Back to Top

Waarom je over zou moeten stappen op sim only - androidtoestel.nl

Een telefoonabonnement met mobiele telefoon is vaak erg populair. Bij zo’n abonnement krijg je niet alleen een simkaart, maar mag je ook meteen een nieuwe smartphone uitzoeken. Toch betaal je uiteindelijk middels het abonnement zelf voor de smartphone en ben je veel duurder uit dan als je kiest voor een maandelijks opzegbare sim only. Bovendien heeft de keuze voor een abonnement met toestel ook gevolgen voor toekomstige leningen, terwijl je met sim only alle vrijheid hebt en leningen niet beïnvloed worden.

De voordelen van sim only

Bij een sim only abonnement krijg je alleen een simkaart toegestuurd. De smartphone dien je zelf te regelen. Dat is handig als je huidige toestel nog volledig voldoet, of als je ergens zelf een goedkoop toestel kunt regelen. Een sim only is dus een abonnement zonder toestel. Maar doordat je niet hoeft te betalen voor het toestel, is het mogelijk veel goedkoper meer MB’s of een grotere belbundel af te sluiten. Meer dan de helft van de Nederlanders is inmiddels al over op zo’n abonnement. Maar waarom eigenlijk?

Veel goedkoper

Zonder smartphone is een sim only abonnement veel goedkoper. Je betaalt immers alleen voor het abonnement en hoeft niet meer af te lossen op het toestel. Het toestel kun je zelf goedkoper aanschaffen, of als je huidige toestel nog voldoet, deze gebruiken. Dat betekent dat je dus alleen maar betaalt voor de bel- en sms-bundel en de databundel. Een abonnement heb je al vanaf een tientje per maand. Dat terwijl een abonnement met een nieuwe iPhone al snel vier keer zoveel kost per maand.

Meer vrijheid

Bij een mobiel abonnement zit je vaak vast aan een langere contractduur. Zo is het heel gangbaar dat je twee jaar aan een abonnement gebonden bent om de mobiele telefoon af te betalen. Bij een sim only (en maandelijks opzegbaar) abonnement heb je veel meer vrijheid; je mag van provider wisselen wanneer je maar wilt. Zo is een sim only maandelijks opzegbaar, of kies je voor meer korting en een langere contractduur. Je smartphone heb je zelf gekocht en is dus altijd van jou. Je hoeft hem niet af te betalen. De simkaart verwissel je van je oude naar je nieuwe smartphone en je kunt weer verder met waar je gebleven was. Daardoor heb je dus uiteindelijk meer vrijheid.

Erg flexibel

Het voordeel van een sim only abonnement maandelijks opzegbaar is ook dat het abonnement veel flexibeler is. Bij mobiele abonnementen met smartphone zijn de bundels vaak van tevoren samengesteld. Je kunt deze bij de meeste sim only providers volledig zelf samenstellen en zelfs iedere maand aanpassen. Heb je veel gesprekken, dan kies je voor volgende maand voor onbeperkt bellen. Gebruik je altijd 4G of 5G? Dan kun je het best kiezen voor een bundel met onbeperkt internet.

Maar ga je bijvoorbeeld op vakantie of heb je de smartphone tijdelijk minder vaak nodig? Dan kun je je belbundel voor volgende maand gemakkelijk weer verlagen. Een verhoging van de bundel gaat meteen in, zodat je niet voor hoge kosten komt te staan. Het verlagen van een bundel kan alleen voor de maand erop. Sommige providers bieden deze mogelijkheid alleen als je een maandelijks opzegbaar abonnement hebt, of het contract hebt uitgediend.

Geen BKR-registratie meer

Ten slotte hoef je bij een sim only abonnement je geen zorgen te maken over eventuele registraties bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Als je namelijk een mobiel abonnement met een waarde van meer dan 250 euro afsluit, wordt dit abonnement als lening geregistreerd bij het BKR.

Daardoor kan je maximale hypotheek uiteindelijk lager uitvallen. Zo’n registratie blijft vijf jaar lang in het systeem staan. Daarom kun je beter kiezen voor een sim only abonnement. Je moet dan zelf voor de mobiele telefoon zorgen en wordt daarom niet geregistreerd. Je hoeft immers geen smartphone af te betalen. Als je een duurdere smartphone kiest bij een abonnement, is de kans groot dat je tot wel duizenden euro’s minder kan lenen bij bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag.

© Copyright 2009 - 2022 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ