Back to Top

Geen geluid op Android? Probeer dit eens - androidtoestel.nl

Soms heb je opeens geen geluid meer op je Android smartphone. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je per ongeluk de volumeknoppen aan de zijkant hebt ingedrukt, waardoor de smartphone nu op ‘stil’ staat. In andere gevallen kan het ook gebeuren dat je per ongeluk de niet storen-functie hebt ingeschakeld. Er zijn allerlei mogelijkheden waardoor het geluid uitgeschakeld is. In een uitzonderlijk geval kan je smartphone ook kapot zijn. Maar voordat je die conclusie trekt, hebben we een paar tips voor je.

Android smartphone is stil

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen geluid hebt op je smartphone. Het is daarom goed om eerst de situatie vast te stellen. Kun je bijvoorbeeld nog wel bellen en hoor je dan geluid door de luidspreker? Of hoor je helemaal geen geluid meer? Als je jezelf probeert te bellen, kan het gebeuren dat je geen geluid hoort, maar wel een trilling. Dat wijst erop dat je het geluid hebt uitgeschakeld. Gaat je telefoon helemaal niet over, dan kan het zijn dat je je Android smartphone in niet-storen modus hebt gezet.

Smartphone gaat wel over, maar geen geluid

Als je smartphone nog wel over gaat, maar je geen geluid hoort, kan het zijn dat je je smartphone op stil hebt gezet. De beltoonknop zit namelijk bij de meeste Android smartphones aan de zijkant van de telefoon. Als je de volumeknop naar beneden zet, is de kans groot dat het geluid helemaal van je telefoon verdwijnt. Dat hoeft niet opzettelijk te gebeuren. De knoppen zijn gemakkelijk in te drukken, waardoor het ook in je broekzak kan gebeuren. Je kunt dan de geluidsinstellingen van je smartphone checken.

  • Ga naar Instellingen op je smartphone;
  • Klik op ‘Geluid’ of ‘Beltoon’;
  • Controleer het niveau voor ‘Beltoon’;
  • Pas indien noodzakelijk het geluidsniveau aan.

Geen geluid tijdens meldingen

Heb je geen geluidjes meer van meldingen, maar hoor je wel gewoon geluid als je op Facebook naar een filmpje kijkt? Dan is de speaker van je smartphone gelukkig niet kapot. Probeer jezelf eens te bellen. Gaat je telefoon dan ook niet over en hoor en voel je ook geen trilling? Dan is de kans groot dat je per ongeluk de niet storen-functie hebt gebruikt. Deze functie is ervoor bedoeld om alle meldingen zoals notificaties en binnenkomende gesprekken te dempen. De kans is dus groot dat je die functie hebt ingeschakeld. Dit kun je gemakkelijk weer uitschakelen.

  • Ga naar Instellingen op je smartphone;
  • Klik op ‘Geluid’;
  • Schakel vervolgens de niet storen-functie weer uit.

Het is ook mogelijk om op een snellere manier de niet storen-functie weer aan en uit te zetten. Door van boven naar beneden te swipen kom je terecht in het bedieningspaneel, waar je deze functie uit kunt schakelen.

Geen geluid tijdens het bekijken van video’s of spelen van muziek

Het kan ook voorkomen dat je geen geluid meer hoort als je naar video’s op YouTube kijkt of muziek op Spotify speelt. De eerste optie is dan om tijdens het spelen van geluid de volumeknop aan de zijkant van je smartphone te gebruiken. Druk daarvoor op de volume omhoog-knop. Het is namelijk mogelijk dat je het afspeelgeluid van je Android smartphone per ongeluk op stil hebt gezet.

Je kunt dit eventueel ook controleren door naar de Instellingen van je smartphone te gaan en dan op ‘Geluiden’ te klikken. Staat dat goed? Dan is het mogelijk dat er iets verkeerd is gegaan in de software. Soms is even opnieuw opstarten de gemakkelijkste oplossing. Als ook na het opnieuw opstarten er geen geluid is, kun je proberen een software update te doen.

  • Ga naar de Instellingen;
  • Klik op ‘Over deze telefoon’;
  • Kies voor ‘software bijwerken’.

Voor het updaten van je smartphone moet je Android batterij tenminste 60 procent zijn opgeladen. We raden je aan om tijdens het updaten je smartphone aan de lader te leggen. Zo voorkom je dat de batterij leegraakt en de update faalt.

Is er geen nieuwe software beschikbaar? Probeer dan eens je telefoon naar de fabrieksinstellingen te wissen. Als het probleem dan nog niet is opgelost, lijkt een probleem met de hardware voor de hand te liggen. Dan is het de beste optie om je smartphone te laten repareren door de fabrikant of een smartphonewinkel.

Harde reset uitvoeren

De optie die je nog kunt proberen voordat je de smartphone aanbiedt ter reparatie, is door een harde reset uit te voeren. Daarmee raak je al je apps, foto’s en bestanden kwijt. Je smartphone wordt daardoor teruggezet ‘als nieuw’. Het is daarom verstandig om voor het resetten eerst een back-up te maken. Je kunt dan na het resetten controleren of het probleem is opgelost. Als dat het geval is, kun je de back-up terugzetten. Is het probleem dan weer terug? Dan is het goed mogelijk dat er iets in de instellingen van je smartphone verkeerd gegaan is.

Om je smartphone hard te resetten, volg je de volgende stappen:

  • Ga naar de instellingen van je smartphone;
  • Klik op ‘Algemeen’;
  • Klik vervolgens op ‘Resetten’;
  • Kies voor ‘Fabrieksgegevens herstellen’;
  • Voer je code in om de opdracht te bevestigen.

Hoor je geen geluid tijdens het bellen?

Als je de andere kant tijdens een gesprek niet of nauwelijks hoort, kunnen er verschillende zaken aan de hand zijn. De meest voorkomende reden waarom de gesprekspartner bijna niet te horen is, is doordat het volume te zacht staat. Probeer tijdens het gesprek het volume harder te zetten. Druk daarvoor op de volume omhoog-knop aan de zijkant van de telefoon. Merk je dat er geen verschil in het geluidsniveau zit? Dan kan het zijn dat er iets met de luidspreker van je smartphone aan de hand is.

In veel gevallen raakt de speaker van de smartphone na verloop van tijd namelijk verstopt. Het kan dus helpen om de speaker te reinigen. Doe dit met een tandenstokertje of een bijvoorbeeld een wattenstaafje. Duw niet te veel door, omdat je anders de speaker en de behuizing kunt beschadigen.  Er kan best wat vuil uit de speaker komen. Komt er dan nog niet of nauwelijks geluid uit? Dan is de kans groot dat de speaker van je smartphone stuk is. Laten repareren is dan de enige optie die nog overblijft.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ