Back to Top

Zo maak je een screenshot (schermafbeelding) op je Motorola smartphone - androidtoestel.nl

Niets zo handig als een screenshot of schermafbeelding. Hiermee leg je namelijk vast wat er op jouw scherm zichtbaar is. Benieuwd hoe je een schermafbeelding maakt? In dit artikel lees je hoe je een afdruk of screenshot van je Motorola scherm maakt.

Dit is een screenshot (schermafbeelding)

Het heeft verschillende benamingen: screenshot, schermafbeelding of afdruk. Sommigen noemen het zelfs een printscreen, hoewel het hier eigenlijk om een afdruk van een pc-beeldscherm gaat. Wat kun je met een screenshot? Met deze afbeelding van je scherm verduidelijk je wat je eigenlijk bedoeld. Handig om met vrienden te delen of om op social media te tonen.

Screenshots bewerk je eenvoudig vanuit de galerij van je toestel. Schrijf of tekenen er iets bij of snijd de afdruk tot het gewenste formaat.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Een screenshot met je Motorola smartphone maken

Hoe doe je dat nou, een screenshot met je Motorola smartphone maken? Bedenk dat er veel verschillende soorten Motorola smartphones zijn hier. Hierdoor werkt het maken van een schermafbeelding soms net iets anders. Probeer het altijd via de eerste methode: dit werkt op alle toestellen. Afhankelijk van het model zijn er echter nog veel meer methoden Laten we snel beginnen met de allereerste methode.

Zo maak je een schermafbeelding (Motorola)

Ga aan de slag en maak je (en allereerste) screenshot:

  • Druk de volume- en powerknop tegelijkertijd in
  • Houd vast totdat het scherm kort flitst

Je hebt nu een screenshot van je scherm gemaakt. De afbeelding is zichtbaar in je galerij. Kies hiervoor de map screenshots. Vaak zal na het maken van de afdruk een miniatuurvenster in beeld verschijnen. Tik je hierop, dan opent de net gemaakte screenshot zich. Kun je gelijk even bekijken of je tevreden bent.

Bovenstaande methode werkt op nagenoeg alle toestellen.

Methode twee: drie vingers (Moto acties)

Via Moto acties (Motorola Moto serie) maak je heel eenvoudig een screenshot. Dit doe je door met drie vingers op het scherm te drukken. Vervolgens maakt je toestel een afdruk van het scherm. Deze afdruk is terug te vinden in de map screenshots (galerij). Let erop dat deze methode niet op alle toestellen werkt. Het is even een kwestie van uitproberen.

Screenshot via de aan/ uit knop

Op sommige Motorola toestellen maak je een screenshot via de aan/ uitknop:

  • Open het scherm waarvan je een screenshot wilt maken
  • Houd de aan/ uit knop ingedrukt
  • Tik op screenshot

Of deze methode werkt, hangt van je Androidversie (besturingssysteem) af. Houd je de aan/ uit knop ingedrukt en zie je de optie screenshot niet staan? Dan werkt deze methode niet op jouw toestel. Misschien na een Android update wel, maar dat is nog even afwachten.

Schermafbeelding bewerken en versturen

Je hebt met je Motorola smartphone een schermafbeelding gemaakt. Wist je dat je deze heel eenvoudig kunt bewerken? Dit is handig om nog meer informatie toe te voegen. Bijvoorbeeld een tekst of een bepaald gedeelte van de afbeelding omcirkelen. Open de screenshot vanuit de galerij van je toestel. Tik nu op het menu (3 puntjes). Kies voor bewerken.

Voeg een tekst, zelfgemaakte tekening of afbeelding toe. Snijd de schermafbeelding desgewenst bij. Zo kun je bepaalde delen van de screenshot achterwege laten.

Delen van een screenshot doe je heel eenvoudig via het deel icoontje. Tik hierop en kies uit één van de verschillende deelmethodes. Zo kun je een screenshot versturen via e-mail, WhatsApp, op Facebook delen of misschien wel via sms (mms).

Motorola schermafbeelding maken lukt niet

Je wilt een schermafbeelding maken maar dit lukt niet. Wat gaat er mis? Je zult zien dat het geopende scherm of de app zich afsluit. Dit komt omdat je de knoppen niet tegelijkertijd indrukt. Druk je namelijk als eerste op de powerknop, dan kan het dat je toestel in slaapstand gaat. Druk je per ongeluk op de homeknop, dan verdwijnt het geopende scherm. Je moet dus wel de stappen goed doorlopen.

Lukt het nog steeds niet om een schermafbeelding van je Motorola apparaat te maken? Kijk dan ook even naar de status van de batterij. Is de accu bijna leeg, dan werkt een screenshot maken niet. Je toestel gaat dan namelijk in de bespaarmodus. Sluit de Motorola smartphone op een oplader aan. Probeer vervolgens opnieuw een schermafbeelding te maken.

Zorg ook altijd voor het nieuwste besturingssysteem of belangrijke beveiligingsupdates.

Kom je er nog steeds niet uit, neem dan contact met de provider of leverancier van je toestel op. Soms is reparatie nodig, bijvoorbeeld wanneer een van de knoppen niet meer reageert.

Beste smartphone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2019 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ