zijkant van je smartphone kunnen per ongeluk ingedrukt worden, waardoor het geluid harder of zachter wordt. Tijdens het bellen kun je daarom op de volume omhoog-knop drukken om het volume tijdens een gesprek te verbeteren. Het is goed om te wetten dat je het gespreksvolume alleen kunt aanpassen tijdens een gesprek.

Je toestel opnieuw opstarten

In sommige gevallen kan het helpen om je smartphone even opnieuw op te starten. Soms gaat er binnen het besturingssysteem iets verkeerd waardoor je tijdelijk geen of slecht geluid hebt. De gemakkelijkste manier om dat probleem op te lossen is door je smartphone even opnieuw op te starten. Dit kun je doen door de powerknop in te drukken. Daarna kun je de smartphone uitzetten en weer aanzetten.

Sommige Android smartphones zoals Samsung hebben een aparte knop die je kunt gebruiken voor het snel herstarten van je mobiele telefoon. Dit kun je doen door het bedieningspaneel tevoorschijn te halen en vervolgens op de power-off knop te klikken. Daarna kun je op ‘herstarten’ klikken. Steeds meer Android smartphones hebben zo’n knop. Zo hoef je de telefoon niet zelf meer aan en uit te zetten.

Zet Wifi-bellen uit

Wifi-bellen is een handige manier van bellen als je ergens slecht bereik hebt. Ben je bijvoorbeeld binnen in huis en heb je daar amper bereik? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van Wifi-bellen. Het telefoongesprek verloopt dan niet via het mobiele netwerk, maar via je draadloze netwerk. Op die manier kun je toch bellen, ook als je geen of onvoldoende bereik hebt. Toch heeft Wifi-bellen ook een belangrijk nadeel; de geluidskwaliteit kan er behoorlijk slechter van worden.

Om deze reden kan het zo zijn dat je je gesprekspartner bijna niet kunt verstaan door de slechte kwaliteit. Het gebeurt relatief vaak dat wifi-bellen het probleem veroorzaakt. Daarom kun je deze instelling uitschakelen in je telefooninstellingen. Volg daarvoor de volgende instructies:

  • Open de Telefoon-app;
  • Klik op ‘Meer opties’ door op de drie verticale stippen te klikken;
  • Klik nu op ‘Instellingen’;
  • Controleer de status van ‘Wifi-bellen’ en haal indien nodig de schakelaar over;

Probeer een nieuw telefoongesprek op te starten. Mogelijk is de kwaliteit van het gesprek nu een stuk beter en kun je je gesprekspartner weer verstaan. Het is goed om te weten dat niet op iedere smartphone en niet bij iedere provider de mogelijkheid om via Wifi te bellen beschikbaar is. Zie je deze optie niet verschijnen, dan staat Wifi-bellen standaard uit en bel je al via het mobiele netwerk.

Je luidspreker schoonmaken

Na een tijdje kan er behoorlijk wat viezigheid in je luidspreker van je smartphone gaan zitten. Daardoor is de kans groot dat je luidspreker verstopt is. Je doet er dan goed aan om deze voorzichtig even schoon te maken. Dit kun je doen met een houten tandenstokertje of een licht vochtig wattenstaafje. Door de luidspreker te controleren en schoon te maken heb je na het reinigen een beter geluid. Mogelijk is dit de reden waarom het geluid van je gesprekspartner zo onduidelijk klinkt.

Problemen met het mobiele netwerk

Het is ook mogelijk dat je problemen hebt met de verbinding met het mobiele netwerk. Dat kan gebeuren als je maar weinig bereik heeft of als je provider storing heeft. Probeer het daarom eens met een andere simkaart en probeer opnieuw te bellen. Hoor je je gesprekspartner in de juiste kwaliteit? Dan is er mogelijk iets mis met je verbinding via je eigen simkaart.

Controleer eerst of je voldoende bereik hebt. Dit kun je doen door de streepjes bovenin beeld te bekijken. Soms is één streepje al voldoende om met de juiste kwaliteit te kunnen bellen. Merk je dat het gesprek soms zomaar beëindigd wordt tijdens het bellen? Dan is het bereik niet voldoende. Probeer dan eens op een andere locatie te gaan staan. Heb je nergens goed bereik? Dan is er mogelijk iets mis met je simkaart. Je kunt dan een nieuwe simkaart aanvragen bij je provider. Meestal is dit gratis of betaal je er een kleine vergoeding voor.

Fabrieksinstellingen herstellen

Voor heel wat problemen met Android geldt er een laatste oplossing als niet anders meer helpt. Dat is het opnieuw instellen van je smartphone. Dit kun je doen door je fabrieksinstellingen te herstellen. Je smartphone wordt dan weer zo ingesteld als toen hij uit de fabriek komt. Je raakt daardoor al je bestanden, apps en gegevens kwijt. Het is dus belangrijk om van tevoren een goede back-up te maken. Na het terugzetten van de back-up moet je mogelijk bij sommige apps opnieuw inloggen. Zo dien je ervoor te zorgen dat je de gegevens om in te loggen op je Bankieren-app bij de hand hebt.

Het herstellen van de fabrieksinstellingen is de laatste mogelijkheid die je hebt. Dit doe je als volgt:

  • Ga naar de Instellingen op je smartphone;
  • Klik op ‘Algemeen’;
  • Kies vervolgens voor ‘opnieuw instellen’;
  • Klik op ‘Fabrieksgegevens herstellen’;
  • Klik op ‘Opnieuw opstarten’;
  • Selecteer vervolgens ‘alles verwijderen’.

Hierna dien je de back-up terug te zetten. Daarna kun je proberen opnieuw een telefoongesprek te voeren. Indien dit het probleem niet heeft verholpen, is je speaker mogelijk kapot en dien je deze te laten repareren.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ