Back to Top

Split screen Android: zo schakel je deze modus in - androidtoestel.nl

Wist je dat je binnen Android gebruik kunt maken van de split screen modus? Dit is een handige optie om met verschillende vensters te werken. Zo doe je twee dingen tegelijk en houd je beide apps in de gaten. Weet je niet hoe je de split screen functie inschakelt? Hieronder lees je hoe dit moet.

Ondersteuning voor een multitasking

Split screen staat ook wel bekend als multitasking. Houd er rekening mee dat niet alle apps deze modus ondersteunen. Zo is van Netflix en de camera app bekend dat je ze niet als split screen kunt instellen. Ook bepaalde games werken niet met deze functie. Daarnaast hangt de functie af van het Android toestel. Het is uiteindelijk de smartphonefabrikant die bepaalt hoe en wanneer deze functie beschikbaar is.

Het inschakelen van split screen

Je hebt twee apps die je graag tegelijkertijd wil gebruiken. Dan moet je de split screen functie instellen. Hoe doe je dat? Bekijk hieronder de handleiding.

  • Navigeer naar een app
  • Tik op het multitask icoon
  • Tik op het split screen icoon
  • Selecteer een tweede app

Je kunt nu gebruik maken van twee vensters tegelijk. Hoe herken je het multitasken of split screen icoon? Dit is vaak een icoontje met twee gebogen lijntjes.

Ik kan de split screen functie niet vinden

Na een update naar een nieuwe Androidversie kan het voorkomen dat je de split screen functie niet ziet. Ook bij geavanceerde instellingen is dit niet zichtbaar. Het kan dat het net even wat anders werkt. Navigeer naar de geopende apps en tik op het icoontje van de geopende app. Je moet het iets langer vasthouden. Vervolgens verschijnt er een menu, waaronder ook openen in gesplitste schermweergave. Wanneer je hierop klikt kun je een tweede app uitkiezen.

Daarna kun je eenvoudig met 2 apps tegelijk werken. Om de split screen modus af te sluiten veeg je een van beiden apps helemaal naar boven of naar onder toe. Deze staat dan weer in normale weergave.

Lukt het niet om de split screen modus in te schakelen? Wees er zeker van dat je het app icoontje ingedrukt houdt en niet de inhoud van de app. Bovendien werkt het alleen vanuit de recent geopende apps screen en niet vanuit de homepagina op je smartphone.

Multitasken, handig of niet?

De een vindt de split screen modus op Android handig terwijl de ander er niet mee overweg kan. Waarom zou je willen multitasken? Vaak omdat je twee apps tegelijkertijd moet bekijken. Bijvoorbeeld om informatie van de ene app in een andere app over te brengen. Bovendien is split screen in Android ook handig wanneer je een screenshot van twee apps tegelijkertijd moet maken.

Het nadeel van een split screen is de kleinere weergave. Vooral wanneer je smartphonescherm toch al compact is wordt dit met de split screen functie nog kleiner. Overigens heb je wel de mogelijkheid om de afzonderlijke vensters te vergroten of te verkleinen. Maak je het ene venster groter, dan wordt de ander automatisch kleiner.

Werkt split screen bij alle apps?

De internet app Google Chrome en de standaard internetbrowser ondersteunen de split screen functie. De sms app ondersteunt dit ook, net als de telefoon app. Zo kun je bellen en sms'en tegelijk. Ook de galerij app kun je openen in gesplitste schermweergave.

Er zijn echter apps die dit niet ondersteunen. Van de Instagram app is bekend dat je deze niet in gesplitste weergave kunt openen. Facebook en WhatsApp kun je wel weer gesplitst op je scherm openen.

Mocht het bij een bepaalde app niet lukken om de split screen functie in te schakelen, dan ligt het waarschijnlijk aan de ondersteuning en niet aan je toestel. Gebruik je de split screen binnen Android voor het eerst? Probeer dit dan altijd eerst met de internet app en bijvoorbeeld de galerij app uit. Zo weet je zeker of de functie ook op jouw Android toestel werkt.

Kijk ook naar je Androidversie

Afhankelijk van je Androidversie werkt split screen net even iets anders. Het is namelijk afhankelijk van het besturingssysteem hoe je dit kunt instellen of hoe je verschillende vensters opent. Ook het merk en model smartphone spelen een rol. Bij oude toestellen is deze functie vaak niet beschikbaar. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

© Copyright 2009 - 2020 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ