Back to Top

Huawei Mate 20 en Mate 20 Lite vergelijken: de verschillen - androidtoestel.nl

Huawei liefhebbers weten de kwaliteit van het merk te waarderen. De Huawei Mate 20 en Mate 20 Lite vergelijken? Een goed idee, want er zitten wat verschillen tussen deze twee toestellen. Welke verschillen en overeenkomsten dat zijn, lees je verderop in dit artikel.

De Huawei Mate serie

De Mate- serie van Huawei bestaat uit high end smartphones. Dit betekent dat het om toptoestellen gaat, altijd voorzien van de nieuwste technische snufjes. Een Huawei Mate Smartphone is dan ook altijd een goede keuze. Natuurlijk zijn er meerdere toestellen uit deze serie verkrijgbaar. De Mate 20 en Mate 20 Lite zijn beide in 2018 uitgebracht, waarvan de 20 Lite net een maand eerder.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Design van de Huawei Mate 20 en Mate 20 Lite

Hoe zien deze toestellen eruit? Het is hierbij handig om de Huawei Mate 20 en Mate 20 Lite te vergelijken. Leg ze naast elkaar en kom erachter dat ze even groot zijn. Dit geldt niet alleen voor het toestel zelf maar ook voor het scherm. Nou ja, bijna dan. De Mate 20 heeft een 6,53 inch scherm en de Mate 20 Lite een 6,3 inch display. Het gaat in beide gevallen wel om een IPS LCD display met een redelijk goede pixeldichtheid. Dit betekent dat beelden goed zichtbaar zijn, ook onder direct zonlicht.

De aluminium behuizing beschermt tegen opspattend water (Mate 20). Bij de Mate 20 Lite is er geen IP certificering bekend. Hierdoor is het toestel mogelijk niet spatwaterdicht.

De kracht van de processor

Is er een verschil tussen Huawei Mate 20 en Mate 20 Lite met betrekking tot de processor? Jazeker is die er! De Mate 20 wordt aangedreven door een Hisilicon Kirin 980 processor met 4 of 6 GB werkgeheugen. De Huawei Mate 20 Lite heeft Hisilicon Kirin 710 processor met een vergelijkbaar werkgeheugen. Misschien zegt je dit niet veel, daarom is het belangrijk om naar de prestaties te kijken. De Basemark test laat zien hoe snel en efficiënt een processor scoort.

Uit de test is gebleken dat de processor van de Huawei Mate 20 veel sneller is. Hij kan taken beter verdelen, reageert snel en heeft een positieve invloed op de accuduur maar ook op de fotocamera en het beeldscherm. Op de eindstreep is de Huawei Mate 20 een betere keus. Tenminste, wanneer je het op processor laat aankomen.

Camera’s van deze Huawei smartphones

Huawei staat bekend om de goede smartphonecamera’s. Laten we eerst maar eens naar de Huawei Mate 20 kijken. Deze heeft aan de achterzijde een triple camera met groothoeklens, ultra groothoeklens en telelens. Hier is ook nog eens 2 x optische zoom aan toegevoegd. Hoe zit het met de hoofdcamera van de Mate 20 Lite? Deze is een stuk minder gespecificeerd. Het betreft hier een dual hoofdcamera met dieptesensor.

Misschien ook nog even naar de selfiecamera kijken. De Mate 20 heeft een single 24mp selfiecamera. De Mate 20 Lite is dan weer iets uitgebreider: deze heeft een dual 24mp en 2mp selfiecamera met dieptesensor. Op het gebied van hoofdcamera is de Mate 20 een absolute aanrader, terwijl de selfiecamera bij de Mate 20 Lite juist beter is. Dit zijn toch wel opmerkelijke verschillen tussen de Huawei Mate 20 en Mate 20 Lite.

Na het maken van zoveel foto’s en filmpjes wil je deze wel op kunnen slaan. Daarom vertrouw je op het intern geheugen (opslagruimte). Huawei heeft de Mate 20 voorzien van 64 of 128 GB opslagruimte. Bij de Mate 20 Lite vind je 64GB opslagruimte. Gelukkig kun je dit geheugen uitbreiden. Hiermee maak je gebruik van een Nano Memory Card (Mate 20) of sd-kaart (Mate 20 Lite).

De accu en het opladen van het toestel

Heb je er een hekel aan om je toestel dagelijks op te laden? Hier ontkom je niet aan wanneer je de hele dag met je smartphone bezig bent. Toch voorkomt een grote accu dat je niet continu hoeft op te laden. De accu van de Mate 20 (4000 mAh) gaat in 3G gesprektijd bijna 23 uur mee. Die van de Mate 20 Lite houdt het iets langer dan 24 uur volg. hiermee is de Huawei Mate 20 Lite op het gebied van accuduur de winnaar, al scheelt het niet veel.

Opladen kan middels een snellader (18w voor de Lite en 22,5w voor de gewone Mate 20).

Prijs Huawei Mate 20 (Lite)

Voordat we overgaan naar de prijs van de Huawei Mate 20 (Lite) eerst nog even de eindconclusie. Op veel gebieden is de Huawei Mate 20 een stuk beter. Mocht je tussen deze twee toestellen twijfelen, ga dan voor de Mate 20. Heb je de Huawei Mate 20 Lite in bezit, dan heeft het vaak geen zin om over te stappen naar de Huawei Mate 20. Uiteraard kun je wel voor een nieuwer toestel vanaf 2019 kiezen: hiermee ben je beter af.

Wat moeten deze Huawei smartphones kosten? Onderstaande prijzen zijn verzameld in 2019. Houd er rekening mee dat ouderen toestellen op den duur goedkoper worden.

De prijs van de Huawei Mate 20 ligt op ongeveer €429 (128 GB). Voor de Huawei Mate 20 Lite met 64 GB opslagruimte betaal je ongeveer €229. Kies je voor een Huawei Mate 20 (of Lite) inclusief telefoonabonnement, dan betaal je het toestel in termijnen. De scheelt je weer een hap uit je budget.

Beste smartphone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2019 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ