Back to Top

Videodeurbel binnen je Android smart home, mag dat zomaar? - androidtoestel.nl

Android is een steeds populairder platform voor smart home producten geworden. Zo kun je bijvoorbeeld met je stem verschillende apparatuur in en rondom het huis aanzetten. Je vertelt de slimme assistent dat je Philips Hue lampen blauwe verlichting aan moeten zetten en het is zo gebeurd. Slimme producten maken het leven gemakkelijker en soms ook veiliger. Zo kun je met een slimme videodeurbel van tevoren zien wie er aan de deur staat. Op die manier weet je zeker dat er geen louche figuren voor de deur staan om tien uur ’s avonds. En je kan tegen de pakketbezorger zeggen dat je even niet thuis bent en vragen of hij het pakketje aan de buren wil geven. Maar mag je die videodeurbel zomaar ophangen?

Android videodeurbel en privacy

Een videodeurbel wordt steeds vaker binnen het Android platform gebruikt. Om een reden, want voor een paar tientjes heb je al een goedkoop exemplaar uit China gehaald. Deze videodeurbellen maken gebruik van platforms zoals Tuya. Daarmee worden de deurbellen steeds aantrekkelijker vanwege hun lage prijs. Maar mag je die deurbel zomaar overal hangen? Wat zijn de regels met betrekking tot privacy? Of het nu gaat om een videodeurbel of een beveiligingscamera, de regels zijn hetzelfde. Je mag namelijk niet zomaar alles filmen.

Het gebruik van een beveiligingscamera of videodeurbel is in principe toegestaan Maar het is belangrijk dat je daarbij niet de privacy van anderen schendt. Je moet je videodeurbel dus wel zo ophangen, dat je niet in de tuin van de buren aan het filmen bent. Dat geldt ook voor je beveiligingscamera’s. Houd er rekening mee dat je alleen je eigen bezittingen mag filmen. Al het andere dan dat filmen, is verboden. Het is logisch dat je niet de keuken of achtertuin van je buren filmt. Maar hoe zit het met de openbare weg?

Denk goed na over waar je je deurbel hangt

Het is belangrijk om goed na te denken over waar je je Android videodeurbel precies hangt. Want officieel mag je niet de openbare weg filmen. Dat wordt een lastig verhaal, want veel videodeurbellen kijken toch echt uit op de stoep of de parkeerplaats. Soms kan het gewoon niet anders, omdat je huis zo gebouwd is.

Maar als je de mogelijkheid hebt om de openbare weg niet te filmen, moet je dat zeker doen. Het is volgens de wet niet volledig verboden om de openbare weg te filmen. Maar je moet het niet overdrijven. Ga je dus een camera onder je afdakje hangen om te bekijken wat er op straat gebeurt, dan ben je onmiddellijk in overtreding en schend je de privacy van de mensen die erlangs lopen. Voor een videodeurbel zit dat iets anders; je filmt vaak maar een klein deel van de straat, omdat dat het uitzicht is wat je hebt als je in de deurpost staat.

De meeste videodeurbellen hebben de mogelijkheid om naar links of rechts te richten. Is dat mogelijk? Draai de camera dan uit de richting van de openbare weg, anders ben je in overtreding. Sommige duurdere videodeurbellen kun je instellen met een actieve zone. De deurbel slaat dan alleen de beelden op als iemand over jouw erf heeft gelopen.

Aangeven dat je aan het filmen bent

Het maakt ook verschil of je opnames maakt, of als je alleen een belletje krijgt als iemand de knop van de video deurbel indrukt. Maak je geen opnames, maar word je alleen gebeld? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar er zijn ook deurbellen die de hele dag door opnames maken of opnames maken wanneer je aanbelt. Er zijn daarom veel fabrikanten die stickers bij hun deurbel meeleveren die je op kunt hangen. Zo kun je duidelijk maken dat er gefilmd wordt. Geef je dat niet aan, maar maak je wel heimelijk opnames? Dan ben je in overtreding en kun je eventueel bezoek van de politie verwachten als de buren gaan klagen.

Wat gebeurt er als ik in overtreding ben?

Het kan maar zo zijn dat je een niet al te beste band met de buren hebt. In zo’n geval is het zeker uitkijken als je je videodeurbel aan je Android smart home gaat koppelen. Je bent volgens de privacywet namelijk verplicht om actief ervoor te zorgen dat je de privacy van mensen die op de stoep lopen niet schendt. Dat klinkt wat vaag, maar je bent het wettelijk wel verplicht. Over wat nu juridisch gezien wel en niet mag, is best wat discussie. De één vindt dat het niet anders kan, de ander vindt dat er niet voldoende moeite is gedaan.

In principe kan iedereen die wordt gefilmd en het daar niet mee eens is, een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is de toezichthouder die oordeelt over camera’s zoals een slimme videodeurbel. De toezichthouder bepaalt dan of je camera onnodig de privacy van voorbijgangers schendt. Overigens is naar de autoriteiten zoals de AP of politie stappen iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Het maakt de onderlinge relatie met de buren er niet beter op. Probeer het eerst eens zelf op te lossen door onder het genot van een kopje koffie even met elkaar in gesprek te gaan.

Ben je dat eindpunt al gepasseerd? Dan kun je dit melden bij de AP of zelfs een rechtszaak starten. Als je dus ernstig de privacy van voorbijgangers schendt met je videodeurbel, kan je dat duur komen te staan. Het is slim om bij het ophangen van de videodeurbel goed te kijken naar de instructies van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Videodeurbel; beter van niet?

Je denkt nu waarschijnlijk: ‘laat maar zitten, dit is het mij niet waard.’ Maar zover gaat het nu ook weer niet. De politie is namelijk niet altijd degene die tegen je videodeurbel is. Als er wat is gebeurd in de buurt en je opnames hebt gemaakt, kan de politie vragen of je daarvan beelden hebt. Als je ten goede trouw bent, kun je je videodeurbel aanmelden bij Camera In Beeld, zodat de politie van het bestaan van de videodeurbel afweet.

© Copyright 2009 - 2022 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ