Back to Top

Batterij van een Motorola telefoon kalibreren: handleiding - androidtoestel.nl

Loopt je batterij snel leeg of ervaar je andere problemen? De batterij van je Motorola telefoon kalibreren is soms nodig. Omdat niet iedereen weet hoe dit moet, vind je in dit artikel een duidelijke handleiding.

Over de accustatus

De accu of batterij geeft een bepaalde status weer. Dit is zichtbaar op het scherm van je smartphone. Je ziet bijvoorbeeld 60% of 80% staan. Hieraan zie je hoe vol de batterij nog is.

Je Motorola telefoon beschikt over een geavanceerde techniek. De batterijstatus wordt aan het apparaat doorgegeven, deze reageert op de accu waardes. Komt de resterende batterijstatus onder de 15%? Dan gaat het toestel in de bespaarmodus. Onder de 5% zal deze zichzelf uitschakelen. Overigens verschilt het per merk en model wanneer het toestel op de batterijstatus reageert.

Batterij loopt snel leeg

Een veelgehoord probleem: de batterij van je Motorola smartphone loopt snel leeg. Wat is het probleem? Vaak ligt het aan de waardes van de accu. Het toestel krijgt niet de juiste waardes door en reageert hierdoor op een onjuiste manier. Andere problemen voor het snel leeglopen van de batterij zijn een verouderde of defecte accu of energievretende applicaties.

Batterij Motorola telefoon kalibreren

Loopt de batterij snel leeg, dan kun je deze het beste eerst kalibreren. Hiermee sluit je in ieder geval een hoop andere problemen uit. Hoe werkt het kalibreren van je Motorola batterij? Bekijk hieronder de handleiding:

  1. Gebruik je Motorola smartphone op de normale manier
  2. Laat de batterij helemaal leeglopen
  3. Wacht totdat het toestel zichzelf uitschakelt
  4. Laat je smartphone een aantal uur ongebruikt liggen
  5. Sluit hem nu op de oplader aan
  6. Laad de batterij voor 100% op
  7. Na volledig opladen laat je het toestel een uur langer aan de oplader liggen

De batterij van je Motorola telefoon is nu gekalibreerd. Als het goed is loopt deze minder snel leeg dan voorheen. Schakel het toestel in en gebruik hem gewoon op de normale manier, ook wat betreft het opladen.

Waarom klopt de batterijwaarde niet altijd?

Bij een gloednieuwe Motorola smartphone zul je er geen last van hebben, maar bij een iets ouder toestel wel. Hoe kan het dat de batterijwaarde uiteindelijk niet meer gelijkloopt met de actuele batterijstatus? Dit komt door regelmatig ontladen en opladen. Na verloop van tijd ontstaan er kleine afwijkingen. In het begin merk je hier nog niet veel van, maar na verloop van tijd worden deze afwijkingen steeds groter.

Uiteindelijk is de afwijking zo groot dat het toestel al uitschakelt wanneer je in feite nog 20% - 25% van je batterij capaciteit over hebt. Het wordt dan echt tijd om de batterij te kalibreren.

Hoe vaak moet ik de batterij kalibreren?

Nog een goede vraag: hoe vaak moet je de batterij van de Motorola telefoon kalibreren? Dit hoeft echt niet elke week of elke maand te gebeuren. Gemiddeld zal je na 6 tot 9 maanden gebruik de batterij voor het eerst moeten kalibreren. Gebruik je de smartphone vrij weinig, dan kan het zelfs dat je dit pas na het eerste jaar hoeft te doen.

Hoe ouder de smartphone en hiermee de batterij, hoe vaker je zult moeten kalibreren.

Op een andere manier kalibreren: in de vriezer

Je hebt hierboven gezien hoe het kalibreren van je Motorola telefoon werkt. Kun je de batterij ook in de vriezer leggen? Dit werd vroeger veel met gsm-telefoons gedaan. Dit kon met Motorola- maar ook met Nokia gsm's (of andere merken). Na een nachtje in de vriezer was de batterij gekalibreerd en werkte deze weer op de normale manier.

Doe dit nooit met je Motorola smartphone! Ten eerste gaat hier om een totaal ander soort batterij. Deze moderne batterij kan niet goed tegen grote temperatuurschommelingen of hoge of lage temperaturen. Deze mag dus absoluut niet in de vriezer (en ook niet in de koelkast). Ten tweede kun je bij veel moderne smartphones de batterij niet zelf verwijderen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele smartphone in de vriezer of in de koeling legt. De kans is groot dat er dan een defect ontstaat.

Nieuwe batterij voor Motorola smartphone

Helpt het kalibreren niet? Loopt de batterij nog steeds snel leeg of reageert het toestel niet meer? Mogelijk is de batterij aan vervanging toe. Bij een aantal oude modellen kun je dit zelf doen. In alle andere gevallen is het beter om je Motorola smartphone weg te brengen naar een servicepunt.

© Copyright 2009 - 2020 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ