Back to Top

Verschil tussen Huawei P en Y: dit zijn de verschillen - androidtoestel.nl

Het verschil tussen Huawei P en Y is best wel groot. Het gaat hier namelijk om twee verschillende series met elk hun specifieke eigenschappen. Ontdek de belangrijkste verschillen en welk toestel toch beter bij jou past.

P-serie en Y-serie van Huawei

Toestellen uit de P-serie behoren tot de high end Android smartphones. Dit zijn ook wel de vlaggenschepen van dit merk. De Huawei Y-serie bevat budget toestellen, wat ook terug te zien is aan de specificaties.

Het grootste verschil tussen Huawei P en Y zit hem in de behuizing, camera's en de prestaties van de processor. Laten we eens twee toestellen met elkaar vergelijken, dan krijg je een beter beeld van de P- en de Y- serie.

Twee Huawei smartphones uit 2019

We nemen de Huawei P30 Pro (maart 2019) en de Huawei Y9 Prime (augustus 2019) erbij. Dit zijn twee toestellen die wat beter zijn dan de vergelijkbare modellen. Weet je wat direct opvalt? De behuizing. De P30 Pro heeft een aluminium behuizing en de Y9 Prime een plastic behuizing.

Dit zie je niet alleen bij deze modellen maar bij alle toestellen uit de P- of Y- serie terug. Een plastic behuizing voelt niet alleen goedkoop eraan, ook biedt dit veel minder bescherming. Wanneer je met het toestel ergens tegenaan stoot of het laat vallen is de kans groot dat de behuizing beschadiging oploopt. Dit zal bij een toestel uit de P- serie niet zo snel voorkomen. Bovendien is de P30 Pro ook nog eens waterdicht, dit kun je van een kunststof behuizing niet verwachten.

Verschil in scherm (display)

De schermgrootte doet er niet toe, dit is een persoonlijke keuze. Wel is er een verschil tussen Huawei P en Y wanneer het op schermkwaliteit aankomt. Zo heeft de Huawei P30 Pro een oled-scherm met een pixeldichtheid van 398 ppi. Bij de Y9 Prime is gekozen voor een IPS LCD scherm met een pixeldichtheid van 391 ppi. Je ziet dat de pixeldichtheid niet veel verschilt, maar een oled of LCD scherm maakt wel degelijk verschil uit. Oled ziet er veel beter uit, heldere kleuren en beelden die tot leven lijkt te komen.

Toestellen uit de P- serie hebben vaak een glazen achterkant. Hierdoor kan je het toestel draadloos opladen. De Y- modellen hebben dit niet. Doordat er gebruik is gemaakt van budget onderdelen is de techniek voor draadloos opladen niet aanwezig.

Dit moet je weten over de processor

De processor is onmisbaar in een smartphone: deze bepaalt hoe snel en effectief het toestel werkt. Bij de P30 Pro vind je een Hisilicon Kirin 980 processor met 6 of 8 GB ram-geheugen. Ook de Y9 prime is voorzien van een Hisilicon Kirin processor, alleen dit keer het model 710F met 4GB werkgeheugen.

Hoe presteren deze toestellen? In de Basemark test scoort de P30 Pro ontzettend goed terwijl de Y9 Prime ver achterblijft. Vergelijk dit met andere toestellen uit deze series: P- modellen werken zeer goed en Y- modellen doen het minder. Op de eindstreep betekent dit dat de P- toestellen geschikt zijn voor dagelijks gebruik, fotograferen, het afspelen van video’s en gaming. Met een toestel uit de Y- serie gaat dit allemaal wat minder makkelijk.

Camera’s voor en achter

Weet je dat Huawei smartphones uit de P serie ontzettend goede camera’s hebben? De P30 Pro heeft een quad hoofdcamera (4 lenzen). Dit zijn onder andere een telelens, groothoeklens en een TOF 3D camera. Uiteraard voorzien van 5x optische zoom. Het gaat hier om Leica lenzen, met de kwaliteit zit het dus wel goed. De selfiecamera heeft een enkele lens maar wel van een hoge resolutie.

De nieuwere toestellen uit de Y- serie mogen er ook wezen. Zo is de Y9 Prime voorzien van een triple hoofdcamera met dieptesensor. De resolutie van de lenzen ligt wel een stuk lager. Bovendien gaat het hier niet om Leica lenzen, waardoor de kwaliteit toch minder is. Opvallend is dat de Y9 Prime uit 2019 een gemotoriseerde pop-up selfiecamera heeft.

Kenmerken van de accu

Op het gebied van accu zit er weinig verschil tussen de Huawei P- en de Y- serie. Zo zijn onze voorbeeldmodellen voorzien van een 4000 of 4200 mAh batterij. De processor is van invloed op de accuduur. Het is natuurlijk niet vreemd dat de batterij van de P30 Pro langer meegaat dan die van de Y9 Prime.

Welke serie is beter: Huawei P of Huawei Y?

We hoeven je niet uit te leggen dat de Huawei P- serie een stuk beter is. De processor is krachtiger, de camera’s zijn beter en de behuizing biedt een uitstekende bescherming. Daarnaast hebben toestellen uit deze serie vaak extra opties. De Y-serie is basic maar wel geschikt voor dagelijks gebruik.

Er zit vooral veel prijsverschil tussen deze twee series. Afhankelijk van het model ben je voor een smartphone uit de P- serie 30% tot 50% duurder uit. Heb je een beperkt budget, dan past een Huawei Y smartphone beter bij jou. Ga je vooral voor de beste specificaties en maakt het je niet zoveel uit wat het toestel kost, dan kom je op de Huawei P- serie uit.

Beste smartphone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2020 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ