Back to Top

Batterij van een Android telefoon kalibreren: zo doe je dat! - androidtoestel.nl

De batterijstatus laat zien hoeveel capaciteit de batterij nog heeft. Na verloop van tijd klopt deze status niet meer. Het wordt dan tijd om de batterij van het Android toestel te kalibreren. Hieronder lees je hoe je een accu of batterij van een Android smartphone (telefoon) kalibreert.

Waardes accustatus klopt niet

De smartphone reageert op de waardes van de accustatus. Staat deze op 5% of lager, dan gaat deze in de energiestand of schakelt uit. Een en ander is afhankelijk van het model.

Wanneer de waarde van de accucapaciteit niet meer klopt, komt dit ook niet overeen met de werkelijkheid. De batterijstatus staat bijvoorbeeld op 2%, waarbij het toestel uitschakelt. In werkelijkheid heeft de accu nog een capaciteit van 10%.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Kalibreren van de accu

Het kalibreren van de accu lost bovenstaand probleem op. Hierbij worden de waardes hersteld. Als gevolg hiervan kan de smartphone weer goed reageren op de werkelijke waarde. Dit voorkomt in ieder geval dat je toestel voortijdig uitvalt.

Batterij van een Android telefoon kalibreren: stappenplan

Het kalibreren van een Android telefoon is heel eenvoudig. Volg onderstaande stappen:

  • Laat de telefoon volledig leeglopen
  • Wacht tot het toestel zichzelf uitschakelt
  • Gebruik de smartphone gedurende een halve dag niet: zo loopt ook de reststroom uit het apparaat
  • Sluit het Android toestel op de lader aan
  • Schakel de telefoon niet aan!
  • Wacht totdat de batterij status op 100% staat
  • Laat de smartphone een uur langer aan de oplader liggen

Met bovenstaand stappenplan is de batterij gekalibreerd. Als het goed is zorgt dit voor een zichtbare verbetering van de accuduur.

Hoe vaak kalibreren?

Wekelijks kalibreren is niet nodig, maar het is wel belangrijk om dit regelmatig te doen. Als richtlijn is het verstandig om dit één keer in de twee tot drie maanden uit te voeren.

Batterij kalibreren in de vriezer

In het verleden werden gsm-batterijen in de vriezer gestopt. Dit zou helpen ontladen en kalibreren. Klopt dit ook? Dit werd met NiMH- of NiCD-batterijen gedaan. De moderne smartphone is voorzien van een li-lon of of lithium batterij. Deze batterij in de vriezer leggen is niet van invloed op de batterij capaciteit. Daarnaast kan de batterij bij moderne smartphones niet (gemakkelijk) verwijderd worden. Hierdoor zou het hele toestel de vriezer in moeten: absoluut geen aanrader.

Batterij vervangen Android smartphone

Heeft het kalibreren van het Android toestel niet het gewenste effect? Wanneer de batterij versleten is, kan deze gemakkelijk vervangen worden. Afhankelijk van het model doe je dit zelf of laat je dit doen. Vooral bij de nieuwere toestellen is het verstandig om dit uit te besteden. De kosten voor het vervangen van een batterij bedragen tussen de €20 en €45.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ