Back to Top

Android geheugen loopt vol: dit is de oplossing! - androidtoestel.nl

Je Android smartphone is je beste vriend. Je kunt altijd bellen, internetten, navigeren of fotograferen. Helaas kan het Android geheugen vol lopen. Hierdoor is er minder opslagruimte beschikbaar en wordt het systeem trager. Loopt het Androidgeheugen vol? In dit artikel vind je een aantal praktische oplossingen.

Opslagruimte versus werkgeheugen

Elke computer waaronder ook een smartphone beschikt over twee typen geheugen. De opslagruimte is bedoeld voor apps, media, audio en andere zaken. Ook worden hier tijdelijke bestanden in opgeslagen. Het werkgeheugen is een stuk kleiner, hier maakt de processor gebruik van. Het werkgeheugen is dus bedoeld ter ondersteuning van de processor.

Wanneer het Android geheugen volloopt gaat het om de beschikbare opslagcapaciteit. Gelukkig kun je dit geheugen ook weer opschonen.

Android geheugen leeg maken: de cache

Allereerst heb je het cachegeheugen. Dit is een gedeelte van het geheugen waar de smartphone tijdelijke internetbestanden bewaard. Denk hierbij aan cookies of tijdelijke tekstbestanden en afbeeldingen. Dit soort zaken zijn nodig om website beter en sneller te laten werken. Aan de andere kant kan het cachegeheugen vol raken waardoor websites juist minder goed werken. Er kunnen zelfs opmaakproblemen op websites staan, of je kan de desbetreffende site niet meer goed laden.

Het cachegeheugen legen kan geen kwaad: je smartphone gaat er echt niet slechter van werken. Sterker nog, de kans dat apps de volgende keer sneller opstarten is met het legen van dit geheugen vrij groot.

Je kunt niet zomaar het cachegeheugen leeghalen. Hiervoor moet je naar specifieke instellingen gaan. Open de instellingen app op je Android smartphone. Selecteer het gedeelte Apps en ga naar Applicatiebeheer. Kies nu voor welke app je het geheugen vrij wil maken. Selecteer deze app en tik op Cache legen.

CCleaner gebruiken

Wist je dat het ook mogelijk is om het cachegeheugen in één keer leeg te maken? Hiervoor heb je de applicatie CCleaner nodig. Download deze applicatie altijd via de Google Play Store en niet via derden.

Overbodige media verwijderen

Geef eens toe, hoe vaak maak jij foto’s en filmpjes? Waarschijnlijk dagelijks. Schaam je hier niet voor, fotograferen via de smartphone is hartstikke leuk en makkelijk. Helaas nemen al die foto’s en video’s wel veel ruimte in beslag. Bekijk wekelijks welke foto’s of video’s overbodig zijn. Doe dit ook met audio, misschien heb je wel muziek gedownload.

Maak regelmatig een back-up van al je media. Je zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een cloudopslag. Daarnaast kun je media op een SD-kaart opslaan (intern) maar bijvoorbeeld ook op een computer (extern). Wanneer je dit regelmatig doet kun je best veel van je smartphone halen.

Dubbele afbeeldingen verwijderen

Via WhatsApp krijg je soms afbeeldingen of video’s toegestuurd. Al die afbeeldingen worden in een speciale WhatsApp map opgeslagen, vaak terug te vinden via de galerij. Telkens wanneer je iets op Facebook of Instagram post wordt dit ook in een extra map opgeslagen. Een en ander is wel afhankelijk van je instellingen.

Controleer dit soort mappen regelmatig. Maak ze leeg, je hebt op zich vrij weinig aan de inhoud. Waarschijnlijk heb je deze afbeeldingen dubbel op je smartphone staan.

Applicaties op een SD-kaart

Nog een manier om te voorkomen dat je Androidgeheugen volloopt: plaats applicaties op een SD-kaart. Ten eerste moet je Android smartphone dit ondersteunen. Gelukkig is dit in veel gevallen mogelijk. Afhankelijk van je toestel werkt dit zo:

  • Open de instellingen
  • Tik op het gedeelte Applicaties
  • Selecteer de app die je naar de SD-kaart wil verplaatsen
  • Tik op Opslag
  • Ga naar Wijzigen
  • Tik op SD-kaart
  • Kies voor Verplaatsen

Bestaande applicaties kun je vaak op deze manier naar de SD-kaart verplaatsen, dit gaat helaas niet met de standaard apps of systeembestanden. Afhankelijk van het toestel kun je ook instellen dat nieuwe apps direct op je SD-kaart worden geïnstalleerd.

Blijf de werking van apps in de gaten houden

Zelfs wanneer je een app naar de SD-kaart kunt verplaatsen wil dit niet zeggen dat hij perfect blijft werken. Sommige apps werken beter op het interne opslaggeheugen. Na verplaatsing moet je dus even controleren of de applicatie nog doet wat hij wil. Is dit niet het geval? Zet hem vanuit het extern opslaggeheugen weer terug naar het intern geheugen.

Overtollige berichten verwijderen

De kans dat je dagelijks veel sms’jes ontvangt is tegenwoordig vrij klein. We maken veel meer gebruik van WhatsApp, Telegram en andere berichtendiensten. Kijk af en toe kritisch naar deze diensten. Maakt als eerste de map met filmpjes en foto’s leeg, het meeste is toch onzinnig.

Daarnaast kun je instellen dat media niet automatisch wordt gedownload. Dit doe je zo:

  • Open WhatsApp
  • Ga naar instellingen (drie puntjes bovenin)
  • Ga naar het gedeelte Instellingen
  • Kies voor SMS en oproepen
  • Ga naar Media automatisch downloaden

Zet deze functie uit. Uiteindelijk bepaal je zelf welke media je downloadt. Wanneer je iets niet downloadt dan blijft het als wazig bericht staan. Dat ligt dus niet aan je ogen of je bril!

Automatische updates uitzetten

Het Androidgeheugen loopt vol, hoe kun je dit op een andere manier voorkomen? Eenvoudig, dit doe je door automatische updates uit te zetten. Dit betekent dat je de software-updates van applicaties niet zomaar ontvangt. Overigens is het wel belangrijk om applicaties regelmatig te voorzien van een nieuwe update. Dit controleer je in de Google Play Store, waar je ook gelijk de updates regelt.

Het uitzetten van automatische updates werkt zo:

  • Open Google Play Store
  • Ga naar instellingen (drie streepjes)
  • Kies Apps automatisch updaten
  • Selecteer Apps niet automatisch updaten

Andere acties die je kunt ondernemen

Via bovenstaande methode voorkom je dat je Android geheugen te snel volloopt. Of je maakt het geheugen vrij waardoor er weer nieuwe ruimte beschikbaar is. Wist je dat je ook de systeem logbestanden kunt verwijderen? Deze bestanden zijn niet heel groot maar alle beetjes helpen. Het verwijderen van deze bestanden doe je via de telefoon app. Toets de code *#9900# in. Vervolgens moet je voor ‘Delete Dumpstate/Logcat’ kiezen. Hierna je smartphone opnieuw opstarten.

Kijk ook eens naar alle apps die je geïnstalleerd hebt. Verwijder apps die je nooit meer gebruikt. Schakel overige apps uit om te voorkomen dat ze op de achtergrond blijven draaien. Doe dit nooit met systeemapps, deze zijn belangrijk om Android goed te laten werken.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ