Back to Top

De zin en onzin van een virusscanner op je Android telefoon - androidtoestel.nl

Je hebt een Android toestel gekocht en leest tegenstrijdige adviezen. De één adviseert je om een virusscanner op je Android telefoon te installeren. De andere vertelt je dat je ook wel zonder kunt. Is het goed om een virusscanner op je Android telefoon te gebruiken? Want er zijn veel mensen die een virusscanner zonder er over na te denken op hun computer installeren, maar niet op hun smartphone. De vraag is of een antivirusprogramma echt iets toevoegt aan je smartphone, of dat het vooral weggegooid geld is. We doken in de wereld van virusscanners voor Android en kwamen tot een oordeel.

Een virusscanner op je Android smartphone

Android smartphones kunnen steeds meer. Je kunt er allang niet meer alleen mee bellen. De smartphone is steeds meer een kleine zakcomputer geworden. Smartphones kunnen bijna net zoveel als je computer of laptop. Daarop heb je meteen maar een antivirus programma op geïnstalleerd. Maar is dat dan ook nodig op je smartphone? Uit cijfers van het CBS blijkt dat één op de 3 telefoongebruikers geen idee heeft of ze zo’n programma gebruiken. Is het verstandig om zonder antivirusscanner door het leven te gaan op je smartphone, of is het juist erg onverantwoord? Dat verschilt per geval.

Een goede antivirus vinden

Of een antivirusprogramma op je smartphone echt waarde toevoegt, hangt er behoorlijk vanaf voor welke software je precies kiest. Een dergelijke app kan weliswaar bescherming bieden, maar dat betekent niet dat je altijd veilig bent. De meeste apps hebben een bepaalde lijst waarop staat welke apps sowieso niet op je smartphone thuis zouden moeten horen. Het gaat dan om apps waarbij bijvoorbeeld spyware zoals keyloggers zijn mee geïnstalleerd. Of een populaire zaklamp-app, die eens in de zoveel tijd opeens reclame afspeelt op je telefoon. We spreken hier van adware. Als je zo’n app op je Android toestel installeert, is de kans groot dat het antivirusprogramma aanslaat.

Maar hoe kom je dan aan een goed antivirus programma? Er zijn maandelijks zo’n half miljoen nieuwe programma’s met malware op het internet te vinden. Malware komt het vaakst voor op Android smartphones. Met dat soort programma’s worden bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens gestolen aan de hand van phishing. Er zijn heel wat apps die gebruikers die niet goed opletten flink wat geld gekost hebben. Het maken van antivirus apps kan best lastig zijn, met de wetenschap dat er elke dag zo’n 16.000 nieuwe ‘slechte apps’ bij komen.

Niets is wat het lijkt

Daarbij blijkt ook nog eens dat antivirusprogramma’s soms als antivirusprogramma te downloaden zijn op je smartphone, maar dat het eigenlijk een heel slechte keus is. Sommige antivirusprogramma’s doen namelijk meer kwaad dan goed. Ze bevatten zelf malware of zorgen ervoor dat je regelmatig hinderlijke advertenties op je smartphone te zien krijgt. En er zijn antivirus apps voor Android die amper iets doen. Dat betekent dat de meeste apps die zeggen je te beschermen tegen virussen en andere problemen op je smartphone, amper bescherming bieden.

Een aantal antivirus bedrijven hebben inderdaad een app uitgebracht die doet wat het belooft. Het gaat dan meestal om de gerenommeerde merken die je ook op je Windows computer zou installeren. Denk bijvoorbeeld aan Bitdefender, McAfee, Kaspersky, AVG of Avast. Van deze fabrikanten is duidelijk dat zij software maken die je in hogere mate tegen virussen op je smartphone beschermen. Zij weten redelijk goed welke apps kwaadaardig zijn en dus met malware besmet zijn.

Als het de eerste keer is dat je een Android smartphone in handen hebt, kan het best lastig zijn om te beoordelen welke apps wel goed zijn en welke apps je beter kunt mijden. In zo’n geval heb je een virus op je smartphone voordat je er erg in hebt. Bij dit soort situaties kan het installeren van een antivirus app wel zeker lonen. Zeker als je niet veel kaas hebt gegeten van smartphones.

Zelf je smartphone beschermen

Een antivirus app kan dus zeker helpen om je Android toestel te beschermen. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen kans meer loopt op het onbedoeld installeren van malware, spyware of adware op je smartphone. Het is beter om je eigen gezonde verstand te gebruiken en te voorkomen dat je slechte apps installeert. Op die manier kun je een hoop problemen voorkomen.

Download nooit zomaar apk-bestanden van het internet. De kans is namelijk groot dat je dan te maken krijgt met frauduleuze apps. Als je dus een bericht krijgt van DHL of UPS dat je een app van een bepaalde link moet downloaden, is het beter om dat te mijden. De apps van DHL en UPS vind je namelijk ook gewoon in de betrouwbare Play Store van Google. Google heeft een eigen app-winkel waarin van tevoren gekeken wordt of een app mogelijk een virus heeft. Op die manier beschermt Google je tegen de kwaadaardige software.

Beveiligingsupdates

Is het voor het eerst dat je een smartphone hebt? Dan weet je waarschijnlijk nog niet goed waar je je apps voor je Android smartphone het best kunt downloaden. Ook hier geldt: download alleen apps uit de Google Play Store. Download je de bestanden uit een andere bron? Dan is het zaak dat je precies weet wat het programma doet, wie het gemaakt heeft en waarom je het kan downloaden. Elke Android-smartphone heeft standaard een beveiliging zodat je geen slechte apps op je smartphone kunt installeren.

Over installeren gesproken: updaten van je smartphone is altijd erg belangrijk. Negeer software updates niet. Zodra ze worden aangeboden, kun je deze het best meteen installeren. Google brengt maandelijks updates uit waarmee gaten in het besturingssysteem worden gedicht. Door een smartphone te kopen van een fabrikant met een goed update beleid, weet je zeker dat je altijd de laatste updates krijgt. Wist je dat ruim 4 op de 10 smartphones in de wereld niet meer voorzien wordt van de laatste updates? Zeker als dat bij jou het geval is, is het verstandig om toch maar een antivirus app te installeren. Je smartphone is namelijk extra kwetsbaar.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ