Back to Top

Smartphone verslaving: hoe afhankelijk ben jij? - androidtoestel.nl

Een smartphone verslaving is een groeiend probleem. Zo kan ruim 36% moeilijk enkele uren zonder mobiel. Hoe afhankelijk ben jij van jouw apparaat en heb je misschien te maken met een smartphoneverslaving? We geven je 5 tips die écht helpen.

De negatieve effecten van smartphones

Er wordt vaak gediscussieerd over de negatieve gezondheidseffecten van smartphones. Bij veelvuldig gebruik kun je last krijgen van de bekende WhatsApp vinger, een vorm van RSI. Andere nadelige effecten zijn een zichtvermindering en meer verkeersongelukken. Daarnaast brengt overmatig smartphonegebruik een hoop stress met zich mee. In ernstige gevallen ontstaat er een smartphoneverslaving en raakt het sociale leven ontwricht.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Zo herken je een smartphoneverslaving

Een smartphoneverslaving komt even vaak bij Android– als iPhonegebruikers voor. Uit onderzoek blijkt dat ruim 36% in meer of mindere mate last heeft van een smartphone verslaving. Zes op de tien jongeren besteedt ruim 3 uur per dag aan hun telefoon. 15% is hier zelfs meer dan 6 uur per dag mee bezig. Daarnaast voelen steeds meer jongeren zich door hun ouders genegeerd. Dit komt doordat ook ouderen te veel tijd met hun smartphone doorbrengen.

Ben jij verslaafd aan je smartphone? Zo herken je dat:

  • Onrustig gevoel wanneer de telefoon niet in de buurt ligt
  • Terug naar huis gaan wanneer je erachter komt dat de smartphone nog thuis ligt
  • Continu checken of je nieuwe berichten binnen hebt
  • Denken dat de telefoon overgaat/ trilt terwijl dit niet zo is
  • Meer bezig zijn met de smartphone dan met de mensen om je heen

De gevolgen van een smartphone verslaving

Wetenschappers hebben onderzocht wat een smartphone verslaving met je doet. Zo blijkt dat steeds meer mensen bijziend worden. Dit is vooral terug te zien onder jongeren: tot het 25e jaar kan het oog in lengte groeien en bijziendheid veroorzaken.

Naast de lichamelijke aspecten zoals bijziendheid, RSI en nekklachten veroorzaakt een smartphoneverslaving vooral psychische klachten. Dit uit zich in stress en slaapproblemen. Dit laatste wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het licht dat afkomstig is van het beeldscherm. Daarnaast speelt alertheid op binnenkomende berichten een rol.

Een smartphoneverslaving gaat echter nog veel verder. De persoon in kwestie presteert slecht op het werk of op school. Het hele gezinsleven kan er onder lijden.

Afkicken van je smartphone verslaving

Gelukkig is er ook goed nieuws: het is mogelijk om af te kicken van je smartphone verslaving. Hier komen onze 5 tips:

  1. Het is ten eerste belangrijk om een smartphone als gereedschap of hulpmiddel te gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het navigeren, als zaklamp, agenda, voor bankzaken of het bestellen van eten. Gebruik de smartphone hiervoor en niet voor het continu volgen van social media.
  2. Ben je verslaafd aan social media apps, games of nieuws applicaties? Haal deze van je smartphone af! Misschien wordt je smartphone nu wel een stuk saaier: dat is net de bedoeling om van je verslaving af te komen.
  3. Schakel notificaties uit. Voor elke applicatie kun je bepalen of je hier wel of geen notificaties van wilt ontvangen. Door deze uit te schakelen, zul je merken dat je een stuk minder vaak op je telefoon kijkt. Laat alleen notificaties van oproepen en belangrijke berichten door.
  4. Kijk naar je eigen gedrag. Voel je drang om de smartphone in de hand te nemen? Vraag je dan eerst af waarom je dit wilt doen. Kijk ook eens naar anderen: hoeveel tijd besteden zij aan de smartphone? Misschien herken je wel een smartphoneverslaving bij de ander.
  5. Zoek een hobby. Nu je niet meer zoveel tijd met je smartphone doorbrengt, heb je ineens een hoop tijd over. Voorkom een nieuwe smartphoneverslaving en ga sporten, klussen of breng wat meer tijd met vrienden door.
© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ