Back to Top

De verschillende formaten en mogelijkheden van een simkaart - androidtoestel.nl

Met een smartphone ontkom je er niet aan: de simkaart. Als je een telefoon koopt heb je er een eentje die past. Maar koop je een andere smartphone (uit een nieuwere generatie) of een tweedehands exemplaar? Dan past je huidige kaart er niet altijd meer in. Gelukkig zijn er handige manieren om dit op te lossen. Daar gaan we in dit artikel op in.

Verschillende formaten

Er zijn drie verschillende soorten simkaarten: de mini, micro en nano. De mini is 25 x 15 mm groot en past in oudere telefoons uit 1991. De micro heeft een formaat van 15 x 12 mm en past in smartphones vanaf 2003. Het kleinste kaartje is de nano. Deze is maar 12.3 x 8.8 mm en past in de nieuwste generatie smartphones vanaf 2012. Hij werd voor het eerst gebruikt in de iPhone 5.

De 3-in-1 simkaart

De verschillende formaten zijn soms lastig, want welke heb jij nou precies nodig? Hou je je huidige telefoon? Dan is er niets aan de hand. Maar ga je van een ouder naar een nieuwer model of andersom, dan heb je misschien ook een ander kaartje nodig.

Je kan het kaartje zelf op maat knippen, maar pas hier wel mee op want hij kan hierdoor beschadigd raken of zelfs kapot gaan. Je kan beter een simkaart adapter gebruiken of hem in de winkel laten bijknippen als je geen nieuwe kaart wil.

Je kan ook kiezen voor een 3-in-1 simkaart. Deze bestaat uit drie delen: de mini, micro en nano-sim. Je kan de versie die jij nodig hebt er makkelijk uitdrukken en in je smartphone stoppen. Wissel je van telefoon? Dan druk je gewoon een ander kaartje uit. Handig, want zo heb je altijd het juiste formaat. Het maakt dus ook niet uit of je een smartphone met een vast abonnement of met sim only hebt.

De E-sim

Een andere handige versie is de E-sim (embedded sim). Dit is geen fysiek kaartje, maar eentje die is ingebouwd in je smartphone. Je provider koppelt het kaartje aan je mobiele abonnement. De E-sim zit in je toestel en past daardoor altijd. Je hoeft hem dus niet te vervangen als je een andere telefoon koopt.

Met E-sim kan je zelfs meerdere simkaarten op je toestel zetten, de zogenoemde dual-sim. Hierdoor kan je twee verschillende telefoonnummers op dezelfde telefoon gebruiken. Handig, als je je smartphone zakelijk en privé wil gebruiken.

Prepaid simkaart

Gebruik jij je telefoon veel en wil je zeker weten dat je niet tegen extra kosten aanloopt? Dan is een prepaid simkaart een goede optie. Je koopt vooraf een tegoed met belminuten en data. De belminuten en data die je gebruikt gaan meteen van je tegoed af. Je kan ze dus gebruiken totdat je tegoed op is en krijgt achteraf geen rekening. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Kies de simkaart die bij je past

Er zijn dus verschillende soorten simkaarten met elk een ander formaat. Ga je een nieuwe telefoon kopen? Kijk dan goed welke soort hierbij past. Het kan ook handig zijn om voor een flexibele versie te kiezen, zoals de 3-in-1 of de E-sim. Die kan je namelijk meenemen als je een ‘nieuwe’ telefoon koopt. Zo weet je zeker dat je simkaart in je telefoon past.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ