Back to Top

De batterij van een Sony smartphone kalibreren - androidtoestel.nl

Je Sony smartphone werkt niet lekker: de accu is snel leeg. De batterij kalibreren kan een oplossing zijn. Vaak merk je dat de accu hierna langer meegaat. Hoe werkt het kalibreren precies? In dit artikel vind je een duidelijke handleiding en een aantal tips.

Uitleg smartphone batterij kalibreren

Wat is het kalibreren van een batterij (accu)? Met kalibreren vergelijk je het systeem met de standaard eigenschappen. Dit is natuurlijk een algemene beschrijving, daarom wat meer uitleg hierover.

De accu geeft een bepaalde status aan, bijvoorbeeld vol, halfleeg of leeg. De smartphone reageert op deze waardes. Bedraagt de accustatus minder dan 10% of 5%, dan schakelt de smartphone over na de energiestand. Bij een batterij status lager dan 2% schakelt de smartphone zichzelf uit.

Na een aantal laadcycli komen de waardes van de batterij niet overheen met de werkelijkheid. Hierdoor gaat de smartphone te vroeg naar de energiestand of schakelt zich uit, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Met kalibreren zorg je ervoor dat deze waardes weer kloppen, net als vanouds.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Hoe: Sony batterij kalibreren

Het is helemaal niet moeilijk om de batterij van je Sony smartphone te kalibreren. Hier heb je niets anders dan je toestel en een oplader voor nodig. Bekijk hieronder het stappenplan batterij kalibreren. Dit stappenplan is geschikt voor alle Sony smartphones, welk model je ook hebt.

  • Laat de accu van je smartphone volledig leeglopen
  • Het toestel schakelt zichzelf uit
  • Laat de smartphone gedurende 12 uur liggen zonder op te laden
  • Sluit het Sony toestel op de oplader aan
  • Laat hierbij je smartphone uitstaan
  • Laadt net zolang op totdat de batterij status 100% aangeeft
  • Wacht nog 1 uur voordat je de smartphone van de lader haalt

Het effect van kalibreren

Je zult merken dat je toestel na het kalibreren minder snel in de energiestand gaat. Zo weet je tenminste zeker dat het kalibreren gelukt is. Over het algemeen gaat je accu nu langer mee en hoef je minder vaak op te laden.

Probleem: kalibreren Sony smartphone werkt niet

Merk je na het kalibreren geen verschil en loopt de batterij net zo snel leeg? Waarschijnlijk is het kalibreren niet gelukt. Heb je alle stappen goed doorlopen? Dit is belangrijk, omdat je het kalibreren misschien wel ontbreekt. We snappen dat je ongeduldig bent en je smartphone snel weer wilt gebruiken. Toch is het beter om voor het kalibreren de tijd te nemen. Alles bij elkaar kan het kalibreren tussen de 14 en 18 uur duren.

Kan ik het kalibreren versnellen?

Door goed in te plannen kun je het kalibreren versnellen. Let goed op je batterijstatus. Is deze minder dan 50%, dan kun je binnenkort kalibreren. Natuurlijk komt het niet altijd uit, bijvoorbeeld doordat je op je werk bent of weg moet. Plan dus even goed in wanneer je gaat kalibreren en leg de uren daarvoor je smartphone zeker niet aan de oplader.

Je kunt het kalibreren van de Samsung batterij ook versnellen met een snellader. Hierbij laadt de batterij sneller op. Het is wel belangrijk dat je toestel het snelladen ondersteunt.

Batterij is aan vervanging toe

Niet altijd heeft het kalibreren van de batterij het gewenste effect. Blijft de batterij snel leeglopen, dan is deze misschien aan vervanging toe. Houd er rekening mee dat een batterij een beperkt aantal laadcycli heeft. Wanneer de accu het einde van zijn levensduur bereikt, kun je deze laten vervangen. Bij oudere toestellen kan dit goed zelf: de batterij is verwijderbaar. Veel smartphones vanaf 2016 hebben een niet verwijderbare batterij. Ga naar een Sony servicepunt en laat de batterij vervangen.

Kan ik de batterij in de vriezer leggen?

Oude gsm’s zijn voorzien van een NiMH- of NiCD batterij. Deze is niet alleen verwijderbaar maar kan ook goed tegen temperatuurwisselingen. In het verleden werden deze batterijen vaker in de vriezer gelegd met als doel kalibreren. Dit had effect, maar vaak wel van tijdelijke aard. De batterij van een Sony smartphone is heel anders en mag nooit in de vriezer. Dit komt omdat moderne batterijen niet tegen hoge of lage temperaturen kunnen.

Nog een reden om de batterij van je Sony smartphone niet in de vriezer te leggen: deze is vaak niet verwijderbaar. Het is absoluut af te raden om de hele smartphone in de vriezer te stoppen.

Beste smartphone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2019 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ