Back to Top

De mobiele telefoon moet bijdragen aan een duurzamere wereld - androidtoestel.nl

Onze wereld is steeds afhankelijker geworden van elektronische apparaten, zoals: de mobiele telefoon. Door de jaren heen is de mobiele telefoon steeds kleiner en beter geworden. Waar het eerste model alle functionaliteiten had die nodig waren om met anderen te communiceren, hebben de telefoons van nu veel uitgebreidere functionaliteiten waardoor we niet meer zonder kunnen. Maar wist jij dat de materialen die worden gebruikt om mobiele telefoons te produceren gevaarlijke stoffen bevat die de gezondheid van mensen schaden als deze onjuist worden gerecycled? Als consumenten zijn we nog lang niet duurzaam genoeg. We vervangen of gooien de mobiele telefoon al gauw weg als ze kapot gaan of traag worden en dit zorgt voor een grote hoeveelheid afval. Het is daarom hoogste tijd voor verandering!

Het consumentengedrag moet worden aangepast

Heb jij je telefoon laten vallen en zit er een barst in het scherm? Of loopt de batterij van je telefoon sneller leeg? Dan is vaak de eerste gedachte van de gemiddelde consument om op zoek te gaan naar een nieuw(er) model. Maar heb jij je ooit afgevraagd wat er gebeurt met de mobiele telefoon die je vervangt? Die stapelt zich op in onze afvalstroom. We moeten onze beslissingen als consument daarom eens goed onder de loep nemen en nadenken over het effect ervan op het milieu. We proberen met elkaar op diverse manieren de ecologische voetafdruk te verkleinen en verantwoordelijkheid te nemen voor wat we doen, maar we zijn er nog lang niet.

Om milieuvriendelijk te zijn moeten we de hoeveelheid elektronisch afval, verminderen. Het is essentieel om te veranderen en onze mobiele telefoon in plaats van wegdoen en vervangen, te laten repareren. 

De voordelen van een telefoon reparatie

Het laten repareren van de mobiele telefoon is een van de oplossingen die bijdraagt aan een schoner milieu. Hiermee zouden we een grote hoeveelheid geproduceerd afval aanzienlijk kunnen verminderen. Maar niet alleen voor het milieu heeft een reparatie voordelen. Ook voor jou als consument is het laten repareren van jouw mobiele telefoon een slimmere keuze dan het aanschaffen van een nieuw toestel. Zeker met de komst van diverse reparatiebedrijven, zoals ThePhoneLab, is het laten repareren van jouw telefoon geen ingewikkelde aangelegenheid meer. Je kunt tegenwoordig jouw Samsung laten repareren, maar ook jouw iPhone, OnePlus toestellen, OPPO, Huawei, Xiaomi en nog veel meer andere modellen zijn te repareren. Bovendien is het laten repareren van jouw telefoon vele malen goedkoper dan de aankoop van een nieuw toestel. Waar je jouw Samsung scherm bijvoorbeeld al voor €90 euro kunt laten maken, kan de prijs voor het aanschaffen van een nieuwe Samsung telefoon oplopen tot wel €1000 (en wellicht nog wel meer..). Bovendien zijn veel voorkomende telefoon reparaties bij ThePhoneLab uitgevoerd binnen 30 minuten. De gedachte dat het bestellen van een nieuwe telefoon sneller is, is dus verleden tijd. 

Ook de Europese Unie helpt het milieu

De Europese Unie ziet ook in dat het elektronische afval verminderd moet worden. Daarom komt de EU met diverse wet- en regelgevingen, om de hoeveelheid afval te verkleinen. Zo moeten alle telefoons en tablets op de Europese markt, eind 2024, een USB-C-aansluiting hebben. Alle apparaten kunnen dan met dezelfde kabel worden opgeladen. Deze regel geldt ook voor koptelefoons, e-readers en andere elektronische apparaten. Hierdoor hoeven er minder opladers worden gekocht en of weggegooid, wat afval vermindert. 

Ook wordt het voor consumenten met het “recht op reparatie” gemakkelijker om de eigen telefoon te repareren. Consumenten kunnen diverse handleidingen downloaden en toegang krijgen tot originele reserveonderdelen. Met het vergemakkelijken voor de toegang van deze informatie en onderdelen, hoopt de Europese Unie dat de consument de levensduur van het toestel nog wat verlengt. Als iedereen een kleine bijdrage zou leveren aan het verminderen van deze groeiende hoeveelheid elektronisch afval, zou dat al enorm schelen. En waarom zouden we onze telefoon direct wegdoen of vervangen, als enkel de batterij niet meer goed werkt? Een batterij reparatie zou de oplossing zijn, waardoor het toestel weer jaren mee zou kunnen.

Heb jij het idee toch geen handige Harry of Harriet te zijn en sleutel jij liever niet aan je kostbaarste bezit (je mobiele telefoon)? Dan kun je altijd langs bij ThePhoneLab Utrecht of een van hun andere winkels. Nu het nieuwe jaar bijna voor de deur staat is er een mooi voornemen die je mee kan nemen: minder afval creëren en langer doen met je mobiele telefoon!

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ