Problemen met GPS op je Android toestel
Toch betekent dit niet dat je genoegen hoeft te nemen met een slecht functionerende GPS-locatie. Je kunt namelijk zelf verschillende dingen proberen om het probleem op te lossen. Zeker omdat GPS tegenwoordig onmisbaar is. Veel apps maken gebruik van GPS om te bepalen waar je bent en welke relevante informatie ze je kunnen bieden. En het is ook handig voor automatiseringen. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van de lampen als je bijna thuis bent, of het lager zetten van de verwarming als je niet thuis bent.
Start je telefoon opnieuw op
Het eerste advies dat we altijd geven bij allerlei vage problemen: start je smartphone of tablet eens opnieuw op. Een eenvoudige herstart kan behoorlijk effectief zijn. Op de achtergrond van je toestel lopen er namelijk heel veel verschillende processen. Als het proces die je locatie bepaalt, is vastgelopen, dan krijg je locaties te zien van plekken waar je een paar uur geleden geweest bent. Met een simpele herstart schoon je het geheugen weer op en kan het probleem zijn opgelost.
Geen zin om je hele toestel opnieuw op te starten? Je kunt de GPS ook apart even opnieuw opstarten door de volgende stappen te volgen:
- Ga naar je Instellingen;
- Klik op ‘Locatie’;
- Klik op ‘Locatie gebruiken’ en zet deze uit;
- Wacht tien seconden en zet deze functie weer aan.
Daarna kun je controleren of het probleem nu is opgelost.
Locatienauwkeurigheid GPS inschakelen
Soms werkt je locatiebepaling wel, maar duurt het erg lang totdat de GPS weet waar je je precies bevindt. Je kunt daarom bepalen hoe nauwkeurig je telefoon de locatie moet bepalen. Als je de instelling op ‘nauwkeurig’ zet, worden ook wifi-signalen en signalen van telefoonproviders gebruikt om je locatie te bepalen. Om dit in te stellen, kun je het volgende doen:
- Ga naar Instellingen;
- Klik op ‘Locatie’;
- Ving Google-locatienauwkeurigheid aan;
- In oudere toestellen heet deze functie ‘locatiemodus’.
Afwijkende GPS locatie door batterijbesparing
Heeft het opnieuw opstarten niet geholpen en blijf je maar problemen houden met je GPS-locatie? Android heeft een functie waarmee de batterij van je smartphone meer gespaard kan worden. Allerlei functies die veel energie kosten, worden dan uitgeschakeld. Eén van de functies die dan nog amper werkt, is locatiebepaling. Apps kunnen dan niet steeds meer om de locatie van je smartphone vragen. Voordeel is dat je batterij een stuk langer meegaat. Nadeel is dat locatiebepaling soms bijna niet of helemaal niet meer werkt.
Batterijoptimalisatie kan dus zeker de oorzaak zijn van een haperende GPS-verbinding. Om deze reden kun je controleren of dit het geval is. Ook hiervoor dien je weer een kijkje te nemen in je instellingen. Vaak wordt per app beslist of locatiebepaling uitgeschakeld is, ten behoeve van de batterij. Heb je dus vooral problemen met één specifieke app, dan kun je eens een kijkje nemen in de app-instellingen.
- Ga naar je Instellingen;
- Klik op ‘Apps en meldingen’;
- Klik op ‘Geavanceerd’;
- Kies nu voor ‘Speciale app-toegang’ en klik op ‘Batterij optimaliseren’;
- Klik op ‘alle apps’;
- Zoek de app op die niet goed werkt. Zie je dat de batterij geoptimaliseerd wordt? Klik dan op ‘Niet optimaliseren’. Daardoor loopt je batterij wel sneller leeg.
GPS-problemen oplossen met apps
Voor de techfanaten onder ons is er een mooie app waar je wellicht je probleem mee op kunt lossen. Deze app heet ‘GPS Status & Toolbox’ en biedt je de mogelijkheid om allerlei zaken rondom de GPS-functie te controleren. Zo kun je je GPS-locatie kalibreren en kun je ook meteen zien of de hardware in je smartphone nog wel correct werkt.
Binnen de app vind je onder meer de ‘Sensorencontrole’. Deze controleert of alle bewegings- en locatiesensoren wel naar behoren werken. Blijkt dit het geval te zijn, dan kun je je locatie kalibreren. Maar is dat niet het geval en blijken je sensoren stuk te zijn, dan is je toestel toe aan reparatie of vervanging,
Werken de sensoren wel gewoon goed, dan krijg je na een korte tijd een groen vinkje te zien. Anders zie je een rood kruis achter de sensoren die stuk zijn. Let op: soms zie je een rood kruisje, terwijl dit later verandert in een groen vinkje. Eén van deze sensoren is de stappenteller. Die kan pas getest worden, als je een paar stappen hebt gezet.
Als alle sensoren goed werken, kun je proberen om je sensoren te kalibreren. Op deze manier moeten grote afwijkingen zijn opgelost. Je krijgt op het scherm ook meteen te zien waar je volgens de sensor je nu bevindt. Op deze manier kun je afwijkingen meteen in kaart brengen.
Je toestel laten repareren of vervangen
Problemen met de GPS-functie kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Sta je bijvoorbeeld in een winkel of een loods, dan is de kans groot dat je GPS-signaal helemaal wegvalt. Dat is normaal en heeft te maken met natuurkunde. Zo kun je onder meer last hebben van de ‘kooi van Faraday’, een denkbeeldige kooi die het signaal verstoort. Verder zijn de GPS-sensoren vaak slechter in goedkope en oudere toestellen.
Probeer daarom het probleem eerst eens buiten de deur op te lossen. Maak een wandeling in het park en zoek uit je of GPS dan wel werkt. Blijft de GPS echt helemaal niet meer te reageren en geeft ook de Toolbox aan dat je sensor het niet meer doet, dan kun je je toestel alleen nog laten repareren. Maar vaak is buiten garantie laten repareren duurder dan een nieuw toestel kopen. Heb je dus water over je smartphone gegooid en werken dit soort functies niet meer, of heb je gewoon problemen door ouderdom van het toestel, dan is nu het moment om eens een nieuwe smartphone te kopen. Dat is sowieso een goed idee, want na een paar jaar werken sommige functies toch al niet meer goed. Zo krijg je bij oudere toestellen geen updates meer.