Back to Top

Smartphone camera werkt niet meer – alle Android toestellen - androidtoestel.nl

De smartphone is een prima alternatief voor de (digitale) camera. Helaas kan het voorkomen dat de smartphonecamera niet meer werkt. Ligt het aan de lenzen, de smartphone zelf of misschien aan de software? In dit artikel laten we je verschillende oorzaken en oplossingen zien. Werkt de smartphone camera van jouw Android toestel niet meer goed? Dan moet je dit artikel zeker even doorlezen.

Melding: de camera is gestopt

Het komt regelmatig voor dat iemand de melding krijgt “Helaas, de camera is gestopt”. Dit heeft verschillende oorzaken, vaak is niet helemaal duidelijk waar dit door ontstaat. Wanneer je de camera uitschakelt en opnieuw opstart is het probleem in de meeste gevallen verholpen. Je zult merken dat je de camera gewoon weer kunt gebruiken.

Het kan echter ook dat het probleem zich blijft voordoen. Het is belangrijk om te weten dat dit vaak door software ontstaat, zelden door de camera zelf. Helpt het niet om de camera opnieuw op te starten? Schakel dan de smartphone in zijn geheel uit en start deze opnieuw op. In meer dan 80% van de gevallen is dit de perfecte oplossing van het probleem.

Een beschadigd bestand herstellen

De smartphone camera werkt niet meer, zelfs niet nadat je het toestel opnieuw opstart? Misschien is er sprake van een beschadigd bestand. Het is in dit geval belangrijk om voor een software update te gaan. Dit doe je via de instellingen van de smartphone. Tik vervolgens op ‘Over apparaat’ en laat de smartphone controleren op de nieuwste updates. Is er een update beschikbaar, zorg dan dat je deze installeert.

Je kunt ook eens proberen om de camerabestanden te wissen. Houd er rekening mee dat hierbij ook je persoonlijke voorkeuren verwijderd worden. Open de instellingen app op je Android smartphone en ga naar Toepassingsbeheer. Kies nu via ‘alle tabbladen’ voor Camera. Je kunt nu gegevens wissen.

Het is niet zo dat hiermee ook je foto’s worden verwijderd, maar alleen de gegevensbestanden van de camera.

Conflict met een andere app

Soms is de camera-app in conflict met een andere applicatie. Omdat je dit niet zeker weet is het verstandig om de camera eens in de veilige modus te gebruiken. Houd hierbij de aan/uit toets van de smartphone ingedrukt. Je ziet nu een aantal opties, houd de uitschakelfunctie ingedrukt totdat er een op venster verschijnt. Kies er nu voor om de smartphone in de veilige modus op te starten.

Wanneer je smartphone in de veilige modus zet start je de camera op. Werkt deze gewoon normaal? Dan is het vrijwel zeker dat een andere applicatie voor problemen zorgt. Je zult nu na moeten gaan welke heb je voor het laatst geïnstalleerd hebt. Verwijder deze en bekijk op dit de oplossing van het probleem is.

De camera heeft een zwart beeld

Een aantal Androidgebruikers ziet dat de camera alleen een zwart beeld geeft. Het is misschien een open deur maar controleer eerst of er niets voor de lens zit. Bijvoorbeeld het smartphonehoesje of een ander voorwerp. Een zwart beeld kan ook door een softwarefout ontstaan. Je kunt het beste de smartphone even opnieuw opstarten. Helpt dit niet, kijk dan of er een beveiligingsupdate beschikbaar is. In het uiterste geval moet je de smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Voordat je de smartphone terugzet naar fabrieksinstellingen is het aan te raden om eerst een back-up van je gegevens en instellingen te maken. Deze back-up kun je na de reset weer terugzetten, dit scheelt je achteraf een hoop tijd.

Wanneer bovenstaande niet helpt dan is de kans vrij groot dat er een probleem met de camera zelf is. Maar het kan ook dat het moederbord kapot is of niet meer goed werkt. Je zult dan een bezoek moeten brengen aan een reparateur.

Smartphone camera stelt niet scherp

Normaal gesproken zal een smartphonecamera vanzelf scherpstellen. Gebeurt dit niet, dan kun je dit handmatig instellen. Wanneer de camera helemaal niet meer scherp stelt dan moet je naar de oorzaak zoeken. Soms zit er vocht in de telefoon, bijvoorbeeld wanneer deze in het water is gevallen. Niet alle toestellen zijn namelijk volledig waterdicht. Bij waterschade is het verstandig om de smartphone enkele dagen goed te laten drogen voordat je hem weer gebruikt. Soms is waterschade helemaal niet meer op te lossen en moet je dit laten repareren.

Kijk ook of er misschien geen barst in het cameraglas zit. Dit zou namelijk een reden kunnen zijn waarom de camera zich niet scherp kan stellen. Ook is het belangrijk dat het cameraglas schoon is. Een klein stofje of een haartje zorgt ervoor dat de camera zich hierop blijft focussen.

Smartphone cameraglas is kapot

Het komt gelukkig weinig voor maar het kan gebeuren dat er een barst in het cameraglas zit. Ook een kras kan de oorzaak zijn. In beide gevallen kan de camera zich niet meer scherpstellen. Er zit dan niets anders op dan het glas te laten vervangen. Bovendien is dit ook nog eens verstandig, want via een barst kan er stof en vocht in de smartphone terechtkomen. Dit zorgt alleen maar voor nog meer schade.

Heb je nog garantie op de smartphone? Een kras of barst in het cameraglas valt in veel gevallen niet onder de garantie. Dit komt omdat je vaak zelf verantwoordelijk bent voor deze schade. Tenzij je aan kunt tonen dat de barst er al zat toen je het toestel aankocht of dat deze buiten jouw schuld om is ontstaan.

Een trillend camerabeeld

Je smartphonecamera werkt wel maar het beeld trilt continu. Hierdoor zien foto’s en video’s er onscherp uit. Een smartphonecamera beschikt altijd over optische beeldstabilisator. Dit gaat automatisch, maar bij een defecte stabilisator gebeurt er niets. Hierdoor gaat het beeld trillen.

De optische beeldstabilisator kan kapotgaan door flinke trillingen met de smartphone. Denk hierbij aan het meenemen van de smartphone op de motor, brommer, fiets of op het paard. Ook tijdens het hardlopen moet een smartphone schokken opvangen.

Wanneer de optische beeldstabilisator defect is dan moet je dit laten repareren. Voorkomen is beter dan genezen. Ben je een fervente sporter en moet je smartphone veel trillingen of schokken opvangen? Denk er dan eens over om een simpele telefoon tijdens het sporten bij je te dragen. Bijvoorbeeld een gsm, die is veel robuuster. Maar je kunt ook voor een zogenaamde rugged smartphone kiezen, alhoewel dit een stuk duurder is.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ