Back to Top

Android batterij snel leeg? Probeer onderstaande tips - androidtoestel.nl

Een veel voorkomend probleem, de Android batterij is snel leeg. Soms heeft dit met ouderdom van de batterij te maken. Helaas kunnen er nog vele andere oorzaken zijn. Loopt de Android batterij veel te snel leeg? Kijk eens naar onderstaande tips, mogelijk heb je hier wat aan.

Dit zijn Android smartphones

Weet je niet zeker of je een Android smartphone hebt? Heel veel merken draaien op het Android besturingssysteem. Dit zijn onder andere Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo en velen anderen. Het fijne aan dit besturingssysteem is dat je veel zelf aan de smartphone kunt aanpassen. Bovendien werken de meeste Android smartphones op dezelfde wijze. Dit artikel is dan ook bedoeld voor alle Android smartphones waarvan de batterij snel leegloopt.

Oorzaken waarom de batterij snel leeg is

Heb je een ouder toestel, dan is de batterij vroeg of laat ‘op’. Elke batterij heeft namelijk een beperkt aantal laadcycli. De levensduur van de batterij hangt helemaal af van het aantal keren dat je hem oplaadt. Wanneer de batterij snel leegloopt zul je hem ook vaker op moeten laden. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat een oude batterij er uiteindelijk mee ophoudt.

Is dit de oorzaak, dan kun je twee dingen doen: de batterij vervangen of een geheel nieuwe smartphone kopen. Nu volgen er nog een aantal andere oorzaken van een snel leeglopende Android batterij.

Locatie, Bluetooth en wifi

Heb je regelmatig locatie (gps) aanstaan? Hartstikke praktisch want zo kun je gebruik maken van een mobiel navigatiesysteem. Ook veel applicaties willen je locatie weten, en soms is dit zelfs noodzakelijk. Wanneer je dagelijks de functie locatie aan hebt staan dan vreet dit enorm wat van de batterijcapaciteit weg. Daarom een belangrijke tip: schakel locatie alleen aan wanneer je dit ook gebruikt.

Ditzelfde geldt voor Bluetooth en wifi. Bluetooth heb je nodig om verbinding te maken tussen je smartphone en een ander apparaat, of mogelijk tussen twee smartphones. Het is echt niet nodig om Bluetooth de hele dag aan te laten staan. Kijk ook eens naar wifi, want wanneer je niet thuis bent is de kans groot dat je helemaal geen gebruik maakt van wifi. Wees dus kritisch in de functies die je aanzet.

Trillen uitschakelen

Veel mensen hebben de functie trillen op hun smartphone aanstaan. Praktisch wanneer je gebeld wordt of berichten ontvangt zonder dat je gelijk een geluidsmelding krijgt. Helaas laten velen deze functie tegelijkertijd met geluidsmeldingen aanstaan. Al dat getril kost batterijvermogen.

Tijdens het typen zal je smartphone ook trillen. Je kunt je voorstellen dat de batterij hier minder blij mee is. Ga via de instellingenapp naar de optie geluiden en schakel hier het ‘trillen bij tikken’ uit.

Minder synchroniseren

Het is heel handig om apps te laten synchroniseren. Zo krijg je altijd de nieuwste informatie en data binnen. Een ander voordeel van synchronisatie is dat alles op verschillende apparaten up to date blijft. Helaas, ook hiervan loopt de Android batterij snel leeg. Kijk eens kritisch naar wat je allemaal synchroniseert. Is het echt nodig om dagelijks je agenda, adresboek of andere zaken te synchroniseren? E-mail is wel belangrijk, maar veel dingen kun je ook handmatig of minder vaak synchroniseren.

Schermhelderheid

Wanneer je Android batterij snel leegloopt moet je eens naar de helderheid van je scherm kijken. De kans is groot dat je die helderheid best wel hoog hebt staan. Natuurlijk is dit prettig voor de ogen, maar minder prettig voor de batterij. Let op want soms staat de schermhelderheid automatisch ingesteld. Dit betekent dat de helderheid in bepaalde situaties flink omhoog gaat.

Door vanaf de bovenkant van je scherm omlaag te vegen kun je de schermhelderheid instellen. Ook kun je ervoor kiezen of je dit automatisch of handmatig bijhoudt.

Energievretende applicaties

Sommige applicaties vragen wel ontzettend veel energie van de batterij. Dit is bijvoorbeeld het geval met Facebook, al helemaal wanneer je deze meerdere keren per dag gebruikt. Kijk eens naar Facebook Light, een mobielvriendelijk alternatief dat veel minder energie verbruikt. Houd er rekening mee dat social media apps er om bekend staan dat ze energie slurpen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Netflix, Microsoft outlook en veel andere applicaties.

Zorg dat dit soort applicaties niet op de achtergrond blijft draaien. Schakel ze na gebruik uit. Blijft de app veel energie gebruiken, dan zou je hem ook helemaal kunnen verwijderen.

Bewegende schermafbeelding

Heb je op je startscherm of vergrendelscherm een bewegende afbeelding staan of worden foto’s als diavoorstelling weergegeven? Dit ziet hartstikke leuk uit maar het is niet goed voor je Android batterij. Kies gewoon een leuke foto uit en gebruik dit als achtergrond, meer heb je niet nodig.

Automatische updates uitschakelen

Applicaties worden regelmatig voorzien van een updates. Hier is niets mis mee en dit moet je zeker uitvoeren. Zonder updates kan een app minder goed werken of wordt zelfs onbetrouwbaar. Standaard staan automatische updates ingeschakeld. Nadeel hiervan is dat er dagelijks updates worden uitgevoerd en dit natuurlijk veel van je batterij vraagt. Niet alle applicaties hoef je zo vaak te voorzien van een update.

Het is beter om automatische updates uit te schakelen. Hiervoor ga je naar Google Play, vervolgens klik je op instellingen. Je ziet de optie automatisch bijwerken. Kies altijd voor ‘niet automatisch bijwerken’. Zorg wel dat je de meest belangrijke applicaties zelf regelmatig bijwerkt. Dit doe je door de app in de Google Play Store op te zoeken. Is er een update beschikbaar, dan zie je dit vanzelf staan.

Notificaties uitschakelen

Krijg je over werkelijk van alles een melding op je smartphone? Slecht voor je rust maar ook voor je batterij. Je leven wordt er een stuk vrolijker op wanneer je 90% van die notificaties uitschakelt. Dit kun je per applicatie instellen. Houd notificaties de komende tijd in de gaten want je zult merken dat je nog veel meer uit moet schakelen.

Wanneer de Android batterij nog steeds snel leeg gaat

Heb je bovenstaande tips gevolgd? Mogelijk loopt de Android batterij nog steeds te snel leeg. Je zou de batterij eens kunnen kalibreren. Mocht de batterij echt aan vervanging toe zijn, dan weet je wat je te doen staat.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ