Back to Top

Welke Android smartphone kan 5G aan? - androidtoestel.nl

Een Android smartphone is altijd een goede keuze. Je maakt namelijk gebruik van een besturingssysteem met ontzettend veel mogelijkheden. Welke Android smartphone kan 5G aan? Een belangrijke vraag want het 5G netwerk heeft de toekomst. Hierbij maak je gebruik van razendsnel draadloos internet. Helaas zijn niet alle Android smartphones klaar voor 5G. Ontdek welke toestellen dit wel zijn.

Over het 5G netwerk

Wat is er zo goed aan het 5G netwerk? Dit mobiele netwerk heeft een hoge betrouwbaarheid en korte reactietijd. Dit betekent dat het dus veel sneller is dan het 4G-netwerk. Bovendien is 5G compatibel met onder andere augmented reality, Industrie 4.0 en Internet of Things. 

Hartstikke belangrijk want met Internet of Things zijn al je apparaten draadloos met elkaar verbonden. Industrie 4.0 is juist weer interessant voor bedrijven waarbij productieprocessen gedigitaliseerd worden. En augmented reality kun je genieten van live beelden waarbij realistische elementen worden toegevoegd. 5G is hier klaar voor.

Deze Android smartphones kunnen 5G aan

Wil je gebruik maken van het 5G netwerk dan is het belangrijk om voor een Android toestel te gaan die dit aankan. Helaas zijn er genoeg Android smartphones die hier niet klaar voor zijn. Simpelweg omdat de fabrikant het nog niet heeft ingebouwd. Vaak heeft dit met kosten te maken. Een 5G smartphone is over het algemeen wel wat duurder dan andere modellen die op 4G werken.

Houd er rekening mee dat in de toekomst nagenoeg alle smartphones 5G ready zijn. Ondertussen wordt alweer naar 6G gekeken, dus over enkele jaren is de situatie weer anders. Goed, voor nu zul je toch echt voor een 5G ready smartphone moeten gaan.

5G Samsung smartphones

Laten we starten met de Samsung smartphones. Dit is een van de grootste en meest bekende merken op het gebied van Android toestellen. Terecht ook want dit merk komt altijd met een goede kwaliteit. Je kunt hierbij kiezen uit een smartphone uit drie segmenten:

 • Hoog segment (vlaggenschepen)
 • Middensegment
 • Budgettoestellen

De nieuwste Samsung smartphones uit het hoge segment zijn geschikt voor het 5G netwerk. Die vanuit het middensegment hangt een beetje van het model af. Aan budget toestellen besteedt Samsung weinig aandacht. Ooit zullen deze ook allemaal 5G klaar zijn, maar de modellen tot 2021 in ieder geval niet.

De volgende Samsung smartphones zijn geschikt voor het 5G netwerk:

 • S21, S21 Plus en S21 Ultra (5G)
 • S20, S20+ en S20 Ultra
 • Note 20 en Note Ultra
 • Z Fold2
 • A32

Huawei smartphones en het 5G netwerk

Hoe zit het dan met Huawei in combinatie met het 5G netwerk? China ligt voor op de Europese markt. In 2020 zijn ze volop bezig met het 6G netwerk, dus dat belooft wat. Helaas zijn Huawei toestellen in Europa wat minder populair geworden. Dit komt door sancties die Amerika (onder leiding van president Trump) eerder heeft opgelegd.

De Huawei P40 Pro is in ieder geval geschikt voor het 5G netwerk. Andere nieuwe toestellen zijn dat ook maar worden minder verkocht.

OPPO smartphones

Het merk OPPO wordt steeds populairder, vooral vanwege de lage prijs. Budget smartphones doen het dus goed. Deze toestellen zijn compatibel met 5G:

 • Reno4 en Reno4 Pro
 • Reno4 Z
 • Find X2 en Find X2 Pro
 • Find X2 Lite

Overige Android smartphones en 5G

Natuurlijk zijn er nog meer Android smartphones die op het 5G netwerk werken. Bijvoorbeeld de OnePlus 8T, 8 Pro en Nord. Maar ook de Sony Xperia 1 II en Xperia 5 II. Daarnaast kan dit ook met de Motorola G 5G Plus. Overigens zijn er ook wat iPhones die prima op het 5G netwerk kunnen draaien. Dit zijn in ieder geval de iPhone 12 serie en hoger (dus nieuwer).

De prijs van 5G smartphones

Zoals eerder gezegd is een 5G smartphone wat duurder dan een 4G toestel. Waar zit hem dat prijsverschil? Het gaat hier om een techniek die nog vrij nieuw is. De processor moet dus worden aangepast zodat deze 5G kan ontvangen. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Duurdere processors betekent dus ook duurdere smartphones. Nu begrijp je waarom een 5G Android smartphone over het algemeen prijziger is.

Waarom je smartphone geen 5G kan vinden

Je hebt een nieuwe Android smartphone gekocht en wil gebruik maken van het 5G netwerk. Wat je ook doet, hij kan geen 5G vinden. Dit heeft te maken met de compatibiliteit met het netwerk. Een smartphone die dit niet is zal nooit en te nimmer gebruik kunnen maken van dit nieuwste netwerk.

5G icoontje bij 4G-verbinding

Sommige smartphones vertonen een 5G icoontje terwijl je verbonden bent met het 4G netwerk. Opvallend is dat het om toestellen met een Qualcomm Snapdragon 865-soc processor gaat. Deze processor vind je onder andere bij de Oppo Find X2 Pro en de OnePlus 8.

Deze smartphones ondersteunen 5G maar laten een 5G icoon zien wanneer je op het 4G-netwerk zit. Nogmaals, de fout zit in de processor. Deze fout ligt dus niet bij de provider. Het is dus aan de fabrikant om dit probleem te verhelpen. Dit gaat middels een update, hierna zou alles weer normaal moeten werken

© Copyright 2009 - 2021 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ