Back to Top

Dit moet je weten over veel apps op je Android - androidtoestel.nl

Android toestellen worden steeds geavanceerder. Fabrikanten voegen in de strijd om de consument steeds meer voordelen toe. Zoals bijvoorbeeld meer opslaggeheugen, zodat je meer apps en foto’s op je toestel kwijt kunt. Of meer werkgeheugen (‘RAM-geheugen’), zodat je meer apps tegelijk kan gebruiken.

Fabrikanten bieden inmiddels smartphones tot wel 12 GB geheugen en 1TB opslaggeheugen aan. Onlangs deed Samsung dat nog, met de speciale editie voor het vieren van het tienjarig jubileum van Samsung op de smartphonemarkt. Maar voor iedereen die een minder nieuwe Android telefoon heeft en toch veel apps wil gebruiken, hebben we nog wel wat tips.

Over apps en Android

De meeste Android-apps zijn iets groter. Dat komt vooral doordat bepaalde modules in de app worden meegeleverd bij installatie. Die modules zie je niet tussen je apps staan, maar werken enkel binnen de geïnstalleerde app zelf.. Dat heeft een voordeel; je hoeft niet meer allerlei extra modules te downloaden en te installeren om de app goed te laten werken. Wil je radio luisteren met TuneIn, dan kan dit gewoon. Je hebt geen XiiaLive of VLC nodig om de app te laten werken.

Dat is een voordeel in het gemak, maar het betekent wel dat sommige apps vrij groot worden. Zo heeft Facebook al meerdere keren kritiek gekregen op de apps van Facebook, Instagram en WhatsApp. Dergelijke apps zijn met een grootte van 80 MB vrij zwaar. Facebook probeert daarom de apps kleiner te houden. Als je een smartphone zonder al te veel opslaggeheugen hebt, kun je al snel te weinig opslaggeheugen hebben en moet je keuzes maken. Maar ook het werkgeheugen (RAM) en de batterijduur is niet oneindig.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Veel apps op je Android toestel

Als je nooit je apps sluit, heb je een gerede kans dat de batterijduur van het toestel lager is dan je verwacht. Bovendien kunnen toestellen met minder werkgeheugen aanzienlijk trager worden. Fabrikanten beloven daarom steeds meer werkgeheugen, zodat je meer apps tegelijkertijd open kan houden. Het geheugenmanagement van Android wordt iedere update weer verbeterd. Daardoor kun je steeds meer apps, in combinatie met meer geheugen, open houden.

Er spelen dus twee factoren een rol: het opslaggeheugen (“hoeveel apps kan ik kwijt op mijn smartphone”) en het werkgeheugen: (“hoeveel apps kan ik tegelijk gebruiken?”’). Wanneer je veel apps tegelijk open hebt, merk je dat aan alles: minder opslagruimte, een tragere smartphone en een verminderde batterijduur.

Functies van apps

Apps worden vaak zo geprogrammeerd, dat je voor veel zaken toestemming moet geven. De laatste Android-updates zijn zo ontworpen, dat gebruikers steeds meer toestemming moeten geven voor het gebruik van systeemfuncties. Bij gebruik van de Kaarten-app is het vrij logisch dat je je locatie moet delen. Anders weet de app niet waar je bent. Wanneer je kiest voor een andere app waarbij het niet logisch is te weten waar je je nu bevindt, kun je locatiedeling beter uitzetten. Het voortdurend tracken van de locatie kan er namelijk voor zorgen dat je batterij sneller leeg loopt.

Met het oog op privacy kun je ook beter nadenken of je iedere app wel toegang tot je contactenboek wilt geven. Daarnaast zijn er functies die voortdurend op de achtergrond verversen, waardoor de batterijduur verder afneemt.

Verversen op de achtergrond

Ben je iemand die op zoek is naar een nieuwe liefde, dan heb je waarschijnlijk wat datingapps op je telefoon. Ook apps als Telegram, Viber en WhatsApp worden gezien als must have apps, aldus app.nl. Dergelijke apps zitten tjokvol met functies, zodat je altijd bereikbaar bent. Datingapps als Badoo en Tinder tracken voortdurend je locatie. Bij apps als Happn krijg je zelfs een melding als je iemand tegen het lijf bent gelopen op straat. Dergelijke apps verversen voortdurend op de achtergrond, waardoor je uiteindelijk in moet leveren op batterijduur.

Apps sluiten is daarom een beter idee. Door een app te sluiten in plaats van op de achtergrond aan te laten staan, maak je meer geheugen vrij. Zo blijft je smartphone een stuk sneller. Een ander bijkomend voordeel is dat apps die helemaal zijn afgesloten, geen functies meer kunnen aanroepen.

Apps sluiten

Een app sluiten op Android is niet ingewikkeld. Druk twee keer op de homeknop en het appoverzicht verschijnt. Bij sommige toestellen heb je een aparte knop op je telefoon met een aantal vierkantjes. Deze laat je dan het appoverzicht zien. Eenmaal alle apps op een rijtje, kun je naar boven swipen om een app af te sluiten. Wanneer de app volledig is afgesloten, zul je merken dat je smartphone steeds sneller wordt en de batterij langer meegaat.

We raden dan ook aan apps af te sluiten en niet te veel apps open te laten staan. Op die manier gaat ook je oudere Android-toestel nog een tijdje langer mee!

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ