Back to Top

Zo kom je met Android smartphone af van ongewenste bellers - androidtoestel.nl

Ongewenste bellers op je Android smartphone buiten de deur houden? Het kan heel irritant zijn, zo net onder het eten. Een belletje van een telemarketeer. De ongewenste bellers hebben een mooie aanbieding voor je of een onderzoeker belt je om te weten te komen over hoe je over bepaalde zaken denkt. De meeste mensen ervaren die telefoontjes als ongewenst. Vooral als je er meerdere per dag krijgt, kan dat behoorlijk irritant zijn. Om deze reden hebben de ontwikkelaars van Android verschillende manieren bedacht om van die telefoonterreur af te komen. Dat kan met apps en instellingen, maar je kunt ook zelf actie ondernemen om niet meer gebeld te worden.

Ongewenste telefoontjes tegengaan

Er zijn verschillende manieren om ongewenste telefoontjes tegen te gaan. Sinds de zomer van 2021 is het niet meer toegestaan voor bedrijven om zomaar willekeurig mensen te bellen. Daarvoor werd het Bel-me-niet register opgeheven. De bedoeling was dat bedrijven je alleen mogen bellen als je ooit klant bent geweest of als je uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven om gebeld te worden.

Maar sommige bedrijven hebben lak aan de regels en bellen stug door. Om deze reden hebben we een paar tips bedacht waarmee je een einde kunt maken aan telefoontjes van ongewenste bellers.

Opt-out gebruiken

De meest vriendelijke manier is het gebruik van opt-out. Met andere woorden, aangeven bij bedrijven dat je niet meer gebeld wilt worden. Bedrijven mogen je immers alleen bellen als je daarvoor toestemming (opt-in) hebt gegeven. Ook mogen ze je bellen als je bij het bedrijf klant bent of klant bent geweest. Maar dat betekent niet dat je op allerlei telefoontjes van bedrijven zit te wachten. Je kunt daarom bij het bedrijf aangeven dat je niet meer door ze gebeld wilt worden. Dit kun je doen door de woorden ‘recht van bezwaar’ uit te spreken.

De telemarketeers zijn verplicht om dat recht in te willigen. Nadat een verkoper via de telefoon met je gesproken heeft, krijg je na afloop vaak een bandje te horen. Daarmee kun je duidelijk maken dat je niet nog eens gebeld wilt worden.

Beller met Android blokkeren

Je kunt er ook voor kiezen om de beller met Android te blokkeren. Het besturingssysteem heeft verschillende manieren om korte metten te maken met telefoonterreur. Als het nummer van het bedrijf in beeld verschijnt, kun je ervoor kiezen om specifiek dat telefoonnummer te blokkeren. Android heeft daar een gemakkelijke functie voor. Het enige wat je hoeft te doen, is het volgende:

  • Open de telefoon-app en kies het telefoonnummer van de beller;
  • Houd het telefoonnummer net zo lang ingedrukt tot er een keuzemenu in beeld is;
  • Druk vervolgens op ‘blokkeren / spam melden’.

Daarna is de beller geblokkeerd. Dit telefoonnummer kan je niet meer bereiken. Maar als het bedrijf een ander telefoonnummer gebruikt of anoniem belt, kan het bedrijf je alsnog bellen. Daardoor kan deze optie in sommige gevallen dweilen met de kraan open zijn.

Marktonderzoekers blokkeren

Niet alleen telemarketeers bellen op de meest ongeschikte momenten. Er zijn ook veel marktonderzoeksbureaus die zomaar bellen. Dat doen ze vaak door willekeurige getallen in te toetsen, net zolang totdat ze eindelijk iemand aan de telefoon krijgen. Erg prettig is het niet en je kunt je afvragen hoe de onderzoekers aan je telefoonnummer komen. Maar de onderzoeksbureaus mogen willekeurig mensen bellen. Er gelden daarvoor namelijk andere wetten en regels. Een marktonderzoeksbureau kan je vragen naar je mening over een bepaald product of een bepaalde opvatting. Toch waardeert niet iedereen zo’n telefoontje van marktonderzoekers.

Via de website van het Onderzoeksfilter kun je je telefoonnummer doorgeven. Je kunt maximaal drie telefoonnummers aan één persoon laten koppelen. Als de gegevens zijn verwerkt, zul je minder telefoontjes van onderzoeksbureaus ontvangen. Het voordeel is namelijk dat de onderzoeksbureaus eerst in het Onderzoeksfilter kijken of je wel of niet gebeld wilt worden.

Gebruik van apps

Er zijn verschillende apps op de markt voor Android-smartphones die je kunt gebruiken om de irritante belletjes te blokkeren. Op die manier kun je bijvoorbeeld anonieme oproepen tegengaan. Apps waarmee je gemakkelijk irritante telefoontjes kunt tegengaan zijn onder meer Bel Control, Call Blocker Free en TrueCaller.

Bel Control

De eerste optie is de app Bel Control. Daarmee kun je instellen dat je geen telefoontjes meer wilt ontvangen van anonieme belletjes. Alle anonieme nummers worden dan meteen doorgestuurd naar de voicemail. Handig om van telemarkteers af te komen, maar minder handig als bijvoorbeeld het ziekenhuis of de huisarts je belt. Bel Control kent namelijk het verschil tussen goede en slechte anonieme bellers niet. Alle belletjes die van een anoniem nummer komen, kunnen niet meer ontvangen worden.

Call Blocker Free

Een andere slimme Android-app om van telemarkteers af te komen is Call Blocker Free. Met deze gratis Android-app kun je zelf instellen welke telefoonnummers jou mogen bellen. Alle andere telefoonnummers worden afgeslagen. Word je gebeld door een anonieme beller of een ander nummer dat je niet kent? Dan worden deze telefoonnummers van tevoren geblokkeerd. Op die manier kunnen alleen mensen wie je van tevoren toestemming hebt gegeven jou bellen. Maar er zit ook een nadeel aan het gebruik van deze app: word je gebeld door een bedrijf of instantie die niet op je lijstje staat, dan kan diegene je niet bereiken.

Daardoor kun je de uitslag van een sollicitatiemailtje of een belletje van de dokter missen. Het is dus goed om van tevoren na te denken of deze app doet wat je wilt.

TrueCaller

Een laatste optie voor je Android smartphone is de app TrueCaller. Dit bedrijf houdt een database bij van bedrijven die je ongewenst bellen. Op deze manier kun je een telefoonnummer toevoegen waardoor je wel of niet gebeld wilt worden. Het is met deze app soms ook mogelijk om anonieme telefoonnummers te herkennen. Dat doet de app door het tijdstip en de meldingen van gebruikers met elkaar te vergelijken. Zo kun je dus beter te weten komen wie je precies probeert te bellen. Met TrueCaller heb je dus een extra goede nummerherkenning in huis en kun je zelf de keuze maken of je wilt opnemen of niet. Helpen al deze tips niet? Dan kun je ook nog een nieuw telefoonnummer bij je telecomprovider aanvragen.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ