Back to Top

Bedien je rolgordijnen met je Android telefoon - androidtoestel.nl

Ooit was er een tijd dat mensen telefoons gebruikten om familie en vrienden te bellen die zich op een andere plek bevonden. Dat is lang geleden, tegenwoordig kijken we films op de telefoon, we maken er foto’s mee en we kopen onze dagelijkse boodschappen met een tik op het scherm. Smartphones zijn zakcomputers die soms frustrerend kunnen zijn, maar ons uiteindelijk zoveel mogelijkheden bieden dat we haast niet meer zonder kunnen. Ben je op zoek naar toepassingen waar je echt iets aan hebt? Wat dacht je van elektrische rolgordijnen bedienen met je telefoon!

Hoe werken elektrische rolgordijnen?


Je hoeft gelukkig niet iemand te bellen om jouw gordijnen in beweging te laten komen, je kunt met jouw eigen telefoon en een “slimme” gordijnrails rolgordijnen bedienen op afstand. Vanaf de bank, aan de keukentafel of onder de douche (als je tenminste een waterdichte smartphone hebt), overal kun je raamdecoratie in huis bedienen. Jazeker, in meervoud, want met één app kun je alle gordijnen in de woning aansturen. En nog veel meer, maar daar komen we later nog op terug.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Daar is een app voor


Steve Jobs, de oprichter van Apple introduceerde in 2007 de eerste iPhone. De eerste versie kon overigens nog niet zo gek veel, toen de App Store zijn huidige vorm begon aan te nemen sprak hij de legendarische woorden “There’s an app for that”. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt er een app voor op jouw mobieltje. Dit geldt ook voor Android toestellen. Hoe dat werkt? Ten eerste koop je een gemotoriseerd rolgordijn. Er zijn alles-in-één oplossingen, er zijn ook gordijnrails met motor die geschikt zijn voor bestaande raamdecoratie. Dan installeer je de app van dit merk en je maakt verbinding met de ontvanger in de gordijnrails. Je kunt overigens ook meerdere gordijnen koppelen met deze app, zodat je alle ramen in huis kunt bedienen. Dat kan handig zijn wanneer de zon fel schijnt in de slaapkamer, of wanneer het tijd wordt voor de kinderen om te gaan slapen. In de app kun je nog van alles instellen zoals een voorkeurspositie of het tijdstip dat de gordijnen mogen sluiten in de avond.

Waarom raamdecoratie automatiseren?


Voor de meeste mensen is het niet echt een bezwaar om enkele malen per dag de gordijnen te openen en te sluiten. Wanneer je mindervalide bent is het al een ander verhaal, als jouw kind met vieze handjes aan jouw mooie gordijnen komt is dat ook niet echt bevorderlijk voor die mooie gordijnen. Bij vensters op lastig te bereiken plekken kan een gemotoriseerde gordijnrails ook uitkomst bieden. De optie om door het hele huis gordijnen te openen of te sluiten is ideaal, toch zijn er nog meer mogelijkheden.

Meer dan gordijnen bedienen


Alsof het nog niet genoeg is om de gordijnen te bedienen vanuit je luie stoel kun je ook de lampen met een app bedienen, de luidsprekers of de thermostaat. Dat is heel mooi, maar niemand zit te wachten op een scherm vol apps die allemaal gemaakt zijn om één apparaat te bedienen. Er zijn enkele standaard protocollen, wanneer je met één “slim” apparaat aan de slag gaat is het verstandig om rekening te houden met eventuele uitbreiding in de toekomst. Stel, je begint met elektrische gordijnen maar je wilt daar later domotica verlichting aan toevoegen. Dan is het wel zo prettig als dit product volgens hetzelfde protocol werkt. Controleer dus altijd welke systemen ondersteund worden, sommige merken zijn helaas wat “eenkennig”. En dat vinden we eerlijk gezegd niet zo “smart”.

Leven in een smart home


Jouw rolgordijnen bedienen met je telefoon is handig, maar de raamdecoratie is niet echt “slim” omdat jij de opdracht geeft. Met een timer wordt het al wat beter, maar je haalt pas de maximale potentie uit dit soort apparaten wanneer je het onderdeel laat uitmaken van een smart home. Met een centraal kastje die diverse apparaten met elkaar gegevens laat uitwisselen kun je een woning inrichten die standaard handelingen geheel autonoom voor je uitvoert. Wat kun je zoal uitbesteden? Denk eens aan: 

  • Lampen die automatisch aanspringen als het buiten donker wordt.
  • Een voordeurslot dat voor je opent als je het pad oploopt.
  • De verwarming die een paar graden lager gaat wanneer je naar je werk gaat.
  • Laat jouw favoriete muziek spelen door de naam van een artiest hardop uit te spreken, jouw speaker luistert naar je.
  • Stel een vakantieprogramma in waarmee jouw woning bewoond lijkt als je weg bent.
  • Hang rookmelders op die de rolgordijnen automatisch laat openen wanneer het alarm afgaat.

Je ziet het, met een telefoon kun je spreken met personen aan de andere kant van de wereld. Nu kun je voortaan ook de apparaten in jouw huis met elkaar laten communiceren!

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ