Back to Top

Veilige modus inschakelen en uitschakelen: handleiding voor Android toestellen - androidtoestel.nl

Bij een probleem met het Android besturingssysteem schakelt de smartphone automatisch in de stand veilige modus. Daarnaast biedt dit je de optie om de smartphone op te starten zonder geïnstalleerde apps. Dit is erg nuttig bij problemen of een lage batterijniveau. Het inschakelen en uitschakelen is zeer eenvoudig dankzij onze handleiding en praktische tips.

Veilige modus inschakelen: telefoon opstarten zonder apps van derden

Ervaar je problemen met applicaties van derden, dan is het beter om je toestel te starten in veilige modus. Het inschakelen van deze modus kan volgens twee verschillende methoden, afhankelijk van het merk en model smartphone:

 • Houd de aan/ uit knop 3 seconden ingedrukt
 • Druk drie seconden lang op de uitschakelen knop
 • Tik hier nogmaals op om de telefoon in de gewenste modus op te starten

Tip: soms lukt het niet om de Android smartphone uit te schakelen vanwege de lus. Verwijder in dit geval de batterij en plaats deze opnieuw.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Inschakelen methode 2

Werkt bovenstaande methode niet? In dit geval gaat het inschakelen iets anders:

 • Schakel het toestel uit en weer aan
 • Bij het afspelen van de animatie houd je de volumetoets omlaag ingedrukt
 • Laat de volumetoets omlaag los wanneer het vergrendelscherm verschijnt
 • Kies de optie ‘veilige modus aan’

Binnen deze modus kun je toepassingen die problemen veroorzaken heel eenvoudig verwijderen. Ga hiervoor naar instellingen à toepassingen à toepassingen beheren. Na het verwijderen van de toepassing start je de smartphone weer in de normale modus op.

De veilige modus uitschakelen

Bij het herhaaldelijk crashen van het apparaat of het indrukken van de verkeerde knoppencombinatie kan het toestel in de veilige modus belanden. Wanneer dit niet nodig is, is het beter om dit uit te schakelen. In veel gevallen lukt dit door het toestel opnieuw op te starten. Staat de Android smartphone nog steeds in de modus die je niet wil, dan kun je dit op deze manier uitschakelen:

 • Bekijk eerst of het toestel een notificatie geeft, waardoor je de modus kunt verlaten
 • Houd de aan/ uit knop ingedrukt en start het toestel opnieuw op

Werkt bovenstaande methode niet, ga dan verder met de volgende stappen:

 • Schakel het toestel uit en druk tegelijkertijd op de aan/ uit knop en de volume omlaag knop
 • Staat de smartphone nog steeds op modus veilig, verwijder dan de batterij en wacht 1 minuut voordat je deze terug plaatst

Tip: deze modus wordt ingeschakeld wanneer er een conflict ontstaat met een applicatie. Verwijder recente apps en bekijk of het probleem hiermee verholpen is. Soms is het beter om je apparaat geheel te wissen en resetten. Maak wel eerst een back-up van je gegevens. Doe dit vanuit de beveiligde modus, zo kan er niks misgaan. Reset je Android smartphone vanuit deze herstelmodus en selecteer ‘fabrieksinstellingen’.

Problemen met herstelmodus smartphone

Ervaar je problemen met het inschakelen of uitschakelen? Mogelijk werkt een van de knoppen niet goed. Neem in dit geval contact op met een officiële reparateur. Deze bekijkt of reparatie noodzakelijk is. Vraag vooraf naar de kosten, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

© Copyright 2009 - 2021 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ