Back to Top

Zo start je je Android telefoon opnieuw op nadat deze is vastgelopen of als deze niet meer goed werkt... - androidtoestel.nl

Je Android telefoon opnieuw opstarten? Wij geven je uitleg wat je moet doen. Iedereen heeft het wel eens: het Android toestel is compleet vastgelopen of het vertoont op eens onverklaarbare kuren. Zo kan het mogelijk zijn dat je Android toestel ’s avonds in donkere modus wordt gezet, maar er ’s ochtends niet meer uitkomt. Of je hebt verbindingsproblemen met je mobiele aanbieder, waardoor je opeens niet meer kan mobiel internetten. Voordat je contact opneemt met je provider is het altijd goed om eerst even te proberen je Android telefoon opnieuw op te starten. Dat kan op verschillende manieren. De veiligste manier is door uit- en aan te zetten.

Manieren om je Android toestel veilig opnieuw op te starten

Heb je een Android toestel en werkt deze niet helemaal naar behoren? Dan kan het opnieuw opstarten van je toestel al snel uitkomst bieden. Het kan maar zo zijn dat er een proces is vastgelopen op je toestel, waardoor de smartphone niet helemaal werkt zoals je ervan verwacht. In zo’n geval is opnieuw opstarten de beste manier. Dat kan in eerste instantie door hem uit- en aan te zetten, maar ook als je Android smartphone volledig vastgelopen is, kun je nog een paar andere technieken proberen.

Normaal opnieuw opstarten van je Android toestel

Werkt je smartphone niet helemaal zoals je wilt, maar kun je deze nog wel gewoon besturen? Dan is het opnieuw opstarten van het toestel vaak voldoende. Dit doe je op dezelfde manier als wanneer je het toestel uitzet of aanzet. Dit gaat heel eenvoudig: houd de powerbutton van je Android smartphone vast, totdat je een schermpje ziet om het toestel uit te zetten. Je kunt vervolgens kiezen voor ‘uitschakelen’ of ‘herstarten.’

Klik op het scherm op de optie ‘herstarten.’ Je smartphone gaat dan tijdelijk even uit en gaat daarna uit zichzelf weer aan. Daarna is je smartphone opnieuw opgestart en zou het toestel weer naar behoren moeten werken. Let op: voordat je je telefoon opnieuw opstart is het goed om eerst zeker te weten dat je weet wat je pincode van je simkaart is. Deze code dien je bij het opnieuw opstarten namelijk weer in te voeren.

Harde reset

Het kan voorkomen dat het opnieuw opstarten van je Android toestel niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als het toestel volledig is vastgelopen en je het scherm dus niet meer kunt besturen. Ook dan hoef je niet te wachten totdat de batterij volledig is leeggelopen. Android smartphones hebben namelijk functietoetsen aan de zijkant. Daarmee kun je het model uitzetten of het volume harder en zachter zetten. Maar deze knoppen blijken ook goed van pas te komen als je Android toestel volledig is vastgelopen.

Door de aan- en uitknop minimaal 10 seconden ingedrukt te houden, zou het toestel uit zichzelf moeten uitschakelen. Daarna kun je met de aanknop het toestel weer inschakelen. Gebeurt er niets? Dan kun je eens proberen om de knoppen ‘volume omhoog’ en ‘volume omlaag’ tegelijkertijd tien seconden ingedrukt te houden. Het toestel zou dan automatisch moeten herstarten. Maar gebeurt er dan nog niets? Dan is het probleem iets groter en heb je je computer of laptop nodig om het toestel opnieuw op te starten.

Android opnieuw opstarten met ADB

Soms zijn de problemen op je smartphone zo groot, dat een simpele herstart niet meer voldoende is. Ook dan hoef je je smartphone nog niet ter reparatie aan te bieden. Android biedt namelijk een zogenaamde USB-foutopsporing modus. Als je de smartphone nog wel kunt bedienen, maar veel functies niet meer werken, kun je deze modus activeren in de instellingen.

Daardoor is het mogelijk je smartphone te verbinden aan je computer. Daarvoor heb je wel eerst de software nodig van de fabrikant van de smartphone. Deze software is doorgaans te vinden op de website van de fabrikant. Bij installatie van de software wordt een programma geïnstalleerd dat afgekort wordt naar ‘ADB’. Dit staat voor ‘Android Debug Bridge’. Daarmee is het mogelijk om aan de hand van dit programma je smartphone met je computer te laten praten.

  • Download de software van de fabrikant;
  • Plaats je smartphone in USB-foutopsporing modus via de instellingen van je smartphone;
  • Installeer en download het ADB programma;
  • Open het ADB programma in het command prompt programma op Windows;
  • Verbind je telefoon via USB met je computer;
  • Type het volgende commando: adb reboot;
  • Je smartphone zou nu uit zichzelf opnieuw op moeten starten.

Het kan voorkomen dat het ADB-programma je smartphone niet ziet. In zo’n geval krijg je een melding als ‘kan geen verbinding maken’ of ‘apparaat niet herkend’. In de meeste gevallen wordt dit probleem veroorzaakt doordat de smartphone niet in USB-foutopsporing modus staat. Als de herstart succesvol is, dan zou je een geluidje moeten horen op je computer dat de verbinding met het USB-apparaat verbroken is. Daarna hoor je bij het opstarten een geluidje dat de smartphone weer verbonden is.

Wat kan ik met ADB?

ADB is een handige tool waarmee je veel zaken kan regelen betreft de software van je smartphone. Het gebeurt wel eens dat een smartphone per ongeluk is een modus wordt gezet waarbij je kan kiezen om bijvoorbeeld de ‘cache’ of ‘data’ te ‘wipen’. Dit venster zie je soms bij het opstarten als je de verkeerde knoppen vasthoudt. In zo’n geval kun je met ADB de smartphone weer herstarten, zodat je telefoon weer naar behoren werkt. Het programma biedt vooral een uitkomst als het scherm van je Android smartphone vastzit en helemaal niet meer reageert.

Dit programma kun je overigens voor nog veel meer toepassingen gebruiken dan alleen het herstarten van je smartphone. Zo kun je met dit programma ook apps op je smartphone plaatsen als je een ontwikkelaar bent en werkt in Android Studio. Het herstarten van je Android smartphone middels ADB werkt overigens niet alleen op Windows. Het programma is ook beschikbaar op andere besturingssystemen, zoals macOS en Linux. Dat betekent wel dat de manier waarop je het programma kunt opstarten iets verschilt. Daardoor is het mogelijk om met vrijwel elk besturingssysteem weer controle te krijgen over je smartphone en deze opnieuw op te starten. Door het opnieuw opstarten kunnen veel problemen verholpen worden.

© Copyright 2009 - 2022 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ