Back to Top

Printen vanaf je Android telefoon doe je zo - androidtoestel.nl

Hoe makkelijk is dat, printen vanaf je Android telefoon. Het lijkt heel eenvoudig maar wanneer je niet in hetzelfde netwerk als de printer zit dan heb je wel een probleem. Daarom is het belangrijk om eerst je smartphone met de printer te koppelen. Hierna kun je vanaf je smartphone de printer instellen, bedienen en documenten uitprinten.

Je smartphone is geen printer

Het is niet zo dat je de smartphone als printer kunt gebruiken. Helaas, er rollen dus geen foto’s uit je toestel. Wel kun je de smartphone met de printer verbinden. Op deze manier kun je verschillende documenten of foto’s vanaf je smartphone uitprinten.

Heb je iets dat op je desktop PC staat en wil je dit uitprinten? Dan heb je twee mogelijkheden: rechtstreeks vanaf desktop printen of het bestand eerst naar je smartphone versturen.

Printen vanaf je Android telefoon in drie stappen

Wanneer je eenmaal weet hoe printen vanaf je Android telefoon werkt is het best wel makkelijk. Laten we aan de slag gaan. Hieronder zie je drie stappen over de werkwijze. Volg ze goed, dan ben je straks een expert in printen vanaf je smartphone.

Stap 1: Cloudprinter installeren

Wanneer je een moderne printer koopt dan ondersteunt deze de applicatie ‘Cloudprinter’. Met deze app je vanaf je smartphone de printer aansturen. Heb je een oudere printer, controleer dan eerst op deze de app wel ondersteunt. Download de app vanuit de Google Play Store. Doe dit liever niet vanuit een derde aanbieder, je weet nooit of de app dan wel betrouwbaar is.

Stap 2: voeg je printer toe

Open de Cloudprinter app en voeg je printer toe. Je kunt kiezen uit een bekabelde printer of een wifi printer (draadloos). Volg de aanwijzingen op je scherm.

Stap 3: printen vanaf je smartphone

Is de printer gekoppeld? Dan is het verstandig om eens te testprinten. Kijk eerst eens of de printer wel op je smartphone staat. Open hiervoor de instellingen en ga naar ‘verbonden apparaten’. Als alles goed is verlopen dan zie je hier de printer staan. Open het bestand dat je af wil drukken en tik op drie puntjes rechtsboven. Kies vervolgens op afdrukken of printen (dit verschilt per smartphone). De printer geef je opdracht om af te drukken.

Eenvoudig printen met een draadloze printer

Heb je een moderne smartphone en printer, dan werken deze beiden via wifi. Stel het juiste wifinetwerk op de printer in. Dit wifinetwerk moet overeenkomen met dat waar je smartphone mee verbonden is. Wanneer beide apparaten in hetzelfde wifinetwerk actief zijn dan hoef je geen aparte applicatie te installeren. Het enige dat je hoeft te doen is het bestand te openen en via drie puntjes voor de juiste printer te kiezen. Zo eenvoudig is het om vanaf je Android telefoon iets uit te printen.

Printen vanaf telefoon met kabel

Misschien is het niet mogelijk om draadloos te printen. Bijvoorbeeld omdat je wifinetwerk onstabiel is. Maar het kan ook dat de printer wat ouder is en niet draadloos werkt. Je zult dan moeten printen vanaf de telefoon met een kabel. Hierbij gebruik je een USB OnTheGo (OTG) kabel. Het ene uiteinde koppel je aan de printer, de andere aan je smartphone. Dit geeft je de mogelijkheid om bestanden vanaf je smartphone te printen.

Enig nadeel hiervan is dat je continu naar de printer moet lopen om deze met de smartphone te koppelen. Je zult er dus even voor moeten gaan zitten en wachten totdat de prints gereed zijn. Dan pas kun je de smartphone weer loskoppelen.

Werkt het ook zo bij een Android tablet?

Wanneer je een Android tablet hebt dan kun je hier ook mee printen. Draadloos via de app de printer aansturen, dit werkt hetzelfde als bij een Android smartphone. Ook kun je printen vanaf een Android tablet via een kabel. Handig wanneer je tablet geen verbinding maakt met het wifinetwerk of de printer dit niet doet.

Wanneer het printen niet lukt

Al die moderne techniek zorgt er ook voor dat het wel eens mis kan gaan. Wanneer het draadloos printen niet lukt dan heeft dit verschillende oorzaken. Het zijn vooral draadloze printers die regelmatig tegen problemen aanlopen. Hieronder enkele oorzaken en mogelijke oplossingen.

Wifi: controleer of de printer verbinding maakt met het wifinetwerk. Het kan ook dat het wifinetwerk eruit ligt of onstabieler is. Start in dit geval de modem opnieuw op. Soms is het nodig om het wifinetwerk uit de printer te halen en deze weer opnieuw toe te voegen.

Printer wordt niet gevonden. Een veel voorkomend probleem, zowel op je smartphone als op desktop PC. Je zou de printer via een USB-kabel kunnen verbinden en handmatig toevoegen. Op desktop PC werkt dit prima, op een smartphone is dit een stuk lastiger.

Geen printerdrivers. De printer heeft een stuurprogramma nodig om instructies te ontvangen. Wanneer de printer over verkeerde drivers beschikt dan zal deze niet reageren. Neem eventueel contact op met de fabrikant van de printer, deze kan naar de juiste drivers doorverwijzen.

Geen of lege cartridges. Wanneer de cartridges niet goed geïnstalleerd zijn of leeg zijn dan kan de printer niks afdrukken. Check dit dus even.

Een nieuwe printer kopen

Ben je van plan om een nieuwe printer aan te schaffen? Kijk dan zeker voor een wifi printer. Deze is in verschillende merken verkrijgbaar, bijvoorbeeld van HP of Canon. Voordeel van een wifi printer is dat deze naadloos met je smartphone werkt. Zonder het gebruik van kabeltjes of moeilijke installaties. Let wel even op het type printer. Een inkjet printer is goedkoper in aanschaf maar de cartridges zijn vaak wel weer duurder.

Een laserprinter is geschikt wanneer je heel veel moet printen. Je betaalt per afdruk namelijk een stuk minder. Helaas zijn deze printers wel duur in aanschaf en hierdoor meestal alleen geschikt voor zakelijk gebruik.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ