Back to Top

Een Huawei kopen? Wees hier voorzichtig mee - androidtoestel.nl

Verschillende landen hebben Huawei geblokkeerd. Ook geldt er een handelsverbod tussen Huawei en de VS. Hierdoor kan Huawei zijn smartphones niet voorzien van een aantal standaard applicaties. Kun je nog wel een Huawei kopen? Ja dat kan maar of het verstandig is, dat is een punt van discussie.

Huawei smartphones zonder Google services

Huawei is een van de grootste smartphonemerken wereldwijd. Een smartphone van dit merk is altijd voorzien van de nieuwste technische snufjes. Helaas liggen Amerika en China niet op één lijn en heeft Amerika een handelsbeperking opgelegd. Dit betekent dat Huawei geen gebruik mag maken van Google- en Microsoft licenties.

In de praktijk ziet het er als volgt uit. Er staan geen Google applicaties op de nieuwste Huawei smartphones. Dus geen Google Play Store, Google Maps of YouTube. Daarnaast staan er ook geen Microsoft applicaties op Huawei smartphones die na 2019 geproduceerd zijn.

Oudere Huawei’s blijven ondersteuning ontvangen

Wanneer je een Huawei uit begin 2019 of eerder hebt dan is er niets aan de hand. Deze smartphones blijven Google ondersteuning ontvangen. Dit betekent dat gebruikers gewoon toegang hebben tot Google applicaties. Ook blijven ze belangrijke Google beveiligingsupdates ontvangen.

Toch Google apps installeren

Sommige mensen hebben een nieuwe Huawei smartphone (van na 2019) aangeschaft. Standaard heb je dan geen toegang tot Google apps. Toch is het een aantal mensen gelukt om hier wel toegang tot te krijgen. Het installeren gaat dan via een omweg. In principe is het niet aan te raden om dit te doen, deze methode kan namelijk onveilig zijn.

Googlefier

Wil je een Huawei met Android en Google diensten, dan kun je eventueel gebruikmaken van de applicatie Googlefier. Houd er rekening mee dat deze app niet door Google is uitgegeven, je maakt dus gebruik van een dienst van derden. Het installeren kost wat tijd en de app is mogelijk niet 100% veilig. Aan de andere kant kan je dankzij Googlefier wel gebruik maken van alle gewenste Google diensten.

Kun je nog wel een Huawei kopen?

Je kunt gewoon een Huawei uit 2019 of eerder kopen. Ook is het in Nederland mogelijk om voor een Huawei uit 2020 te gaan. Bijvoorbeeld de Huawei P40 Lite of de P50 5G. De toestellen uit 2020 en later zijn uitgerust met Huawei Mobile Services. Dit is het alternatief voor de Google Services. Je kunt dus geen gebruik maken van de Google Play Store. Dit betekent ook dat je een aantal favoriete applicaties niet meer kunt downloaden.

Bedenk ook dat de toestellen uit 2020 en later niet voorzien zijn van Google Maps. Dit is een populaire app voor het navigeren door Nederland maar ook andere landen. Gelukkig zijn de Huawei Mobile Service wel redelijk uitgebreid. Zo heeft Huawei zijn eigen AppGallery en die is goed vergelijkbaar met de Play Store van Google. De meest gebruikte applicaties vind je in de Huawei AppGallery.

Deze smartphones maken geen gebruik van Google services
De volgende toestellen zijn niet uitgerust met Google services:

  • Mate 30 serie
  • Honor 30 serie
  • Mate Xs
  • Mate 40 serie
  • P40, P40 Pro en P40 Lite

Waarom je toch een Huawei koopt

Sommige mensen zweren bij het merk Huawei. Dit is niet zomaar want veel van deze smartphones behoren tot de topmodellen. Huawei weet vernieuwingen door te voeren waar Samsung en Apple nog niet klaar mee zijn. Hierop ligt Huawei voorop veel andere smartphonemerken. Huawei heeft hoge ambities en wil de nummer één smartphonefabrikant wereldwijd worden.

Zo zit het met belangrijke Nederlandse applicaties

Je wil gebruik maken van de bankierapp van bijvoorbeeld ING of de Rabobank. Veel van deze applicaties zijn niet via de Huawei Store verkrijgbaar. Neem contact op met je eigen bank, mogelijk is er een andere manier om aan de applicatie te komen.

Typisch Nederlandse apps zal je sowieso niet zomaar in de Huawei Store aantreffen. Het kan vrij lang duren voordat het aanbod ruim genoeg is. Nederlandse aapontwikkelaars hebben de focus voornamelijk op de Goolge Play Store en de Apple appstore liggen.

Amerikaanse chipbedrijven doen zaken met Huawei

In 2020 werden verschillende Amerikaanse bedrijven benaderd om chips (mobiele processors) aan Huawei te leveren. Onder andere Qualcomm dat ook chips aan Samsung levert. Maar ook Microsoft en Intel doen zaken met Huawei. Dit betekent dat toekomstige Huawei smartphones een Amerikaans tintje krijgen.

Huawei 5G netwerk in Nederland

Huawei is koploper op het gebied van het ontwikkelen van het 5G netwerk. Het was maar even de vraag of Huawei het Nederlandse 5G netwerk ging aanleggen. Het vermoeden bestaat dat Huawei zich schuldig maakt aan spionage waarbij er iets in de apparatuur is ingebouwd.

Verschillende landen hebben Huawei uitgesloten van het 5G netwerk. Sinds mei 2021 is bekend dat Huawei niet meer welkom is in Nederlandse telecomnetwerken. Er wordt nog steeds bekeken hoe en wanneer Huawei apparatuur allemaal vervangen moet worden. Dit gaat Nederland tientallen miljoenen euro’s kosten.

Doet het bovenstaande verhaal iets af aan het feit of je een Huawei smartphone moet kopen (of niet)? Nee, je kunt gewoon een Huawei smartphone kopen en deze in gebruik nemen. Wel is het goed om even stil te staan bij bovenstaande feiten.

Dit kost een nieuwe Huawei smartphone

Bij Nederlandse providers of aanbieders kun je gewoon de nieuwste Huawei smartphones kopen. Niet alle nieuwe modellen zijn beschikbaar, wel de meest populaire. Voordeel van een Huawei smartphone is dat deze voorzien is van geavanceerde functies en technische snufjes. Bijvoorbeeld de camera’s, die zijn bij dit merk altijd goed.

Een Huawei smartphone is, vooral wanneer het op de topmodellen aankomt, van een uitstekende kwaliteit. Aan de andere kant ligt de prijs van een Huawei smartphone lager als bij bijvoorbeeld Samsung. De Huawei P40 5G uit 2020 kost ongeveer € 489 (prijspeil: juni 2021 met 128 GB opslagruimte).

Bij veel providers kun je een nieuwste Huawei smartphone inclusief abonnement nemen. Je betaalt het toestel dan in maandelijkse termijnen, dit scheelt echt. Je ziet, ondanks handelsbeperkingen is een Huawei smartphone gewoon nog te koop.

© Copyright 2009 - 2021 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ