Back to Top

Simkaart in andere telefoon plaatsen - androidtoestel.nl

Je hebt een Androidtoestel en stapt over naar een andere smartphone. Kun je de simkaart in een andere telefoon plaatsen? Met een beetje geluk wel, nieuwe toestellen maken namelijk gebruik van dezelfde afmeting simkaart. Maar het kan ook dat de simkaart niet past. Je moet dan een nieuwe simkaart aanvragen of de bestaande aanpassen.

Wat gebeurt er als je je simkaart in een andere telefoon stopt?

Zolang de simkaart in de andere telefoon past kun je er gewoon gebruik van maken. Het is dus niet zo dat de telefoon buiten werking raakt. Of en hoe je gebruik maakt van het mobiele netwerk heeft namelijk met de simkaart te maken. Op de simkaart heeft de provider alle gegevens gezet die nodig zijn om gebruik te maken van het netwerk.

Een simkaart kan in elke smartphone

Alle smartphones maken gebruik van een simkaart. Ook een gewone mobiele telefoon werkt met een simkaart. Houd er wel rekening mee dat sommige nieuwe modellen voorzien zijn van eSIM.  Vaak hebben deze toestellen nog wel een fysieke simkaarthouder. In de toekomst kan dit zomaar veranderen en heb je misschien helemaal geen fysieke simkaart meer nodig.

Simkaart in andere telefoon plaatsen: zo werkt dat

Je wilt de simkaart in een andere telefoon plaatsen. Allereerst is het belangrijk om te bekijken of dit ook mogelijk is. Hele oude toestellen maken gebruik van grote (normale) simkaarten. Terwijl de nieuwste toestellen voorzien zijn van een Nano simkaart.

Ga je de simkaart in een andere telefoon plaatsen, dan maak je eerst de simkaarthouder van beide toestellen open. Bij het nieuwe toestel zie je vanzelf of de oude simkaart erin past. Is dit niet het geval? Hieronder lees je wat je moet doen.

De simkaart is te groot voor het nieuwe toestel

Bij aanschaf van een gloednieuw Android toestel (of een iPhone) merk je dat deze de Nano simkaart ondersteunt. Dit is een zeer klein simkaartje. Een te grote simkaart kun je in veel gevallen makkelijk verkleinen. Je ziet dat je een kleiner formaat simkaart uit de bestaande kaart kan drukken.

Heb je een simkaart die ouder is dan jaartal 2017? Deze hebben geen mogelijkheid om een kleiner kaartje uit te drukken. Je kunt de simkaart op de juiste grootte bijknippen. Dit is een secuur werkje want wanneer je verkeerd knipt dan doet de simkaart helemaal niks meer. Er zijn speciale stickers verkrijgbaar die je op de simkaart kunt plakken. Het stickertje geeft aan waar je moet knippen.

Een nieuwe simkaart bij de provider bestellen

Wanneer het bijknippen mislukt of je vertrouwt het niet, dan kun je ook gewoon een nieuwe simkaart bestellen. Geef bij de provider aan dat je een nieuw toestel hebt en dat de oude simkaart niet meer past. In veel gevallen krijg je gratis een nieuwe simkaart toegestuurd. Houd er wel rekening mee dat je niet onbeperkt nieuwe simkaarten aan kunt vragen. Doe je dit wel dan moet je extra kosten betalen.

Het duurt doorgaans 2-3 werkdagen voordat de nieuwe simkaart binnen is. Wanneer je de nieuwe simkaart hebt geactiveerd dan wordt de oude geblokkeerd. Vaak gaat dit automatisch maar het kan ook dat je even contact op moet nemen met de provider.

De simkaart is te klein voor je nieuwe smartphone

Het zal zelden voorkomen dat de oude simkaart te klein is voor het nieuwe toestel. Toch kan het gebeuren, bijvoorbeeld wanneer je een tweedehands smartphone aanschaft. Bij een te kleine simkaart kun je niets anders dan een nieuwe bestellen. Dit doe je online of telefonisch, uiteraard bij je eigen provider.

Heb je het originele kaartje waarop de oude simkaart zat nog in je bezit? Wanneer het om een uitdrukbare simkaart in verschillende afmetingen gaat dan een je hem groter maken. Leg het te kleine simkaartje in het uitgedrukte gedeelte. Bekijk welke afmeting je nodig hebt en druk het wat grotere vakje uit het kaartje. Wanneer je alles heel nauwkeurig tegen elkaar aanlegt kun je dit in de simkaarthouder steken. In vrijwel alle gevallen werkt de simkaart op de normale manier.

Het telefoonnummer is gekoppeld aan de simkaart

Soms wordt gedacht dat je telefoonnummer aan de smartphone gekoppeld is. Niets is minder waar, je telefoonnummer is namelijk aan de simkaart gekoppeld. Stel dat je een Samsung S10 hebt en je stapt over op een iPhone 12. Je haalt de simkaart uit de Samsung S10. Je zult merken dat je nu niet meer met de Samsung kunt bellen of gebeld worden. Wel kun je nog gebruik maken van WhatsApp, Telegram en een aantal andere diensten. Dit komt omdat je hier een account hebt aangemaakt dat niet altijd afhankelijk van je telefoonnummer is.

Je stopt de simkaart in de nieuwe iPhone 12. Op dat moment kun je met de iPhone 12 bellen en gebeld worden. Dit gebeurt gewoon met je oude vertrouwde telefoonnummer, hetzelfde nummer dat eerst in je Samsung S10 zat.

Bovenstaand verhaal maakt duidelijk dat een telefoonnummer altijd gekoppeld is aan de simkaart. Wil je op het nieuwe toestel gebruik maken van WhatsApp? Dan moet je WhatsApp activeren met je bestaande telefoonnummer. Zodra je dit doet wordt WhatsApp op het oude toestel onbruikbaar.

Fraude met simkaarten

Stop je simkaart niet zomaar in andermans telefoon, al helemaal niet wanneer je weet wat diegene er mee gaat doen. Tegenwoordig kun je ook slachtoffer worden van fraude met simwissel. De fraudeur doet zich als jou voor en belt met je provider. Hij geeft aan dat de simkaart gestolen is en hij een nieuw simkaartje nodig heeft. Omdat de fraudeur al jouw gegevens heeft trapt de provider hier in. Een nieuwe simkaart met jouw telefoonnummer wordt na de fraudeur gestuurd.

Vervolgens kan de fraudeur met jouw telefoonnummer bellen, sms’en of contact opnemen met je WhatsApp contactpersonen. Zelf merk je dat je telefoonnummer niet meer werkt. Wanneer dit het geval is moet je direct contact opnemen met de provider. Laat je telefoonnummer blokkeren. Wees voorzichtig wanneer je een e-mail krijgt toegestuurd en klik nooit zomaar op een link. Installeer ook geen applicaties op je smartphone zolang je niet weet waar dit voor bedoeld is.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ