Back to Top

Huawei met Google Play: zo installeer je dit - androidtoestel.nl

Heb je een Huawei smartphone of van plan er een aan te schaffen? In het voorjaar van 2019 werd Google gedwongen om hun activiteiten met het bedrijf Huawei stil te leggen. In 2020 is die samenwerking verbroken. Nieuwe Huawei smartphones bevatten standaard geen Google diensten. Wil je toch een Huawei met Google Play? Dan moet je dit zelf installeren.

Waarom Google niet meer met Huawei samenwerkt

De Amerikaanse minister van handel heeft Huawei op een lijst van bedrijven gezet die wordt aangemerkt als ‘mogelijk de nationale veiligheid in gevaar brengend’. Ook in het Verenigd koninkrijk wordt Huawei geweerd, dit gebeurt onder druk van de Amerikaanse president (Trump). Overigens hoeft deze ban niet voor altijd te zijn. Wanneer Trump niet herkozen wordt kan een volgende president Huawei weer toelaten.

Waarom ligt Huawei onder vuur?

De Amerikaanse autoriteiten heeft Huawei beschuldigd van betrokkenheid bij Chinese spionage. Dit heeft ertoe geleid dat Huawei toestellen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk niet meer bruikbaar zijn. Vooralsnog zijn Huawei smartphones in Nederland nog gewoon te gebruiken.

Huawei met Google Play

Al dat geboycot heeft ertoe geleid dat nieuwe Huawei smartphones niet meer worden geleverd met Google services. Dit betekent dat er ook geen Google Play op je nieuwste toestel aanwezig is. Jammer want zo kun je ook geen nieuwe applicaties downloaden.

Wil je toch een Huawei met Google Play? Dat is nog steeds mogelijk, je moet het wel zelf installeren en gebruiksklaar maken. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Toegang tot Google Play Services

Onderstaande methode zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van Google Play Services. Het is dus niet zo dat je de Google Play Store rechtstreeks op je smartphone installeert. Je moet hier namelijk een omweg voor gebruiken.

Google Play via Chat Partner

De makkelijkste manier is door gebruik te maken van de app Chat Partner. Deze app download je via deze link. Houd er rekening mee dat je een waarschuwing oftewel melding krijgt: het gaat hier om een applicatie van onbekende bron. Je moet toestaan dat je Huawei apps van derden installeert.

Download de app en start deze op. Je krijgt dan de melding Detect Device. Selecteer dat en kies voor Repair Now. Hierna moet je op activeren tikken. De app installeert alles en je Huawei smartphone start opnieuw op. Gebeurt dit niet automatisch dan moet je dit even handmatig doen. Na het opnieuw opstarten heb je toegang tot de Google Play Services.

Mocht je dit prettig vinden dan kun je de Chat Partner app weer verwijderen. Zelfs wanneer deze verwijderd is kun je gewoon gebruikmaken van de Google Play Services.

Google apps op een Huawei smartphone installeren

Werkt bovenstaande methode niet? Regelmatig duiken er nieuwe handleidingen op voor het installeren van Google apps op een Huawei smartphone. Helaas werken deze methoden vaak tijdelijk of helemaal niet.

Alternatief voor Google Play

Al vanaf 2018 geeft Huawei een alternatief voor de Google Play Services mee. Dit is de App Gallery die je op alle Huawei smartphones vanaf 2018 tegenkomt. In principe werkt de App Gallery bijna hetzelfde als de Google Play Store. Enig nadeel is dat er veel populaire apps in deze store ontbreken. Dit zijn onder andere WhatsApp, Instagram en Facebook.

Met de tool AppSuche is het mogelijk om WhatsApp, Facebook en Instagram toch op je Huawei smartphone te installeren. Houd er rekening mee dat deze tool in de toekomst misschien niet meer werkt.

Wat is een Huawei nog waard?

Nu dat Huawei niet meer standaard met Google apps en de Google Play Store wordt geleverd is het merk voor velen minder interessant. Dit leidt ertoe dat andere merken populairder worden, bijvoorbeeld Xiaomi of Oppo. Ook Samsung en iPhone doen het natuurlijk nog hartstikke goed.

Bedenk echter dat de beperkingen tegenover Huawei in de toekomst kunnen worden opgeheven. Ben je op dit moment toe aan de nieuwe smartphone en ga je voor Huawei? Bekijk dan eerst hoe het met de beperkingen zit. Mochten deze zijn opgeheven dan zijn alle toestellen na deze opheffing weer voorzien van Google Play Services.

© Copyright 2009 - 2020 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ