Back to Top

Apps buiten de Play Store om installeren: de gevaren en het nut - androidtoestel.nl

Wat zijn de gevaren en wat is het nut van apps installeren op je smartphone buiten de Play Store om? Naast het installeren van apps op je Androidtoestel via de Play Store, is er ook een andere manier om apps te installeren: aan de hand van APK-bestanden. Deze bestanden kun je downloaden en op deze manier buiten de Play Store om installeren. Bijvoorbeeld omdat je een app wilt installeren die niet in de Play Store staat of omdat een app in de Play Store je blokkeert, omdat je je smartphone geroot hebt. Daarom kun je besluiten de app buiten de Store om te installeren. Maar dan is het wel goed opletten waar je de bestanden downloadt, want de kans is aanwezig dat je een virus op je smartphone installeert.

Apps buiten de Play Store downloaden en installeren

Het installeren van apps buiten de Play Store om, is over het algemeen geen aanrader. Apps worden vaak om een reden afgewezen door Google. Of de apps werken met gevoelige gegevens, waardoor ze niet toestaan dat je je smartphone hebt geroot. De veiligste manier om zeker te weten dat je geen malware of andere bedreigingen voor je Androidtoestel installeert, is door gebruik te maken van de Play Store. Google controleert namelijk alle apps op de aanwezigheid van malware en andere privacy problemen.

Maar niet iedereen houdt ervan om strak in het keurslijf van Google te zitten. Daarom zijn er gebruikers die het systeem rooten, zodat ze allerlei beperkingen kunnen opheffen. Maar daardoor kun je ook een aantal apps niet meer gebruiken. Een goed voorbeeld van zo’n app is Netflix. Netflix blokkeert gebruikers die hun smartphone hebben geroot, om misbruik te voorkomen. Elke app programmeur kan geroote toestellen door maar één vinkje te zetten, blokkeren. Een hoop gebruikers die hun toestel hebben geroot, zien de app niet meer verschijnen in de Play Store. De app aan de hand van een APK-bestand installeren, is dan nog de enige manier om de app op je toestel te installeren.

Toestel voorbereiden op installeren apps buiten Play Store

Als je een Android smartphone net uit de doos haalt, is deze beveiligd tegen het installeren van APK-bestanden. Op die manier kunnen fabrikanten ervoor zorgen dat je niet zonder er goed over na te denken onveilige apps kunt installeren. Dat is trouwens geen zekerheid dat je nooit malware op je smartphone op zult lopen. Soms glipt er nog wel eens een app door de checks van Google en verschijnt er toch een foute app in de Play Store. Maar dat is een uitzondering.

Als je APK-bestanden wilt installeren, moet je de beveiliging eerst uitzetten. Je moet in de instellingen aangeven dat je apps uit andere bronnen wilt downloaden en installeren. Let op: daardoor loop je wel gevaar dat je een app installeert waar malware in verborgen zit. Daardoor kunnen je persoonlijke gegevens worden gestolen of krijg je regelmatig uit het niets reclames te zien. Ben je op de hoogte van deze onveiligheid, dan kun je de volgende stappen uitvoeren:

  • Ga naar de Instellingen;
  • Klik op ‘Beveiliging’;
  • Haal de schakel voor ‘Onbekende bronnen’ over

Deze stappen zijn ook nodig om vertrouwde APK-bestanden te kunnen installeren.

APK-bestanden downloaden en installeren

Het downloaden en installeren van APK-bestanden is erg eenvoudig. Je hoeft alleen maar het bestand te downloaden. Als je deze hebt gedownload, vind je het bestand terug in de Downloads-map op je toestel. Tik vervolgens op het bestand en klik op installeren. Na een paar seconden is de app geïnstalleerd en kun je gebruikmaken van de geïnstalleerde app. Had je de app al op je toestel geïnstalleerd, maar wil je een nieuwe versie installeren? Dan kan het zijn dat de installatieknop grijs wordt, of dat je een melding krijgt dat de app niet geïnstalleerd kan worden.

Om dit probleem op te lossen, kun je het best de oude versie van de app eerst verwijderen. Ook als je deze versie vanuit de Play Store hebt gedownload.

Waar vind je veilige APK-bestanden?

Bij het installeren van APK-bestanden is het belangrijk dat je alleen bestanden downloadt waarvan je weet dat deze veilig zijn. In veel gevallen weet je dat niet. Het is verleidelijk om apps te downloaden waar je anders voor had moeten betalen. Maar let op: voor niets gaat de zon op. Je betaalt altijd een prijs, doordat de app malware of adware bevat, of je persoonlijke gegevens verzamelt. Er is dus aan de APK-bestanden geknoeid. Download betaalde apps daarom alleen uit de Play Store, of bijvoorbeeld via de website van de ontwikkelaar.

Wil je andere apps vinden, dan kun je een website als APK Mirror gebruiken om APK-bestanden te downloaden. Er vindt namelijk moderatie op deze bestanden plaats: alle apps worden eerst gecheckt voordat ze op de site komen te staan. En je vindt er alleen gratis, legale downloads. Een programma waar je eigenlijk voor moet betalen downloaden, is dus niet mogelijk. Wel kun je er apps als Netflix vinden. Ook de betaversies die eigenlijk alleen maar voor een selecte groep te downloaden zijn. Uiteraard krijg je hierop geen ondersteuning van zo’n aanbieder.

Nadelen en gevaren van APK-bestanden downloaden

Het is belangrijk om goed na te denken over de beveiliging van je toestel. Je kunt namelijk ieder APK-bestand dat je tegenkomt zonder problemen installeren. Dat leidt ertoe dat je smartphone ook meteen een stuk onveiliger wordt. Het downloaden en installeren van apps buiten de Play Store om, brengt nu eenmaal een groot risico met zich mee. Als je je toestel hebt geroot, is er geen andere mogelijkheid dan op deze manier de app toch te installeren. Het lijkt wellicht wat betuttelend, maar het heeft wel een goede reden. Want als je apps buiten de Play Store om downloadt, loop je meteen al grote risico’s. Zorg er daarom voor dat je altijd goed weet waar het bestand vandaan komt en dat de app geen virussen bevat.

Zo weet je zeker dat als je illegale content downloadt, je smartphone binnen de kortste keren trager is, doordat er onzichtbare virussen in verwerkt zijn. Uiteraard krijg je ook geen ondersteuning of updates. Je moet dus zelf steeds een nieuwe versie downloaden en bijhouden. Wellicht is je de root-optie van je telefoon verwijderen en toch maar de Play Store gebruiken dan een beter idee.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ