Back to Top

Liever geen foto’s van apps in je galerij? Gebruik deze tips - androidtoestel.nl

WhatsApp en Telegram zijn handige apps, maar het is vervelend als je in veel grote groepen zit waar allerlei plaatjes en filmpjes worden gedeeld en deze in je galerij terechtkomen. Standaard downloadt WhatsApp namelijk alle bestanden die je binnen een chat binnenkrijgt. Zodra je dus binnen de chat op een filmpje of foto hebt geklikt, zal deze ook meteen naar je galerij gedownload worden. Niet erg als je een flinke opslag hebt, maar wanneer je graag je galerij geordend houdt, zijn er manieren om dit gedrag van chat apps uit te zetten.

Waar komen die foto’s en video’s vandaan?

Zodra je in WhatsApp op Telegram een foto of video downloadt, zul je deze op je Android smartphone meteen terugzien in de galerij. Dat kan best hinderlijk zijn, zeker als je overzicht wilt houden in je galerij. De galerij is bij veel gebruikers dan ook een grote, bonte verzameling van eigen gemaakte foto’s en video’s, maar ook allerlei (onzinnige) foto’s en video’s uit chatgroepen. Op die manier kan het lastig zijn om je favoriete foto’s en video’s weer terug te vinden. De meeste foto’s en video’s die je niet bekend voor komen, komen dus waarschijnlijk uit chatapps zoals WhatsApp. Maar gelukkig kun je het ook uitzetten.

WhatsApp foto’s voor alle gesprekken uitzetten

Je zit er waarschijnlijk niet op te wachten als een foto van een willekeurig iemand met een glas bier op het terras in je galerij verschijnt. Als je de foto één keer hebt gezien, is het wel mooi geweest. In je galerij opslaan is dus een beetje te veel van het goede. Gelukkig kun je eenvoudig voorkomen dat zulke foto’s uit WhatsApp op je telefoon worden opgeslagen. Je kunt de foto’s en video’s uitzetten voor alle gesprekken binnen WhatsApp, of dit per gesprek instellen.

Als je de functie uit wilt zetten voor alle gesprekken die je ooit nog gaat voeren, dan kun je dit aangeven in de instellingen. Binnen de WhatsApp-app zie je drie puntjes bovenin beeld. Klik daarop en selecteer ‘Instellingen.’ Kies vervolgens voor ‘Chats’ en klik door naar ‘Mediazichtbaarheid.’

Door de schakelaar over te halen naar links en de optie grijs te maken, wordt deze functie uitgeschakeld. Op die manier geef je aan dat je geen bestanden van WhatsApp in je galerij wilt zien. Standaard staat de schakelaar aan, waardoor alle mediabestanden in je galerij belanden.

Alleen voor bepaalde chats uitzetten

Je kunt er ook voor kiezen om de foto’s en video’s van alleen bepaalde chats zoals groepen uit te schakelen. Bijvoorbeeld omdat je in een groep zit waar veel foto’s en video’s waar je niet op zit te wachten worden gedeeld. Als je je galerij bekijkt, zal het je verbazen wat er allemaal binnen deze groepen gedeeld wordt. Om deze reden kun je ook hier de mediazichtbaarheid van deze bestanden gemakkelijk aanpassen.

Open daarvoor WhatsApp en selecteer een gesprek waarvan je geen foto’s en video’s meer wilt zien in je galerij. Tik op de naam van de groep of chat, bovenin beeld. Vervolgens zie je wederom de optie ‘mediazichtbaarheid’ staan. Hier werkt de schakelaar net even anders dan je van het instellingenmenu in WhatsApp gewend bent. Je kunt kiezen voor ‘Standaard (Ja)’ of ‘Nee.’ Klik de optie ‘Nee’ aan. Daarna zullen de beelden niet meer in je galerij verschijnen. Op die manier kun je de beelden alleen nog bekijken in WhatsApp en worden ze niet meer naar je telefoonapps zoals Galerij gedownload.

Telegram: foto’s en video’s uitschakelen

Telegram is één van de populairste alternatieven voor WhatsApp die er zijn. Om deze reden gebruiken ook steeds meer Android gebruikers deze app. Waar WhatsApp de bestanden maximaal 25 MB groot maakt, is dat bij Telegram niet zo. Je kunt via deze dienst tot wel 2 GB per keer aan foto- en videobestanden versturen in chats. Zeker als je een smartphone met niet al te veel opslag hebt, kan dit je opslagruimte behoorlijk opeten. Als je niet oppast heb je veel grote foto’s en video’s in je galerij en is je opslag zo vol. Daarom is het slim om die functie uit te zetten als je niet al te veel opslag hebt.

Als je het automatisch downloaden van mediagegevens zoals foto’s en video’s wilt uitschakelen, kun je dit net als bij WhatsApp aangeven in je app instellingen. Open daarvoor eerst de app Telegram en klik vervolgens op het hamburgermenu. Dat zijn de drie streepjes bovenin beeld. Klik vervolgens op ‘Instellingen.’ Vervolgens kies je voor ‘Gegevens en opslag’ en klik je op ‘Downloaden.’

Daarna krijg je twee opties te zien. Zo kun je regels instellen voor het automatisch downloaden van mediabestanden als je op een mobiele verbinding zit. Als je deze functie uitschakelt, worden de bestanden alleen nog automatisch gedownload als je verbinding hebt met een WiFi-verbinding. Dat scheelt een hoop data. Handig als je een niet al te grote databundel hebt. Maar je kunt ook het automatisch downloaden van bestanden volledig uitschakelen. Op die manier kun je voorkomen dat de bestanden automatisch downloaden als je op WiFi of mobiele data zit. Je krijgt de bestanden dan alleen nog binnen als je de bestanden zelf aanklikt.

Telegram foto’s en video’s uit galerij weren

Heb je genoeg data en wil je de bestanden wel automatisch downloaden, maar niet in je galerij zien? Dan is daarvoor bij Telegram een aparte instellingen. Open de app en klik op ‘Instellingen.’ Vervolgens klik je op ‘Gespreksinstellingen’ en swipe je naar beneden. Je ziet vervolgens de optie ‘Sla op in galerij.’ Door de hendel over te halen naar links, wordt de functie gedeactiveerd. Het icoontje wordt dan grijs. Vanaf dat moment zullen de automatisch gedownloade mediabestanden niet meer getoond in de galerij-app.

Op die manier zie je alleen nog de foto’s en video’s die je zelf maakt. Andere apps zoals Viber en Signal hebben soortgelijke instellingen. Zo kun je je galerij geordend houden en hoef je niet meer te scrollen tussen de foto’s en video’s die anderen in chatgroepen hebben verstuurd. Met het wijzigen van de instellingen heb je nu weer een schonere galerij!

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ