Back to Top

Welke telefoon is beter, Sony of Samsung? - androidtoestel.nl

Sony en Samsung, twee bekende smartphonefabrikanten. Ze hebben heel wat leuke modellen in hun assortiment. Welke telefoon is beter, Sony of Samsung? Een goede vraag! Laten we eens wat modellen met elkaar vergelijken.

Wat je over Sony en Samsung moet weten

Sony is een Japanse fabrikant op het gebied van consumentenelektronica. Samsung doet hetzelfde, alleen vanuit Zuid-Korea. Het gaat hier dus om twee Aziatische fabrikanten. Beiden weten een uitstekende kwaliteit te leveren, ook met betrekking tot smartphones.

Natuurlijk was Samsung in 2019 opnieuw de marktleider, gevolgd door Huawei en iPhone. Sony komt niet in de top 5 voor maar dat wil niet zeggen dat dit merk niet goed is.

Sony en Samsung telefoon vergelijken: het voorbeeldmodel

Om goed te vergelijken is het belangrijk om twee bijna dezelfde telefoons naast elkaar te leggen. Hiervoor kijken we naar de best mogelijke series (vlaggenschepen) van deze merken. Voor Sony is dit de Xperia serie en voor Samsung de S- serie.

Dit zijn de twee proefmodellen:

  • Samsung S9
  • Sony Xperia XZ3

Beide modellen zijn in 2019 uitgebracht en behoren tot de vlaggenschepen van Sony en Samsung. Natuurlijk komen ze uit 2018, maar in 2019 zijn er geen twee vergelijkbare modellen. Met deze twee toestellen kunnen we goed bekijken welk merk beter is.

Behuizing en scherm

We beginnen aan de buitenkant, bij de behuizing. De Samsung S9 is voorzien van een aluminium frame met ip68 certificering (waterdicht). Ook de Sony heeft een stevige én waterdichte aluminium behuizing.

Het Samsung model heeft een 5,8 inch super amoled display. De Sony is voorzien van een 6 inch P-OLED display. Zowel op het gebied van behuizing als scherm scoren beiden modellen goed.

Processor: zo presteren deze toestellen

Het kloppend hart van de smartphone: de processor. Deze stuurt alles aan en bepaalt hiermee de snelheid en effectiviteit. Laten we de processor maar eens nader gaan bekijken.

 Onder de motorkap van de Samsung Galaxy S9 komen we een Exynos 9810 processor met 4 GB ram-geheugen tegen. De Sony Xperia XZ3 is uitgerust met een Snapdragon 845 processor met 4 of 6 GB ram- geheugen. Natuurlijk zijn deze modellen aan een snelheidstest onderworpen. Wat blijkt? De processor van het Sony model is toch net wat beter. Dit keer een punt voor Sony.

Welke smartphonecamera is beter: Sony of Samsung?

De smartphonecamera is net zo belangrijk. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder en hebben we de spiegelreflexcamera al lang aan de kant geschoven. Fotografeer jij graag? Dit kan met de Samsung Galaxy S9. Deze heeft een 12mp hoofdcamera met dual pixel PDAF. Ook met de 8mp selfiecamera’s maak je leuke foto’s.

Xperia XZ3 van Sony heeft een 19mp hoofdcamera en een 13mp selfiecamera. Qua beeldkwaliteit zit er weinig verschil tussen deze twee toestellen. We kunnen dan ook niet zeggen dat de een beter dan de ander is. Misschien nog even naar de interne opslagruimte kijken. Je moet tenslotte wel al die leuke foto's en filmpjes op kunnen slaan.

Deze smartphones hebben een opslagcapaciteit van 64 GB. Alleen het Samsung model is ook verkrijgbaar met 128 GB of 256 GB opslagruimte. Uitbreiden met een micro sd-kaart? Bij beide smartphones kan dit, waarbij je uitbreidt tot 1 TB.

Verschil in accuduur

Welke telefoon is beter, Sony of Samsung wanneer het op accuduur aankomt? Ze hebben een 3000 mAh (Samsung) of 3300 mAh (Sony) batterij. Dit zegt je misschien niet zoveel, daarom kijken we even naar de totale accuduur.

En de winnaar is: de Sony Xperia XZ 3. Deze heeft in 3G gesprektijd een accuduur van maar liefst 26 uur en drie kwartier. De accu van de Samsung Galaxy S9 houdt het in dezelfde situatie 22 uur en 38 minuten vol.

Ze kunnen beide snelladen of draadloos opladen, daar hoef jij je geen zorgen over te maken.

Geluid en connectiviteit

Nog iets om naar te kijken: de luidsprekers. Deze smartphones beschikken over stereo speakers, waardoor je altijd een perfecte geluidskwaliteit ervaart. Alleen de Samsung S9 heeft een 3,5 mm audio aansluiting. Bovendien is het geluid bij de Samsung wel iets beter, hoewel je het verschil als leek nauwelijks merkt.

Deze smartphones zijn uitgerust met bluetooth 5.0 en GPS. Er is ook NFC en een USB 3.1 aansluiting aanwezig.

Het prijsverschil tussen deze twee toestellen

Geen onbelangrijk detail: de prijs. De Samsung Galaxy S9 kost in 2019 ongeveer €609 (64GB). De Sony Xperia XZ3 heeft een prijs van ongeveer €565 (64GB). Hiermee is Sony goedkoper dan Samsung.

Conclusie: is Samsung of Sony beter?

Welke van deze twee smartphones is de beste keuze? Op het gebied van prestaties doet de Sony Xperia XZ3 het toch wat beter, terwijl deze ook nog eens een langere accuduur heeft. Bovendien is dit model goedkoper dan zijn concurrent.

Kijk je alleen naar het merk zelf, dan staat Samsung er beter voor. Ze verkopen smartphones van een uitstekende kwaliteit, zelfs wanneer deze in het middensegment vallen. Alleen de toestellen uit goedkope series (J-serie en M-serie) zijn niet veel bijzonders. Dit geldt natuurlijk ook voor Sony toestellen. De XZ-modellen zijn altijd goed, terwijl de Sony Xperia (zonder toevoeging) toestellen een stuk minder zijn.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ