Back to Top

Het Android geheugen uitbreiden - androidtoestel.nl

Het geheugen van je Android smartphone uitbreiden? Bekijk en lees in dit artikel hoe je het interne geheugen groter maakt!

Moderne smartphones hebben een flinke capaciteit aan geheugen. In theorie heb je hier voldoende aan. Toch kan het zijn dat je net wat tekort komt of een toestel met minder opslagcapaciteit hebt.

Smartphone met intern geheugen

Een smartphone is vergelijkbaar met een minicomputer. Er zijn een processor, werkgeheugen en opslaggeheugen beschikbaar. Het intern geheugen oftewel de opslag wordt voor verschillende zaken gebruikt. Hier staan al je applicaties op. Ook je afbeeldingen, video’s en audio staan op het interne geheugen.

Daarnaast maak je smartphone gebruik van het werkgeheugen. Dit gedeelte ondersteunt de processor tijdens belangrijke taken. Vroeg of laat raakt het werkgeheugen vol. Helaas kun je het werkgeheugen op een smartphone niet uitbreiden maar je kunt het wel opschonen.

Android geheugen uitbreiden middels een SD-kaart

Een moderne smartphone beschikt over aardig wat opslagcapaciteit. Bijvoorbeeld de Samsung S21 die geleverd wordt met 128 of 256 GB. Bij de Samsung S10+ kun je zelfs kiezen voor 512 GB of 1 TB. Dat is ontzettend veel. In de praktijk komt het weinig voor dat je het Androidgeheugen bij dit soort toestellen moet uitbreiden.

Goedkopere toestellen hebben minder opslagcapaciteit. Bijvoorbeeld 32 of 64 GB. Bij de meeste toestellen kun je het Android geheugen uitbreiden middels een SD kaart. Deze SD kaart schuif je via een speciale lade in het toestel. Vaak moeten de lade openen middels een speciaal pinnetje.

Let op want sommige toestellen ondersteunen twee simkaarten. De tweede SIM-kaart gaat dan in het gedeelte waar een SD-kaart inpast. In dit geval zou je dus geen SD-kaart meer kunnen gebruiken. Heb je een Apple iPhone? Het geheugen is dan niet uitbreidbaar.

Apps overzetten naar de SD-kaart

Heb je veel applicaties geïnstalleerd dan kan het geheugen snel volraken. Gelukkig is het mogelijk om applicaties naar je SD-kaart te verhuizen. Houd er rekening mee dat dit niet met alle applicaties kan. Zo kun je de standaard Google apps niet verplaatsen.

Stop de SD-kaart in je smartphone. Je toestel vraagt nu hoe je de SD-kaart wil gebruiken. Geef aan dat je hem als interne opslag wil inzetten. Hierop wordt de kaart geformatteerd. Alles wat je voortaan opslaat of installeert komt op de SD-kaart te staan.

Daarnaast kun je huidige apps naar de SD-kaart verplaatsen. Ga hiervoor naar de instellingen app. Scrol naar beneden totdat je de optie Apps ziet staan. Tik nu op de app die je wil verplaatsen. Selecteer het gedeelte Opslagruimte, Opslag en kies dan voor Wijzigen. Tik nu op de SD-kaart: de app wordt hier naartoe verplaatst. Zie je deze optie niet staan? Dan is het niet mogelijk om de applicatie naar de SD-kaart over te brengen.

Het werkgeheugen uitbreiden

De Android smartphone wordt geleverd met een standaard werkgeheugen. Oudere smartphones hebben een werkgeheugen van 1 GB of lager. De nieuwste modellen beschikken over een werkgeheugen van 4 GB of meer. In sommige gevallen kan dit zelfs 16 GB bedragen. Met een groter werkgeheugen kan de processor efficiënter werken. Ook merk je dat apps wat sneller reageren.

Wil je het werkgeheugen van je Android smartphone uitbreiden? Helaas is dit niet mogelijk. Het aantal werkgeheugen is vooraf bepaald, dit kun je achteraf niet uitbreiden. Bij een desktop PC of laptop kan dit wel, dat is ook het verschil met een smartphone.

Werkgeheugen opschonen

Wat je wel kan doen is het werkgeheugen opschonen. Hiermee wordt je systeem weer een stuk sneller.

Het is belangrijk om het cachegeheugen leeg te halen. Dit is een onderdeel van het geheugen waar data tijdelijk bewaard wordt. Denk hierbij aan URL’s van websites, linkjes en afbeeldingen. Dankzij het cachegeheugen kan je smartphone data sneller ophalen. Aan de andere kant zorgt een vol cachegeheugen ervoor dat het toestel trager reageert.

Je maakt het cachegeheugen leeg door op het multitaskingicoontje te klikken. Dit is in veel gevallen het icoontje helemaal onderaan je scherm.  Je herkent het icoontje door drie verticale streepjes, maar het kan er ook net wat anders uitzien. Door op dit icoontje te klikken zie je alle apps die op de achtergrond aanstaan. Kies vervolgens voor ‘alle sluiten’ of veeg de apps weg.

Hoe kan ik zien wat er op mijn SD kaart staat?

Het Android geheugen uitbreiden is praktisch, maar soms weet je niet meer wat er allemaal op je SD kaart staat. Allereerst is het praktisch om te weten hoeveel beschikbare ruimte er nog is. Open op je smartphone de instellingen. Ga naar het gedeelte interne opslag. Kun je dit niet vinden, gebruik dan de zoekfunctie op je smartphone. Typ gewoon het woord Opslag in en je gaat vanzelf naar de interne opslag.

Je ziet nu hoeveel procent je kan de interne opslag hebt verbruikt. Is interne geheugen bijna vol dan kun je het beste wat zaken naar de SD-kaart verplaatsen. De vraag is hoeveel ruimte er nog op die SD-kaart beschikbaar is. Ook dit kun je zelf controleren. Ga op dezelfde manier naar het onderdeel Opslag. Zit er een SD-kaart in je smartphone dan zie je deze ertussen staan.

Lukt deze methode niet dan kun je de smartphone ook op een computer aansluiten. Via de computer bekijk je wat er allemaal op de SD-kaart staat. Ook is het mogelijk om dingen van de SD-kaart af te halen. Je kunt iets naar je computer kopiëren maar ook zaken verwijderen.

Geheugen telefoon vol: dit kun je het beste doen

Zit je smartphone helemaal vol dan doorloop je de volgende stappen:

  • Maak het cachegeheugen leeg (zie hierboven)
  • Creëer een back-up van je foto’s, video’s en audio
  • Verplaats alles naar de SD-kaart
  • Verwijder apps die je niet meer gebruikt
  • Maak de WhatsApp map in je galerij leeg

Verwijder overbodige berichten op WhatsApp, Telegram of andere berichtendiensten, hiermee bespaar je een hoop ruimte.

Als laatste kun je nog systeem logbestanden verwijderen. Dit kan helaas niet bij alle toestellen. Toets op je telefoon de combinatie *#9900# in. Kies vervolgens voor ‘Delete Dumpstate/Logcat’. Start als laatste je smartphone opnieuw op. Als het goed is werkt het toestel nu weer een stuk sneller.

© Copyright 2009 - 2025 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ