Back to Top

Samsung terugzetten naar fabrieksinstellingen - androidtoestel.nl

Wanneer de Samsung smartphone niet meer reageert of opstart, is het verstandig om deze terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Dit is ook het geval bij regelmatig terugkerende problemen. In dit artikel lees je hoe je een smartphone van Samsung terugzet naar fabrieksinstellingen.

Uitleg fabrieksinstellingen

Wie een gloednieuwe smartphone koopt, krijgt deze inclusief fabrieksinstellingen. Dit zijn de standaard instellingen zoals die door de fabrikant zijn aangebracht. In de loop van de tijd voeg je hier zelf verschillende apps aan toe en verander je bepaalde instellingen. Sommige applicaties veroorzaken een conflict. In andere gevallen is het een software update die voor problemen zorgt. Mogelijke problemen die zich voordoen:

 • Smartphone start niet meer op
 • Het toestel blijft hangen
 • Applicaties of knoppen reageren niet meer
 • De Samsung smartphone valt regelmatig uit

Het is vaak moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Door het toestel terug te zetten naar fabrieksinstellingen begin je weer met een schone smartphone. Problemen zijn in veel gevallen verholpen.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Samsung terugzetten naar fabrieksinstellingen/ reset

Vertoont de Samsung smartphone fouten na een software update of loopt de batterij snel leeg? Wilt deze niet opstarten of valt vanzelf uit? Allemaal redenen voor een reset oftewel het terugzetten naar fabrieksinstellingen. Voordat je hieraan begint, is het belangrijk om een back-up te maken. Dit voorkomt dat belangrijke gegevens en instellingen verloren gaan. Is de back-up gereed, dan kun je starten met een reset naar fabrieksinstellingen:

 • Swype op het startscherm naar boven of beneden
 • Tik op instellingen
 • Tik op algemeen beheer
 • Tik op resetten

Je hebt nu de keuze uit twee verschillende reset opties. Bij instellingen resetten zet je het Samsung toestel terug naar fabrieksinstellingen, met behoud van instellingen voor accounts, beveiliging en taal. Dit is dan ook geen volledige reset. Je kunt ook voor fabrieksgegevens herstellen kiezen. Hierbij wordt alles gewist, waaronder ook je account gegevens, foto’s en video’s. Bedenk van te voren goed waar je voor kiest: dit kun je niet ongedaan maken.

Samsung reset Android 6.0 of lager

Bovenstaande uitleg is geschikt voor Samsung toestellen met besturingssysteem Android 7 en hoger. Heb je nog een ouder model en wil je deze Samsung terugzetten naar fabrieksinstellingen? Controleer dan eerst welke versie besturingssysteem je hebt. Is dit Android 6 of lager, dan werkt het terugzetten naar fabrieksinstellingen iets anders:

 • Maak een back-up van je gegevens
 • Tik op het startscherm op apps
 • Tik op instellingen
 • Kies voor back-up maken en terugzetten

Ook nu weer heb je de keuze uit instellingen resetten of fabrieksgegevens herstellen. In dit laatste geval raak je alles kwijt. Daarom is het belangrijk om foto’s en video’s op een sd-kaart of computer op te slaan. Zo gaan deze tijdens een reset nooit verloren.

Tip: haal bij een reset naar fabrieksinstellingen altijd de micro sd-kaart uit het toestel. Zo blijven de gegevens op de sd-kaart bewaard.

Hard reset bij vastgelopen Samsung smartphone

Soms loopt je smartphone vast of wil niet opstarten. Leg je toestel aan de lader: misschien is de accu niet voldoende opgeladen. Controleer ook of de accu wel oplaadt, dit zie je aan het laadicoontje. Mocht het met de accu in orde zijn en het toestel wil niet opstarten, dan is een hard reset nodig. Dit is ook het geval wanneer je smartphone vastloopt of helemaal niet meer reageert. Vanaf Samsung S6 werkt een hard reset zo:

 • Druk de aan-uit knop en volume-omlaag knop tegelijkertijd in
 • Laat de knoppen los zodra het Samsung logo in beeld verschijnt

Heb je een ouder toestel, dan kun je de batterij verwijderen en weer terugplaatsen. Dit is een eenvoudige manier om het toestel te herstarten. Let op dat dit niet bij nieuwe modellen werkt, omdat je hierbij de batterij niet kan verwijderen.

© Copyright 2009 - 2022 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ