Back to Top

Groene streep op beeldscherm van je toestel? Oorzaken en oplossingen - androidtoestel.nl

Het kan zich zomaar voordoen: een groene, verticale streep op het scherm van je Android toestel. Het is meestal een teken van een hardwarematig defect, maar dat is niet altijd het geval. Zo blijkt dat een nieuwe update van Samsung op sommige smartphones leidt tot schade aan het scherm. Daardoor kun je opeens een groene, roze of paarse verticale lijn op je scherm zien. Over het algemeen heeft het met software niets te maken, maar is een defect aan de hardware van je toestel de oorzaak van het probleem.

Groene strepen op een Android toestel

Niet alleen bij een Samsung smartphone kun je last hebben van groene strepen op je toestel. Dat kan ook het geval zijn voor modellen van andere merken. Desalniettemin is het bijzonder vervelend als je scherm niet meer naar behoren werkt. Zie je zo’n lijn verschijnen, dan zou je denken dat het komt door een handeling die je net hebt gedaan. Als je net een update hebt uitgevoerd, is het gemakkelijk om te vermoeden dat het door de update komt. In uitzonderlijke gevallen is dat zo. Er zijn verhalen van mensen die een goedwerkende Android smartphone hadden en na een update opeens deze streep zien. Toch is dat in de meeste gevallen niet zo. Het lijkt vooral te duiden op een fout in de hardware.

Problemen met de hardware van je Android smartphone

Zulke strepen lijken vooral te duiden op problemen met het scherm van je Android smartphone. Zo kan het zijn dat het scherm zelf stuk is, of dat één van de kabels om het scherm aan te sturen is losgeraakt. Heb je je toestel laten vallen of ergens tegenaan gestoten, dan is de kans groot dat er iets los is geraakt. Bovendien gebeurt het weleens dat het toestel dit soort problemen laat zien zodra je hem uit de doos haalt. Ook in de fabriek kan er het een en ander fout gaan, waardoor je meteen problemen hebt zodra je het toestel hebt ontvangen. In zo’n geval spreken we van een DOA (Dead On Arrival). Je kunt je dan melden bij de verkoper van het toestel. Deze zal er voor zorgen dat het toestel kosteloos wordt omgewisseld.

Probleem door type scherm

Met name Samsung lijkt last te hebben van een groene streep op het scherm. Om die reden zou je ook voor een ander merk kunnen kiezen. Toch is het probleem met Samsung niet de bouwkwaliteit van de toestellen. Je ziet de groene streep doordat je een telefoon met een AMOLED-dislay hebt. In zowel dure als goedkope toestellen worden deze schermen gebruikt. AMOLED is zeer gevoelig voor dit soort schermfouten. De kans is dus groot dat als je deze lijn ziet, er iets is mis is met je toestel.

Reparatie is nodig

Heb je last van een groene of andere streep door het beeldscherm van je Androidtoestel, dan doe je er goed aan om naar een reparatiewinkel te gaan. Over het algemeen worden de problemen veroorzaakt door een hardwarematig defect. Het probleem gaat vaak niet vanzelf meer weg. In uitzonderlijke gevallen gaat het om een fout van de grafische chip in je smartphone. Even opnieuw opstarten is dan al voldoende om het probleem te verhelpen.

Zie je de groene streep meteen al zodra je de telefoon aanzet, dan is fysieke reparatie nodig. Hiervoor kun je terecht bij de winkel waar je het toestel hebt gekocht. Uiteraard kun je ook hulp vragen van de fabrikant zelf, zoals Samsung. Over het algemeen zijn er vaak wel kosten verbonden aan de reparatie. Dat komt vooral doordat het in dit soort gevallen onduidelijk is wie de schade heeft veroorzaakt. Mogelijk zal het repareren van je smartphone dus tot enige discussie leiden. Check daarom altijd of de klantenservice van de fabrikant je kan helpen. Soms gaat het om productiefouten en lost de fabrikant het gratis voor je op.

Hoe zit het dan met updates?

Er gaan ook verhalen dat gebruikers van Android smartphones na het updaten opeens een groene lijn in hun scherm zien. Dat zou onder meer het geval zijn bij One UI 6.1. Samsung heeft dat probleem onderzocht en een nieuwe versie uitgebracht. Het kan dus zo zijn dat het een probleem met de software is, maar het komt maar zelden voor. Bij nieuwe updates kunnen er bugs ontstaan die dit soort problemen vertonen. Maar toch betekent een groene streep op je scherm meestal problemen met de hardware. Je doet er dus goed aan om je smartphone voor de zekerheid even te laten checken door de fabrikant, voordat je deze laat repareren.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ