Back to Top

Samsung draadloos opladen: zo werkt het - androidtoestel.nl

Je Samsung draadloos opladen is hartstikke praktisch. Je hoeft namelijk geen kabeltje in je smartphone te stoppen en je hebt je Samsung snel bij de hand. Helaas zitten er ook wat nadelen aan draadloos opladen. Ontdek of je Samsung draadloos opladen wel een goed idee is en in welke situatie je beter bekabeld kunt laden.

De werking van draadloos opladen

Qi is de standaard voor draadloos opladen. Middels de Qi- technologie kunnen veel Android toestellen maar ook iPhones zonder kabel geladen worden. Het draadloos opladen werkt met behulp van elektromagnetische spoelen. Een ondersteunende smartphone beschikt over een dergelijke spoel. De andere spoel zit in het laadstation. Zodra je de Samsung op het laadstation legt dan zorgen deze twee spoelen voor een elektromagnetisch veld. Op dat moment kan de accu opladen.

Draadloos opladen is niet sneller dan normaal opladen, tenzij je over een snelle draadloze lader beschikt. Helaas zijn dit soort laadstations zeer prijzig en ook niet altijd verkrijgbaar. Daarom zal draadloos opladen in de meeste gevallen net zo snel als normaal opladen zijn.

Ondersteunende Samsung smartphones

Een Samsung smartphone moet voorzien zijn van die speciale spoel, anders kan deze niet draadloos opladen. Oudere toestellen hebben deze spoel niet. Bijna alle Samsung telefoons vanaf 2015 zijn wel draadloos oplaadbaar. Dit is sinds de komst van de Samsung Galaxy S6. Niet alleen Samsung smartphones uit de topklasse hebben deze functie, ook andere toestellen kunnen dit. Check vooraf wel of jouw toestel geschikt is voor draadloos opladen.

Nadelen van je Samsung draadloos opladen

Zo op het eerste oog lijkt je Samsung draadloos opladen alleen maar voordelen te hebben. Toch vind je ook wat nadelen. Zo is het een feit dat het draadloos opladen langer kan duren. Je bent vaak geneigd om tussendoor op je smartphone te kijken waardoor je deze van het laadstation haalt. Het opladen schiet op deze manier niet echt op, hierdoor ben je al snel enkele uren verder.

De kwaliteit van de accu gaat sneller achteruit

Helaas maar waar: een Samsung draadloos opladen is niet goed voor de accu. De batterij wordt zwaarder belast en zal hierdoor sneller in kwaliteit achteruit gaan. Wanneer je de Samsung alleen maar draadloos oplaadt dan heeft de accu een zichtbaar kortere levensduur. Probeer dit te vermijden en wissel draadloos opladen met normaal opladen af. Bij voorkeur kies je alleen maar voor bekabeld opladen, maar in sommige gevallen is Qi opladen net wat praktisch zag.

Een laadstation is duurder dan een laadkabel

Bij aanschaf van een Samsung smartphone zit er heel vaak een laadkabel bij. Wanneer je deze toch moet aanschaffen of je hebt een tweede nodig dan ben je voor een tientje wel klaar. Een laadstation is veel duurder, je betaalt tussen de € 30 en € 60. Voor een goed laadstation ben je toch zeker € 50 kwijt. Hebben meerdere huisgenoten een smartphone en willen die allemaal draadloos opladen? Dan heb je misschien wel drie of vier laadstations nodig. Tel zelf maar uit wat dit allemaal kost.

Op steeds meer plekken kun je draadloos laden

Voordeel van draadloos opladen is dat je dit op steeds meer openbare plekken kunt doen. Binnen de horeca bijvoorbeeld, hier vind je tafels met hierin een laadstation ingebouwd. Zo kun je tegelijkertijd eten en je Samsung draadloos opladen. Of een ander merk smartphone, dat maakt in principe niets uit. Alle ondersteunende toestellen zijn namelijk voorzien van dezelfde Qi- technologie.

Tegenwoordig kun je ook binnen het openbaar vervoer en op het vliegveld gebruik maken van draadloze laadstations. Vaak staat dit met een symbool aangegeven.

Samsung draadloos opladen lukt niet

Je Samsung draadloos opladen maar het lukt niet, wat is er aan de hand? Wanneer draadloos opladen niet werkt dan heeft dit verschillende oorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen.

1. slecht contact met het laadstation

De eerste mogelijke oorzaak is een slecht contact tussen het laadstation en de Samsung smartphone. Het is aan te raden om de smartphone iets te verplaatsen, vaak maakt deze dan wel contact. Merk je dat het opladen nog steeds niet lukt, haal dan de smartphone van het laadstation en leg deze weer terug. Wanneer hij contact maakt dan zie je het batterijstatus symbool oplichten. Dit betekent dat de accu geladen wordt.

2. Geen contact met netstroom

Misschien overbodig om te vermelden maar het laadstation moet altijd zijn aangesloten op netstroom. Kijk daarom of je de stekker in het stopcontact hebt zitten. Is dit het geval maar reageert het laadstation niet? Misschien is er sprake van een stroomstoring, ook dit controleer je even.

3. Een te dik smartphonehoesje

Over het algemeen kan de Samsung draadloos opladen, dwars door het smartphonehoesje heen. Maar het kan dat je gebruik maakt van een zeer dik smartphonehoesje. In dit geval kunnen de twee spoelen geen contact met elkaar maken. Haal je toestel uit het hoesje en probeer of het draadloos opladen nu wel werkt.

4. Een defect laadstation

Aan alles komt een einde, dit geldt ook voor een laadstation. Wanneer deze al enkele jaren oud is dan kan het best dat deze defect is. Maar ook een gloednieuw laadstation kan defect zijn. Gelukkig heb je in dit laatste geval recht op garantie. Bewaar daarom altijd de aankoopbon en neem contact op met de verkoper.

Waarschuwing bij draadloos opladen Samsung

Plaats je de Samsung inclusief smartphonehoesje op het laadstation? Controleer of je bankpasjes met een magneetstrip in het hoesje hebt zitten. Het laadstation kan deze magneetstrip beschadigen waardoor je bankpasje niet meer werkt. Dit geldt ook voor andere pasjes met een magneetstrip. Denk overigens ook aan toegangspasjes, bijvoorbeeld binnen de beveiliging of horeca. Verblijf je in een hotel en heb je een sleutelpasje voor de hotelkamer? Plaats deze nooit op het draadloze laadstation, anders kom je de kamer niet meer in en moet de receptie het pasje resetten.

Nog een waarschuwing bij je Samsung draadloos opladen: doe dit zeker niet te vaak. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat dit de accu beschadigt. Het is natuurlijk zonde wanneer je voortijdig een nieuwe smartphone moet kopen, alleen omdat de dure accu het niet meer doet.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ