Back to Top

Pincode van je Android toestel vergeten? Zo krijg je weer toegang - androidtoestel.nl

Het gebeurt de besten: je vergeet je pincode van je Android toestel. Deze pincode is natuurlijk ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat anderen zomaar bij gevoelige bestanden als je foto’s en video’s kunnen komen. Maar daardoor is je toestel nu wel volledig onbruikbaar en heb je er weinig meer aan. Gelukkig kun je in sommige gevallen zelf je toestel resetten. Maar dat is niet altijd mogelijk.

Weer toegang krijgen tot je Android toestel

Tegenwoordig hebben de vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning en is het niet meer nodig om met een pincode of wachtwoord in te loggen. Maar misschien maak je toch liever gebruik van deze functies of heb je nog een oud toestel in de la liggen, waarvan je de toegangscode niet meer weet. Er zijn een aantal oplossingen voor dit probleem.

Maak eerst een back-up

We willen je in ieder geval nog en keer op het hart drukken dat het slim is als je van tevoren al een back-up hebt. De kans is namelijk groot dat je het toestel volledig moet resetten, waardoor je al je belangrijke gegevens kwijtraakt. Het toestel is namelijk volledig gewist en zal zich weer gedragen zoals deze net uit de fabriek kwam. Je hebt dus geen apps meer, al je instellingen zijn weg en hebt gen toegang meer tot foto’s en video’s. Handig als je van tevoren een back-up hebt gemaakt, want dan kun je selectief bestanden en apps terugzetten. Je moet wel elke app opnieuw instellen, omdat anders je pincode ook weer wordt teruggezet. En die wist je niet meer..

Vraag hulp van de fabrikant

Het is niet altijd nodig om meteen je smartphone te wissen. In sommige gevallen heeft de fabrikant van je Android toestel ook nog wel een paar trucjes om je toestel weer te kunnen gebruiken. Daarvoor dien je wel gebruik te maken van de helpdesk en welwillendheid van de fabrikant. Zo weten we bijvoorbeeld dat de specialisten van Samsung mogelijkheden hebben om je weer toegang te geven tot het toestel.

Je zou dus langs kunnen gaan bij de winkel waar je het toestel hebt gekocht, of telefonisch hulp vragen aan de fabrikant van het toestel. Houd wel rekening met de openingstijden. Verder moet je het aankoopbewijs nog hebben. Deze moet je meenemen naar de winkel of per e-mail opsturen naar de helpdesk. Als blijkt dat je de rechtmatige eigenaar van het toestel bent, zal de helpdesk je helpen om weer toegang te krijgen. Maar dat is niet altijd het geval als je geen bewijs van eigendom hebt. Want deze beveiligingsmaatregelen zijn er natuurlijk niet voor niets: het is niet de bedoeling dat onbevoegden zomaar toegang krijgen tot jouw gegevens.

Zelf je toestel resetten

On sommige gevallen kan de fabrikant je niet verder helpen en zit er nog maar één ding op: zelf je toestel resetten. Je dient daarvoor behoorlijk diep in de krochten van het besturingssysteem een paar handelingen uit te voeren. Want zomaar je toestel naar de fabrieksinstellingen terugzetten, zoals je gewend bent in het instellingenscherm, dat gaat niet. Daarvoor heb je immers een pincode of wachtwoord nodig, die je niet hebt.

Gelukkig kun je dit probleem in sommige gevallen omzeilen. Vooral bij de oudere toestellen is dit nog een oplossing. Ideaal dus, als je nog een oud toestel in de la hebt liggen en daar de pincode niet meer van weet. Je kunt dat oplossen door een harde reset naar fabrieksinstellingen te doen. Daarvoor dien je gebruik te maken van de zogenaamde ‘Recovery Mode’.

Daarvoor dien je eerst je smartphone uit te schakelen door de power—button vast te houden. Kies vervolgens voor ‘Uitschakelen’.

Vervolgens koppel je je telefoon aan een laptop en dien je de wachten totdat je een pop-up op je smartphone ziet, waarop staat dat het toestel wordt opgeladen.

Houd nu de bovenste volumeknop en de powerbutton tegelijkertijd ingedrukt. Laat deze los zodra je het logo van de fabrikant ziet. Bij telefoons die Android Recovery ondersteunen, kom je vanzelf in het Android Recovery-menu.

Je zit nu ‘onder de motorkap’ van het besturingssysteem en bent beland in de bootloader. Hier kun je allerlei acties uitvoeren, zoals bijvoorbeeld ‘Wipe data / factory reset’. Dit is de optie waar je gebruik van wil maken. Goed om te weten: in Android Recovery kun je geen gebruikmaken van de aanraakfunctie van je scherm. Navigeren doe je aan de hand van de volumetoetsen aan de zijkant van je toestel. Als je op deze optie staat, kun je dit vervolgens bevestigen door de aan/uitknop van je Android toestel één keer kort in te drukken.

Ten slotte krijg je nog een keer de mogelijkheid om op ‘Terugzetten op fabrieksinstellingen’ te klikken. Dit kun je wederom bevestigen door de aan/uitknop in te drukken. Vervolgens wordt je telefoon helemaal gewist. Let op: dit kan even duren. Zorg ervoor dat je voldoende batterijdekking hebt. Anders kan je toestel onherstelbaar beschadigd raken en heb je een groter probleem. Om deze reden dien je het toestel altijd aan je laptop te laten zitten tijdens het onderhoud.

Zet je bestanden (zonder instellingen) terug

Na ongeveer een kwartiertje kom je terug in het beginscherm van je toestel en zie je precies alles zoals het eruitzag toen je het toestel net gekocht hebt. Alle instellingen zijn nu weg en je kunt dus opnieuw beginnen met instellen. Heb je een back-up? Zet deze dan terug, maar selecteer alleen de bestanden en apps. De instellingen van alle apps, inclusief instellingen van je wifi en dergelijke, dien je zelf opnieuw toe te voegen. Als je de volledige back-up terugzet, wordt je pincode ook teruggezet. Doordat je deze niet meer weet, sluit je jezelf opnieuw buiten. Door alleen bestanden als foto’s, video’s en apps terug te zetten, kun je het nieuwe wachtwoord dat je zostraks hebt ingesteld, blijven gebruiken. Op deze manier heb je altijd nog toegang tot de belangrijkste bestanden en kun je je telefoon weer gebruiken. Deze truc werkt niet op alle smartphones. Op nieuwere toestellen is de beveiliging vaak uitgebreid, waardoor je niet anders kunt dan hulp vragen van de fabrikant. Soms kun je aan de hand van je Googleaccount het toestel alsnog op afstand wissen.

© Copyright 2009 - 2025 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ