Back to Top

Reken af met irritante telefoontjes - androidtoestel.nl

Je zult het altijd zien; zit je net aan het avondeten, word je opeens gebeld door een callcenter met een mooie aanbieding. Bijvoorbeeld een provider die je wil overhalen om over te stappen naar hun diensten. Maar het kan nog vervelender. Bijvoorbeeld wanneer oplichters je bellen en proberen je gegevens te ontfutselen. Zo kun je een telefoontje krijgen dat je bankrekening in gevaar is en je snel je inloggegevens moet wijzigen. Of een helpdeskmedewerker uit India die zegt voor Microsoft te werken en je op die manier geld afhandig wilt maken. Een stalkende ex houdt je de hele nacht wakker. Wat de oorzaak ook is, je wilt graag van deze irritante telefoontjes af. Gelukkig kun je wel wat ondernemen om er meteen mee af te rekenen.

Geen irritante telefoontjes meer

Vind jij die telefoontjes van providers, loterijen en andere telemarketeers ook zo irritant? Er wordt door Androidgebruikers veel over geklaagd en daarom heeft Google een aantal functies gemaakt om die irritante telefoontjes drastisch te verminderen. De overgrote meerderheid van de Nederlanders zit helemaal niet te wachten op dit soort telefoontjes. Helaas kun je niet alle telefoontjes in één keer blokkeren. Zelfs na het uitvoeren van onze tips is er nog een grote kans dat er wel eens een telefoontje tussendoor glipt. Maar je kunt wel een paar maatregelen nemen, zoals het blokkeren van telefoonnummers.

Hoe komen de bedrijven aan mijn telefoonnummer?

Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe de bedrijven aan je telefoonnummer komen. De kans is groot dat ze je telefoonnummer hebben gekocht uit een database. Het kan goed voorkomen dat je telefoonnummer ooit op een lijst gestaan heeft voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven of winacties. Dit soort partijen worden soms getroffen door een datalek, waarna de informatie wordt doorverkocht aan dit soort telemarketingbedrijven. Die gebruiken deze telefoonnummers dan weer illegaal. Ook onderzoeksbedrijven kunnen je bellen. Zij hebben geen lijst met telefoonnummers, maar toetsen compleet willekeurig een reeks aan 06-nummers in, totdat ze iemand te spreken krijgen.

De handel in persoonsgegevens is behoorlijk levendig. Bijvoorbeeld als een bedrijf een gewilde prijs gaat verloren. Vaak moet je dan je contactgegevens zoals e-mailadres of telefoonnummer opgeven. Die gegevens worden dan weer verkocht aan telemarketingbedrijven die proberen nieuwe klanten te trekken. Dit is tegen de wet, maar het gebeurt wel.

Telefoonnummers en ondernemers

Je bent extra vatbaar als je ondernemer bent. De telefoonnummers die bij de Kamer van Koophandel zijn geregistreerd, zijn openbaar. Daardoor zullen veel zakelijke aanbieders je al snel een aanbieding willen doen. Je kunt wel bij de KvK aangeven dat je geen reclames meer wilt, maar dat geldt alleen voor de post. Je kunt dit probleem oplossen door een zakelijk telefoonnummer bij een mobiele provider aan te schaffen. Of gebruik een nummer dat je niet of nauwelijks meer gebruikt. Maar zorg er dan wel voor dat je klanten je goed kunnen bereiken.

Telefoonnummers blokkeren

Krijg je altijd telefoon van hetzelfde nummer? Dat is dan meteen de gemakkelijkste manier om ervan af te komen. Op je Androidtoestel kun je dit telefoonnummer gemakkelijk blokkeren aan de hand van je Telefoonapp. Als je de oproep in je oproepenlijst ziet, houd je het telefoonnummer lang ingedrukt. Daarna zie je de optie ‘blokkeren / spam melden.’ Als je op deze optie klikt, wordt het telefoonnummer geblokkeerd en krijg je de oproepen niet meer te zien. De beller wordt onmiddellijk doorgeschakeld naar je voicemail, dus heb je er geen last meer van.

Het nadeel van deze optie is dat je er weinig aan kunt doen als je stalkende ex of telemarketeer een ander telefoonnummer kiest of nog erger; anoniem belt. De schimmige telemarketeers hebben een breed scala aan telefoonnummers en kiezen gewoon weer een nieuw telefoonnummer als ze geblokkeerd worden.

Landelijke telefoonnummers (085 en 088) blokkeren met RoboKiller

Veel telefoontjes van telemarketeers zijn afkomstig van landelijke telefoonnummers. Het gaat dan vaak om telefoonnummers die beginnen met netnummers zoals 085 en 088. Dit soort nummers worden vooral gebruikt door opdringerige bedrijven of louche ondernemingen. Daarom kun je ervoor kiezen om deze netnummers maar helemaal te blokkeren. Dat kan bijvoorbeeld met een app als RoboKiller.

Als je RoboKiller installeert, klik je door naar het blokkeerscherm. Klik daarna op het plusje en geef aan dat je een ‘range’ van telefoonnummers wilt blokkeren. Toets daarna de eerste paar cijfers in en druk op ‘opslaan’. Dit wordt het blokkeren van wildcards genoemd.

Of het slim is om alle telefoonnummers met dit netnummer te blokkeren, is nog maar de vraag. De telefoonnummers zijn namelijk niet voor spam bedoeld, maar worden misbruikt. De netnummers 085 en 088 zijn in principe bedoeld voor bedrijven en organisaties, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis of een bedrijf uit de hoofdstad. Het is daarom niet verstandig om het hele netwerkblok maar te blokkeren. Legitieme organisaties kunnen je dan ook niet meer bereiken en dat is toch behoorlijk vervelend als je een telefoontje van het ziekenhuis verwacht.

Melding maken bij de ACM

Een betere manier om af te rekenen met irritante telefoontjes, is door het probleem bij de wortel aan te pakken. Neem telefoontjes uit het buitenland sowieso nooit op. Maar als blijkt dat je een stalkende ex hebt, kun je hulp vragen aan je telefoonprovider. Daarna kun je aangifte doen. Zo heb je stalkers die de hele nacht door bellen en daardoor je leven zuur proberen te maken. In zulke gevallen is het beter om hulp bij de autoriteiten te zoeken.

Als je last hebt van telefonische spam, kun je daar wat aan doen. Meld dit bij ConsuWijzer. Dit is een afdeling van de autoriteit die toezicht houdt op de telefoniemarkt, de Autoriteit Consument & Markt. Telefonisch spammen is namelijk verboden in Nederland. Als er veel klachten over een bepaald bedrijf of telefoonnummer worden gemeld, kan het zijn dat de ACM daar onderzoek naar gaat doen. De ACM kan na het onderzoek besluiten om flink in te grijpen.

Het herhaaldelijk versturen van bijvoorbeeld reclame SMS’jes of het steeds weer bellen om diensten aan de man te brengen is niet alleen hinderlijk, maar ook verboden. De ACM kan ervoor kiezen om flinke sancties op te leggen, zoals intrekking van het telefoonnummer of een flinke boete.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ