Back to Top

Android gegevens overzetten naar nieuwe Android telefoon - androidtoestel.nl

Je Android gegevens naar een nieuwe Android telefoon overzetten? Wij geven je in dit artikel goede uitleg hierover... Hoera, je hebt eindelijk een nieuwe Android smartphone gekocht. Je oude telefoon was nu wel echt aan vervanging toe. Om snel weer verder te kunnen, wil je je gegevens van je oude smartphone overzetten op je nieuwe smartphone. Zo hoef je alle apps niet meer met de hand te downloaden uit Google Play Store. Bovendien kan het een behoorlijk tijdrovende klus zijn om al die contacten weer opnieuw toe te voegen. Er zijn een paar handige manieren om snel je data weer over te kunnen zetten.

Hoe zet je je data over op een nieuwe smartphone?

Heb je een nieuwe smartphone gekocht? Dan is vaak het eerste wat je wilt doen, je nieuwe speeltje aanzetten en deze gebruiken. Maar het is beter om er nog even mee te wachten, want het beste kun je eerst op je oude smartphone een paar goede back-ups maken. Dat duurt even, maar je bent daardoor uiteindelijk minder tijd kwijt. Je hoeft namelijk maar weinig apps weer terug te downloaden of contacten met de hand toe te voegen als je een goede reservekopie hebt gemaakt. Voor ieder onderdeel op je Android smartphone is een aparte manier om een back-up te maken.

Contacten

Een Android smartphone is tegenwoordig meer een zakcomputer dan een telefoon. Maar toch wil je wel graag met je nieuwe smartphone kunnen bellen. Je zit er dan ook niet op te wachten om al die contacten weer met de hand toe te moeten voegen. In de meeste gevallen sla je je contacten op middels je simkaart. Dan hoef je alleen de simkaart in je nieuwe toestel te plaatsen en komen je contacten weer tevoorschijn.

Maar wat als op je oude smartphone een ander model simkaart zit dan op je nieuwe smartphone? Of als je je gegevens hebt geplaatst op de smartphone zelf in plaats van de simkaart? In zo’n geval kun je daarvoor het best je contacten kopiëren naar je Google account. Dat werkt op deze manier:

  • Ga naar je Contacten-app;
  • Tik op de drie puntjes rechtsboven;
  • Kies voor ‘importeren / exporten’;
  • Klik op ‘contacten kopiëren naar Google account’;

De gegevens worden nu op je Google account opgeslagen, zodat je deze gemakkelijk weer kunt importeren op je nieuwe smartphone. Dit werkt ook als je je contacten hebt opgeslagen op je SD-kaartje.

Whatsapp overzetten

Voordat je op WhatsApp inlogt op je nieuwe smartphone, kun je het best op je oude Android smartphone nog even een back-up maken van WhatsApp. Op die manier kun je al je chats, media en contacten op WhatsApp kopiëren naar je nieuwe smartphone. Zo ben je nooit meer een berichtje kwijt en kun je meteen weer verder appen met waar je gebleven bent.

De gegevens van WhatsApp worden vaak standaard naar je Google-account geschreven. Toch kom je er bij het instellen van je nieuwe aanwinst al snel achter dat de back-up van afgelopen nacht is. Daardoor ben je wat chats of foto’s kwijt op je nieuwe toestel. Om dat te voorkomen, kun je het best eerst een back-up van je WahtsApp maken, voordat je deze gaat gebruiken op je nieuwe toestel. Maak eerst de back-up en log pas daarna in op WhatsApp op je nieuwe toestel. Je kunt namelijk maar op één telefoon tegelijkertijd actief zijn op het chatplatform.

Om de data veilig te stellen, kun je het best de volgende handelingen uitvoeren:

  • Ga naar ‘Instellingen’ binnen WhatsApp;
  • Klik op ‘Chats’;
  • Kies voor ‘Chat back-up’;
  • Klik op ‘back-up maken’;

De back-up wordt nu gemaakt. Het kan best wel even duren totdat al je gegevens zijn geback-upt. Zeker als je een tragere Wifi-verbinding hebt kan het wel even duren. De gegevens van WhatsApp worden opgeslagen op je Google Account. Als je dan weer inlogt op je nieuwe smartphone, krijg je meteen de vraag of je je meest recente back-up wilt terugzetten. Daardoor zie je al je recente chats meteen weer terug en ben je geen belangrijke gegevens kwijt. Let wel: het terug downloaden van grotere bestanden zoals foto’s en video’s kan even duren.

Andere gegevens in één keer terugzetten

Als je je contacten en WhatsApp-verkeer hebt veilig gesteld, hoef je de rest van de gegevens niet meer apart over te zetten. Je kunt al je apps, foto’s, bestanden en andere gegevens in één keer overzetten naar je nieuwe smartphone. Daarvoor heb je wel een Google account nodig. Meestal worden de gegevens al automatisch overgezet wanneer je voor het eerst inlogt op je nieuwe smartphone. Maar het kan voorkomen dat er iets niet helemaal goed is gegaan en je daardoor bepaalde gegevens mist. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe back-up op je oude smartphone te maken. Deze zet je dan weer eenvoudig terug op je nieuwe smartphone.

Daarvoor hoef je maar weinig zelf te doen: Google heeft een slim systeem waarmee je eenvoudig een back-up maakt in een paar handige stappen. Dat werkt zo:

  • Open de app van Google Drive op je oude toestel;
  • Ga naar de instellingen van Google Drive door op de 3 steepjes linksboven op het scherm te klikken;
  • Kies voor ‘instellingen’;
  • Je ziet nu de opslag staan. Daaronder staat ‘automatische back-up voor apps’;
  • Klik op de optie: ‘Back-up maken en resetten’;
  • Maak een back-up door op de blauwe knop ‘nu back-up maken’ te tikken.

Het moment is daar, pak je nieuwe smartphone er maar bij en voeg je eigen Google account toe. Meestal kun je deze al toevoegen in het startscherm als je je smartphone voor het eerst hebt aangezet. Lukt dat niet? Dan kun je dat zelf doen bij de instellingen-app van je nieuwe toestel.

  • Ga naar de instellingen van je nieuwe smartphone;
  • Tik op ‘Account toevoegen’;
  • Kies in het keuzemenu voor ‘Google’;
  • Log in met hetzelfde account als waarmee je was ingelogd op je oude toestel;
  • Je wordt nu terugverwezen naar het Accounts-scherm;
  • Ga naar ‘Accountsynchronisatie’;
  • Tik op je account waarmee je bent hebt ingelogd;

Nu zie je een scherm van alle bestanden en gegevens waarvan je net een back-up maakte. Tik op het balletje om de onderdelen die je wilt terugzetten in te schakelen. Daarna gaat je Android smartphone meteen voor je aan de slag.

Wacht heel even totdat de synchronisatie klaar is. Daarna staan al je gegevens op je oude en nieuwe smartphone.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ