Achterhaal waarom je Android telefoon geblokkeerd is, en waarom je hem niet meer kunt opstarten
Voordat je enthousiast aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten waarom je telefoon niet meer opstart. Vaak is de reden omdat je hebt geprobeerd het besturingssysteem van je telefoon opnieuw te installeren. Dat doe je middels een ROM. Heb je een verkeerde ROM gebruikt of heb je je telefoon tijdens het proces uitgeschakeld, dan start je telefoon eindeloos opnieuw op, of krijg je alleen het startscherm te zien.
Het kan ook zijn dat je een update hebt geïnstalleerd, die niet helemaal goed is afgesloten. Ook dan wil je smartphone vaak niet meer opstarten. En daarnaast kan het zijn dat je schadelijke applicaties hebt geïnstalleerd. Dan heb je dus een virus op je telefoon.
Start je telefoon opnieuw op in veilige modus
Nu je weet waarom je telefoon het niet meer doet, kun je proberen een reparatie uit te voeren. Dat doe je in de eerste plaats door je telefoon in de veilige modus te zetten. Dat doe je door je telefoon uit te zetten en dan volume omhoog en power ingedrukt te houden. Je navigeert met de volumeknoppen door de herstelmodus. Kies voor de optie ‘Reboot System Now’.
Druk nu op de Power-knop. Je telefoon start nu opnieuw op. Je telefoon komt nu in Veilige Modus terecht. Vanuit daar werk je verder.
Wis de cachepartitie
Misschien zit er verkeerde data in het geheugen. Dat los je simpel op door de data- en cachepartities te wissen. Schakel je telefoon hiervoor uit en druk tegelijkertijd op de aan/uit-knop en de volume-omlaagknop. Je komt weer in herstelmodus. Nu kun je ‘Advanced’ selecteren.
In het menu zie je waarschijnlijk de optie om je cache partitie te verwijderen. Selecteer deze optie. Je smartphone start nu opnieuw op.
Voer een fabrieksreset uit
Werkte de cachepartitie verwijderen niet? Voer weer de bekende stappen uit om in veilige modus te komen. Selecteer deze keer ‘Wipe Data / Factory Reset’. Let op: als je voor deze optie kiest, ben je alle data op je telefoon kwijt.
Door een fabrieksreset uit te voeren, krijg je je telefoon weer terug in de staat zoals je deze in de winkel hebt gekocht. Je moet wel alles opnieuw installeren, maar de kans is groot dat je Android-toestel het na deze optie weer prima doet.
Flash een aangepaste ROM
Heeft ook een fabrieksreset niets uitgehaald? Dan is er een probleem met de ROM – het besturingssysteem. Je vindt op internet verschillende ROMs om op een SD-kaartje te zetten. Plaats deze in je telefoon, en start het toestel opnieuw op. Je krijgt dan de optie te zien om de zip van de SD-kaart te installeren. Kies je voor deze optie, dan wordt een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd.
Wanneer je een ROM van het internet haalt, is het belangrijk dat je deze downloadt uit een betrouwbare bron. Sommige ROMs zijn onbetrouwbaar of opzettelijk veranderd om nog meer schade te berokkenen. In veel gevallen kun je een ROM downloaden via de server van de fabrikant van je toestel, of via bijvoorbeeld XDA Forums.
Hoe voorkom je dat je telefoon weer gebrickt raakt?
Je hebt je telefoon succesvol opnieuw geïnstalleerd. Hoera! Maar nu wil je natuurlijk voorkomen dat je dit opnieuw gebeurt. We hebben een paar tips voor je om te voorkomen dat je telefoon weer geblokkeerd wordt:
- Vermijd onofficiële firmware-updates;Wees voorzichtig met het rooten van je telefoon, want daarmee worden de ingebouwde beveiligingsmechanismen van je besturingssysteem uitgezet. Dat kan voor schade zorgen;
- Installeer een antivirus-app op je telefoon om te voorkomen dat je per ongeluk een virus installeert;
- Maak regelmatig back-ups van al je telefoongegevens. Zo voorkom je verlies, diefstal of storing. Gaat er eens iets mis, dan kun je deze back-up terugzetten;
- Vermijd het installeren van apps uit niet-vertrouwde bronnen. Bij voorkeur gebruik je alleen de apps die in de Google Play Store staan, en die goed beoordeeld zijn.
Als je deze tips hanteert, dan weet je vrijwel zeker dat je dit niet nog een keer overkomt. Lukte het niet met deze tips? Dan raden we je aan om met je toestel naar een telefoonwinkel te gaan. Hier heeft men vaak wel de kennis, kunde en het gereedschap in huis om je telefoon weer helemaal op te lappen.