Back to Top

Haal meer uit je Android batterij met deze tips - androidtoestel.nl

Als je telefoon wat ouder is, kun je duidelijk merken dat je batterijcapaciteit terugloopt. Goedkopere Android-smartphones hebben vaak een iets minder grote batterij. Wat de oorzaak ook is, niets is zo vervelend als de hele dag door moeten opladen of als je smartphonebatterij opeens leeg is. Daarom hebben we wat tips gevonden om iets meer plezier uit je batterij te halen. Want sommige apps kunnen behoorlijk energie slurpen en sommige functies binnen Android zijn ook niet erg energievriendelijk.

Tips om het batterijverbruik te verminderen

Tegenwoordig kiezen fabrikanten gelukkig voor grotere accu’s en ook de laadsnelheid op de batterij neemt verder toe. Daardoor hoef je minder lang te wachten totdat je batterij weer vol is. Maar aan de andere kant worden apps steeds minder energiezuinig. En ten slotte gebruiken we onze smartphone niet alleen meer om mee te bellen, maar ook om muziek mee te luisteren, te twitteren of te facebooken. Er zijn heel wat toepassingen die continu aan staan en dat kan ertoe leiden dat je batterij een stuk minder lang mee gaat. De beloofde accuduur van de fabrikant kan daardoor behoorlijk tegenvallen. Maar er is wel wat aan te doen.

In kaart brengen welke apps energie verbruiken

Sommige smartphone apps halen voortdurend informatie op, zelfs als de app alleen maar op de achtergrond aan staat. Daardoor kan de app behoorlijk wat van je batterij vergen. Een goede tip voor alle Android-gebruikers is eens in kaart te brengen welke apps de meeste energie verbruiken. Daarvoor heeft Google een handige functie gemaakt, zodat je in één oogopslag het energieverbruik van apps kunt bekijken.

Deze vind je in de Instellingen-app. Klik vervolgens op ‘batterij’ en scrol naar beneden. Je ziet dan meteen welke apps de meeste energie aan het verbruiken zijn. Je kunt daarna de apps die de meeste energie verbruiken aanklikken en instellingen per app wijzigen. Zo kun je bijvoorbeeld blokkeren dat een app nog informatie ophaalt als hij op de achtergrond aan staat. Met andere woorden: gebruik je de app niet actief, dan hoeft de app ook geen informatie meer op te halen.

Kies voor de donkere modus

Veel smartphone schakelen ’s avonds automatisch over naar donkere modus. Niet alleen fijn voor de ogen, maar ook voor je batterijduur. De meeste apps gebruiken namelijk heel wat witte ruimtes in hun ontwerp. Het oogt mooi, maar het kost veel stroom. Zeker als je smartphone een OLED-scherm heeft. Daarom kun je ervoor kiezen om je telefoon permanent in donkere modus te zetten. Veel apps hebben ondersteuning voor donkere modus, waardoor je alles in het zwart in plaats van in het wit ziet. Best stijlvol en goed voor je batterij.

Je kunt de donkere modus inschakelen bij de Android-instellingen van je smartphone. Ga daarvoor naar de instellingen en klik op ‘weergave en helderheid.’ Zet vervolgens de donkere modus standaard aan. Je kunt in Android ook nog wat aanpassingen maken met betrekking tot de donkere modus. Bijvoorbeeld het aanpassen van de icoontjes van apps, zodat je duidelijker ziet hoe het icoontje eruitziet. Zeker als er tekst in het icoontje staat, kan een hoger contrast helpen.

Zet animaties uit

Koop je een smartphone omdat je graag wilt dat alle animaties er snel en vloeiend uitzien? Dan is deze tip misschien niet voor jou. Maar sommige Android-gebruikers willen gewoon hun apps kunnen gebruiken en geven niets om animaties. Er zijn soms gebruikers die te veel geprikkeld worden door alle animaties. Animaties kosten hoe dan ook veel rekenkracht van de videochip in je smartphone. En dat vergt uiteraard weer veel batterijcapaciteit. Daarom kun je de animaties ook uitzetten.

Ga naar je instellingen en klik op ‘Systeeminstellingen.’ Bij sommige Android smartphones bestaat die functie niet, maar heet deze knop ‘over de telefoon.’ Vervolgens klik je op ‘Toegankelijkheid.’ Hier kun je de schakelaar overhalen bij ‘animaties verwijderen.’ Op die manier worden alle energieslurpende animaties volledig uitgeschakeld. Het voordeel is dat je batterijcapaciteit daardoor langer meegaat. Er is ook een nadeel; door het uitschakelen van animaties kan je telefoon redelijk gaan stotteren als je door het overzicht swipet. Zo kan je smartphone wat langzamer aanvoelen.

Bzzz bzz, zet maar uit!

Heel veel apps gebruiken notificaties op Android. Die notificaties komen op allerlei manieren binnen. Bijvoorbeeld aan de hand van geluid. Maar als je je smartphone op stil hebt gezet, hoor je geluidstrillingen als je een berichtje krijgt. Een hoop ‘bzzz bzzz’, maar het is ook niet al te best voor je batterij. Al die meldingen zorgen er namelijk voor dat het scherm weer aangaat, of dat je trilmotor hard zijn best moet doen. Zulke elektronica kan de batterijduur behoorlijk verminderen. Zet daarom dit soort instellingen uit. Zo kun je behoorlijk wat mogelijkheden uitzetten.

We kunnen ons voorstellen dat je niet graag afscheid neemt van WiFi. Maar als je een onbeperkte bundel hebt en deze snel genoeg is, kun je WiFi ook uitschakelen. Op die manier is de antenne niet steeds bezig met het zoeken naar het sterkste signaal. Met name het zoeken naar signalen is een bezigheid wat veel energie kost bij je smartphone. Je kunt eventueel ook Bluetooth uitschakelen. Niet handig als je oortjes hebt die op Bluetooth werken, maar wel handig als je deze functie toch nooit gebruikt. Deze kun je gemakkelijk binnen je telefooninstellingen uitschakelen.

Kies voor minder helderheid

Dit is wellicht een open deur, maar het helpt echt. Als je je smartphone altijd op de helderste stand hebt staan, zul je merken dat je batterij heel snel leegloopt. Dat komt doordat de smartphone alle delen van het beeld maximaal moet verlichten. Handig als je een smartphone wilt die er zo uitziet alsof hij in de felle belichting in een winkel staat. Maar in veel gevallen is het helemaal niet nodig om het scherm zo helder te zetten.

Geef je ogen wat meer rust en kies voor minder helderheid in het scherm. Android heeft een slimme functie die de helderheid uit zichzelf aanpast. Er zit namelijk een sensor in de telefoon die dat regelt. Maar als je nog maar weinig batterijlading overhebt, kun je de helderheid ook minimaliseren. Zo houd je toch nog een paar procent over om naar huis te komen!

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ