Back to Top

Bestanden zoeken op Android - beheer je bestanden - androidtoestel.nl

Wil je bestanden zoeken op je Android smartphone? Soms leidt dit tot een flinke zoektocht. Gelukkig is er een duidelijke handleiding waarmee je bestanden snel zoekt, opent en eventueel verwijdert.

Weet waar bestanden staan opgeslagen

Veel bestanden op je smartphone vind je in verschillende mappen terug. Muziek staat in de muziek app of audiomap en foto’s vind je in de galerij terug.

Via de app bestanden vind je eigenlijk alles wat je zoekt. Bekijk hieronder hoe dit werkt.

Handleiding bestanden zoeken (Android)

Tussen de apps vind je een map ‘bestanden’. Deze map herken je aan het map icoontje. Soms staat deze map verborgen tussen andere apps of in een hoofdmap, bijvoorbeeld met de naam ‘Samsung’ (wanneer je een Samsung toestel hebt) of ‘Huawei’ (idem).

 • Open de bestanden app
 • Tik op menu (drie streepjes) om bestanden te zoeken
 • Tik op meer (3 puntjes) om op naam of datum te sorteren
 • Tik op een bestand om deze te openen

Systeembestanden Android bekijken

Systeembestanden zijn standaard niet zichtbaar. Wil je dit wel, volg dan de volgende stappen:

 • Open de bestanden app
 • Tik rechtsboven op het menu
 • Selecteer instellingen
 • Zet de schakelaar bij verborgen bestanden weergeven aan

 Je kunt nu systeembestanden bekijken. Deze herken je aan de punt voor de bestandsnaam. Let erop dat je systeembestanden niet zomaar verwijderd, Hierdoor werkt je smartphone mogelijk niet meer.

Bestanden verwijderen op Android toestellen

Heb je weinig opslagruimte beschikbaar? Zorg dan dat je regelmatig onnodige bestanden verwijdert. Bekijk eerst hoeveel opslagruimte er nog beschikbaar is. Dit kan via de bestanden app. Open deze en scrol naar onder. Tik op opslag analyse. Je ziet nu het percentage gebruikte interne opslag. Kan je opslag analyse niet vinden? Op oudere telefoons ga je naar instellingen > opslag. Eventueel maak je gebruik van een analyse app, die bekijkt hoe jouw telefoon gebruikt maakt van de opslagruimte.

Bestanden verwijderen? Open de bestanden app en tik op het bestand dat je wilt verwijderen. Tik nu op verwijderen. Zie je de optie verwijderen niet staan, tik dan op meer en vervolgens op verwijderen.

Deze bestanden mag je zeker niet verwijderen

Ruimte vrijmaken op je smartphone is handig, maar overdrijf het niet. Blijf van systeembestanden af, tenzij je weet wat je doet. Verwijderde systeembestanden leveren onverwachte resultaten op. Zo kan het zomaar zijn dat het toestel niet meer reageert en dat je alles opnieuw moet instellen. Het is daarom aan te raden om systeembestanden niet zichtbaar te maken en er al helemaal niet aan te komen.

Andere bestanden kun je probleemloos verwijderen. Wees hier wel voorzichtig mee, want misschien heb je ze later nog een keer nodig. Maak daarom altijd een back-up van de meest belangrijke bestanden of documenten. Apps verwijderen? Dit gaat via de app zelf. Voor nieuwe smartphones: tik op de app en houd dit vast. De optie ‘verwijderen’ verschijnt. Tik hierop en de app is verwijderd.

Verwijderde bestanden terughalen

Heb je per ongeluk media verwijderd? Je kunt foto’s en video’s eenvoudig terugzetten. Dit werkt alleen wanneer back-up en synchronisatie staat ingeschakeld. Hierdoor blijven verwijderde foto’s en video’s 60 dagen in de back-up staan.

 • Zo haal je foto’s en video’s vanuit de back-up schijf:
 • Open de Google foto’s app
 • Tik op het menu (drie streepjes)
 • Tik op het prullenbak icoon
 • Tik op het bestand dat je wil terugzetten
 • Houd het bestand vast totdat de optie herstellen verschijnt
 • Tik op herstellen

Vind je de verwijderde foto of video niet in de prullenbak terug? Dan is deze definitief verwijderd, waarschijnlijk is het langer dan 60 dagen geleden dat je het bestand verwijderde. Er is geen mogelijkheid om dit terug te halen.

Bestanden delen of afdrukken

Bestanden zoeken op een Android toestel is niet moeilijk, maar hoe kun je deze delen of afdrukken? Ga naar de bestanden app. Tik nu op het bestand dat je wilt delen en houd dit vast. Je krijgt nu de optie delen te zien, herkenbaar aan het deel icoon. Wanneer je hierop tikt deel je het bestand via WhatsApp, e-mail, Facebook of een andere app.

Een bestand afdrukken doe je door eerst het bestand te openen tik nu op meer opties, vaak staat het rechtsboven. Zorg dat de smartphone verbinding maakt met een draadloze printer.

Bestanden naar de computer overzetten

Sluit de smartphone met de originele usb kabel op de computer aan. Open nu de map downloads op de pc. Zoek naar bestanden op de smartphone en kopieer deze naar de computer. Op deze manier is het mogelijk om bestanden van de smartphone over te zetten naar de computer.

Beste smartphone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2020 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ