Back to Top

Android Auto verbinding valt steeds weg, zo los je het op - androidtoestel.nl

Valt je Android auto verbinding weg? Oplossen is mogelijk, wij leggen uit wat je kunt doen!

Er zijn steeds meer auto’s die worden geleverd met Android Auto. Handig, want op deze manier hoef je je telefoon niet vast te houden tijdens het rijden en kun je toch je favoriete apps gebruiken. Het vasthouden van je smartphone kan je immers op een behoorlijke boete komen te staan. Android Auto is ook een goede manier om onderweg handsfree te bellen. Maar dan moet het wel goed werken. Een wegvallende verbinding tussen je smartphone en Android Auto kan dan ook knap frustrerend zijn.

Oplossingen voor problemen met Android Auto verbinding

Het is een bekend probleem: de verbinding met Android Auto valt soms zomaar weg. Heel vervelend, maar vaak kun je het probleem zelf oplossen. Slechts in uitzonderlijke gevallen is er iets stuk in je smartphone of moet je Google om hulp vragen. We hebben een paar tips voor je om de verbinding (hopelijk) zelf weer te herstellen.

Heb je al een update uitgevoerd?

Het is een beetje een dooddoener, maar toch zijn er veel mensen die hun smartphone en Android Auto niet vaak genoeg updaten. Toch zou je dat wel moeten doen, want met de updates worden programmeerfouten opgelost en zijn beide systemen een stuk veiliger. Merk je dat je apps het opeens niet meer goed doen of dat de navigatie soms opeens stilstaat, dan kan updaten het probleem oplossen. Je doet er goed aan om beide apparaten te updaten. Begin met het updaten van je Android-toestel. Dit kun je doen via de Instellingen op je smartphone. Meestal vind je daarna een kopje ‘Software-updates’ of vind je dit scherm onder ‘Over je toestel’. Zorg ervoor dat je in ieder geval de laatste software hebt gedownload. Zo is je smartphone weer bij.

Maar je doet er ook goed aan om Android Auto even te updaten. Dit kun je gemakkelijk zelf doen, zonder dat je hiervoor naar de dealer hoeft.

  • Ga naar de Play Store;
  • Klik op je profielicoon rechtsboven en klik op ‘Apps en apparaat beheren’;
  • Bekijk bij ‘Apps updaten’ of er een update voor Android Auto is.

Soms is de app op de achtergrond vastgelopen. Een app heeft vaak honderden processen, waarvan je niet merkt dat deze nog openstaan. Het kan voorkomen dat een van deze processen niet meer correct werkt. Om deze reden kan het helpen Android Auto eens geforceerd te sluiten.

  • Ga naar de Instellingen op je smartphone;
  • Klik op ‘Apps’;
  • Klik op ‘Android Auto’;
  • Klik op ‘Geforceerd stoppen’.

In het uiterste geval kan het ook nog helpen om je Android Auto-app even helemaal te verwijderen. Deze kun je gewoon weer opnieuw downloaden op de plek waar je ook alle andere apps vindt: de Google Play Store.

Start je telefoon opnieuw op

Er zijn veel processen op de achtergrond actief. Het lijkt wel een beetje op een advies van The Office US, maar: heb je al geprobeerd om je toestel aan en uit te zetten? Nog zo’n dooddoener, maar in veel gevallen leidt dit wel tot de oplossing. Zorg ervoor dat je ook het systeem in je auto even opnieuw opstarten.

Eventueel kun je ook je Android Auto-instellingen herstellen naar fabrieksinstellingen en opnieuw beginnen. Door opnieuw te koppelen, begin je met een schone lei. Zo weet je zeker dat het niet aan kapotte configuratiebestanden of een beschadigd profiel ligt.

  • Ga naar de Android Auto-app op je smartphone;
  • Druk op ‘Eerder verbonden auto’s;
  • Tik de drie bolletjes rechtsboven aan;
  • Klik op ‘Alle eerder verbonden auto’s wissen’.

Wanneer je de app nu opnieuw opent, kun je je auto weer opnieuw koppelen. Zo komt de verbinding opnieuw tot stand.

Probeer eens een andere kabel

Je kunt Android Auto draadloos gebruiken, maar alleen als je auto het ondersteunt. Veel mensen gebruiken een kabel, omdat deze verbinding een stuk stabieler is. Maar maak je al gebruik van het bedrade systeem, dan kan het zijn dat je kabeltje niet al te best meer werkt. Door het vele in- en uitpluggen kan er namelijk een kabelbreukje ontstaan, zonder dat je het zelf merkt. Om deze reden kun je eens proberen een andere USB-kabel te gebruiken.

Werkt je Android Auto nu wel naar behoren, pak dan het oude kabeltje er nog eens bij en probeer het opnieuw. Kom je erachter dat dit niet werkt, dan kun je de oude kabel weggooien. We raden je altijd aan om een officiële kabel aan te schaffen. Je vindt de kabel ook in het doosje van je smartphone. Is het juist die kabel die kapot is, dan kun je het beste een nieuwe kabel van je telefoonmerk aanschaffen. Koop geen goedkope kabeltjes van goedkope winkeltjes of uit China, want deze kabels zijn vaak inferieur en helpen niet om het probleem op te lossen.

Maak je kabelpoort schoon

Als je Android Auto met een kabel gebruikt en het niet uitmaakt welke kabel je gebruikt, kun je natuurlijk ook nog even checken of het niet je smartphone zelf is die roet in het eten gooit. Dit kun je doen door onderaan je smartphone bij de kabelpoort te controleren of er geen vuil in zit. Is dit wel het geval, dan kun je deze het best even schoonmaken met een wattenstaafje of tandenstoker. Ga wel voorzichtig te werk, want de onderdelen zijn erg kwetsbaar. Als je dit kapotmaakt, heb je een groter probleem dan alleen een slecht functionerende Android Auto. Zorg er dus voor dat je geduldig te werk gaat.

Vraag Google om hulp

Werkt Android Auto ondanks al onze tips nog steeds niet, dan kun je het best de hulp van Google inroepen. Dit kun je doen via de Android Auto-app. Ga naar ‘Help & feedback’ en leg je probleem uit. Hopelijk kunnen zij je verder helpen. Zo kan het voorkomen dat je te maken hebt met een bug en het probleem al bekend is. Het is dan alleen even wachten tot de volgende update.

In uitzonderlijke gevallen kan er iets mis zijn met de hardware van je Android toestel. In zo’n geval zit er maar één ding op: je toestel laten repareren.

© Copyright 2009 - 2025 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ